Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Feloldottak egy sor korlátozást a hatékonyabb betegellátás érdekében

Széchely István 2020. március 20., 11:27

A koronavírus-járvány miatti szükségállapot idejére feloldott egy sor korlátozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy megkönnyítse a betegek számára a különböző ellátásokhoz való hozzáférést, illetve a szükséges szolgáltatások elvégzését is az egészségügyi rendszerben.

Feloldottak egy sor korlátozást a hatékonyabb betegellátás érdekében
galéria
Leegyszerűsítették számos egészségügyi szolgáltatás igénylését és biztosítását a szükségállapot idejére. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

„A háziorvosok eddig elszámolhattak egy órán belül négy szolgáltatást, most elszámolhatnak nyolcat, a kórházaknál volt a szerződésnek egy meghatározott értéke, most nincs felső limit, amennyit kell, annyit fizetünk ki. A háziorvosok bizonyos betegségek esetén a krónikus betegek számára nem írhattak fel gyógyszert, csak a szakorvos ajánlásával, most viszont felírhatnak, vagy például

egészségügyi kártya nélkül is ki lehet váltani gyógyszert vagy lehet egészségügyi szolgáltatást igényelni.

Tehát a kompetenciák növekedtek vagy megszűntek bizonyos korlátozások” – foglalta össze a szükségállapot idejére bevezetett intézkedések lényegét lapunknak Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

Ingyenes ellátás a koronavírusos betegeknek

Az intézmény tájékoztatása szerint ebben az időszakban ingyenes egészségügyi ellátást kap minden koronavírusos beteg – az esetleges komplikációk kezelését is beleértve – Románia területén, vagyis az ellátás költségeit az egészségbiztosítási alapból fedezi az egészségbiztosítási pénztár.

Fontos tudnivaló a krónikus betegek számára, hogy a szükségállapot idején a háziorvosok kiállíthatnak számukra olyan gyógyszerrecepteket is, amelyekhez korábban elengedhetetlen volt a szakorvosi javaslat. Ugyanakkor egészségügyi kártyával való hitelesítés nélkül is biztosíthatják a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat a páciensek számára az egészségügyi rendszerben, illetve a gyógyszertárakban.

Az egészségügyi szolgáltatók továbbá már nem kell három munkanapon belül jelentést tegyenek az egészségbiztosítási pénztárnál az általuk elvégzett szolgáltatásokról.

Túlléphetik a költségkereteket

A kórházakban az ágyszámtól, illetve az intézmény számára az egészségbiztosítási alapból vagy az egészségügyi minisztérium költségvetéséből jóváhagyott keretösszegektől függetlenül bármennyi szolgáltatást elvégezhetnek, azaz a kórházak túlléphetik a számukra jóváhagyott költségkereteket. Az egészségügyi alapellátás, tehát a háziorvosi rendelők esetében, valamint a járóbeteg-ellátási rendszerben

az egészségbiztosítási pénztár az eddigi 4-ről 8-ra növelte az óránként elvégezhető és elszámoltatható konzultációk számát.

További tervek

Az egészségbiztosítási pénztár ugyanakkor további intézkedések bevezetését tervezi, hogy könnyebben hozzáférhetővé tegye a betegek számára a különböző kezeléseket. Azon krónikus betegek esetében például, akiknek a kezelését már beállította a szakorvos, lehetővé teszik a háziorvosok számára gyógyszerreceptek kiállítását anélkül, hogy a páciens újbóli szakorvosi konzultációra kelljen menjen.

Az egészségbiztosítási pénztár ugyanakkor az ingyenes és ártámogatott gyógyszerekre vonatkozó felírási korlátozást is fel fogja oldani ideiglenesen.

Ez alól kivételt képeznek majd az országos egészségügyi programokba tartozó gyógyszerek, amelyek csak a kórházi gyógyszertárakban adhatnak ki. Azon betegek számára, akik valamelyik országos egészségügyi program részeként kórházi egységekben kapnak kezelést, speciális útvonalat biztosítanak, hogy a kezelésüket végző egészségügyi személyzeten kívül minél kevesebbet kelljen érintkezzenek másokkal.

Személyesen, csak ha muszáj

A koronavírus terjedésének a megelőzése érdekében a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál is bevezettek egy sor óvintézkedést. Az intézmény ügyfélszolgálati helyiségébe egyszerre csak egy személy léphet be, hogy elkerüljék a zsúfoltság kialakulását, ugyanakkor kézfertőtlenítőt is biztosítanak a kliensek számára. Ugyanakkor kérik az ügyfeleket, hogy csak akkor döntsenek a személyes ügyintézés mellett, ha az intézmény weboldalán nem találják meg a számukra szükséges információkat. Ez ügyben az egészségbiztosítási pénztár 0266–310311-es vagy a 0266–310260-as telefonszámait vagy a 0800 030 980-as zöldszámot is hívhatják az ügyfelek. A biztosítotti, társbiztosítotti igazolás kiváltáshoz szükséges dokumentumokat elektronikus formában a rapoarte@cashr.ro, valamint az office@cashr.ro email-címeken fogadja az intézmény, faxon a 0266–311488-as telefonszámon, postai úton vagy futárszolgálattal pedig a Csíkszereda, Jégpálya utca 3. szám (Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, str. Patinoarului, nr. 3, loc. Miercurea-Ciuc, jud. Harghita) alatti címen. Fogadóórákat ebben az időszakban csak telefonon tartanak az intézmény képviselői a honlapon feltüntetett program szerint.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS