Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében

Iszlai Katalin 2020. március 12., 16:54 utolsó módosítás: 2020. március 12., 17:29

Mintegy 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni Hargita megyében, erre azonban egyelőre nem volt szükség – jelentették be a megyei vezetők a koronavírus témájában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében
galéria
Ion Proca, Tar Gyöngyi és Borboly Csaba. Megtették az óvintézkedéseket Fotó: Gábos Albin

A koronavírus kapcsán Hargita megyében foganatosított járványügyi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Ion Proca prefektus, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője és Borboly Csaba megyei tanácselnök Csíkszeredában. A találkozón ismét hangsúlyozták, hogy

a szóbeszédek ellenére nincs egyetlen fertőzött személy sem a megyében, mi több, karanténba sem helyeztek senkit, mindössze házi elkülönítésben van 82 személy.

Ezzel Hargita megye az egyik legkedvezőbb helyzetben lévő megyének számít az országban, és a napokban eszközölt szigorításoknak köszönhetően remélik, hogy ez így is marad. Ennek ellenére

a vírus megjelenését nem lehet kizárni, ezért megtették a szükséges lépéseket egy esetleges kiélezett helyzet kezeléséhez is.

Fotó: Gábos Albin

Mint Ion Proca elmondta, eddig a megye 25 településén közel 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni, a helyek bővítésén pedig továbbra is dolgoznak.

Konvojjal kísérik

Tar Gyöngyi arra is kitért, hogy az országos rendelkezések értelmében a határátkelőknél minden veszélyeztetett területről érkezőt megvizsgálnak, és

azokat a személyeket, akik nem tapasztalnak tüneteket, de fennáll a veszélye, hogy kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, 14 napra karanténba helyezik.

Fotó: Gábos Albin

Ezeket a személyeket hivatalos konvojjal kísérik a lakhelyük közelében található karanténközpontokba, Hargita megyén például haladt már át ilyen zárt járműalakzat, célirányosan azonban még egyetlen személyt sem szállítottak a megyébe.

Borboly Csaba ezt követően a nyugalom megőrzésének fontosságáról beszélt, és arra kérte a lakosságot, hogy

kerüljék a zsúfolt helyeket.

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette: a megelőzés érdekében a megyei tanács alkalmazottainak többsége a továbbiakban otthonról fog dolgozni, illetve az iktató is zárva tart, ezért a lakosság az info@hargitamegye.ro e-mail címen fordulhat a megyei önkormányzathoz. Borboly továbbá az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítását ajánlotta a magáncégek vezetőinek is. A találkozó végén arról is szó esett, hogy –

noha már régen megrendelték, és értesüléseik szerint úton vannak – egyelőre nincsenek a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas tesztek a megyében.

Ezért szükség esetén Kolozsvárra küldenének mintát, így az eredményre legkevesebb egy napot várni kellene.

Tar Gyöngyi becslése szerint egy-két héten belül helyben is lehetőség nyílik majd a tesztek elvégzésére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat