Fejlesztésre szorul Hargitafürdő

Fejlesztésre szorul Hargitafürdő

Nem csak hétvégeken, hanem a téli vakáció hétköznapjain is meglehetősen zsúfolt Hargitafürdő

Fotó: Veres Nándor

Hétvégeken és most, a téli vakáció idején szó szerint elözönlik a sízni érkező látogatók Hargitafürdőt, amely a tapasztalatok szerint nehezen tud megfelelni a növekvő érdeklődésnek. A Csíkszeredához, illetve Csíkcsicsóhoz tartozó kistelepülésen nemcsak a sípályákon van szükség fejlesztésekre, kevés a parkolóhely, hiányzik a közvécé, és a mentőszolgálat jelenlétét is szeretnék a helybeliek.

Kovács Attila

2021. február 06., 21:222021. február 06., 21:22

A főként az ország déli és keleti megyéiből érkező turistáknak tulajdonítható (akik a járványügyi szigorítások  miatt nem tudják használni a környékbeli országok, például a szomszédos Bulgária sípályáit), hogy nem csak hétvégeken, hanem

a téli vakáció hétköznapjain is meglehetősen zsúfolt Hargitafürdő, ahol már több alkalommal alakult ki jelentős forgalmi dugó, és volt eset, hogy a közlekedésrendészet nem is engedélyezte emiatt újabb gépjárművek feljutását.

Fotó: Veres Nándor

Noha téli időszakban a hóágyúzás is biztosítva van a sípályákon, számos kifogás fogalmazódik meg a látogatók, illetve a vendéglátók, szállásadók részéről a körülményekre.

A vélemények szerint Hargitafürdőnek, noha igen népszerű, a téli sportok kedvelőinek biztosított feltételek tekintetében van még hová fejlődnie.

Kifogásolt viszonyok

A Csipike, Miklós és Kossuth pályákat már több éve a csíkcsicsói közbirtokosság, mint a terület tulajdonosa üzemelteti, a vendéglátó, szállásadó vállalkozók szerint viszont a közbirtokosság elnöke és hargitafürdői vállalkozói egyesület közötti együttműködés sokkal jobb is lehetne, mint most. Több vendéglátóssal beszéltünk, akik

elsősorban a konkrét fejlesztési elképzeléseket hiányolják a közbirtokosság elnökétől, noha az erre szánt költségek egy részét ők szívesen felvállalnák egy rögzített együttműködés keretében – ahogy erre számos példa van.

Elmondták, a meglévő felvonók korszerűtlenek, emiatt is sokat kell várakozniuk a sízőknek. Nagyon sok vendég hiányolja, hogy

a pályák környékén nincsenek illemhelyek, emiatt a sízők vagy a távolabbi szállásaikra kénytelenek visszatérni, vagy a közeli panziók mosdóit veszik igénybe.

Hargitafürdő igen népszerű a téli sportok kedvelői körében, a feltételeken viszont lehet javítani

Fotó: Veres Nándor

„A nagy forgalom miatt viszont ezeket képtelenség tisztán tartani, volt aki be is zárta, mert ellenőrzések vannak” – említette az egyik szállásadó. Szintén szükségesnek látnák és támogatnák egy másik hótaposó gép beszerzését is, amely a pályák előkészítését végzi, különösen akkor, ha a meglévő meghibásodik, ahogy tavaly decemberben is történt. Azzal a kifogással is szembesültünk, hogy

a sípályák környékén nincs biztosítva a hegyimentő-szolgálat az esetleges sérültek gyors mentésére, ellátására – ha beavatkozásra van szükség, akkor a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat sokkal nagyobb területen szolgálatot teljesítő, és esetlegesen jelenlévő tagjaira, illetve önkéntesekre hárul ez a feladat.

Ehhez kapcsolódó hiányosságként említették, hogy ha baleset, sérülés történik, az ellátásra szoruló személyhez Csíkszeredából kell mentőt küldeni a hegyre, ezért is tartják szükségesnek legalább téli idényben egy ideiglenes mentőszolgálati pont fenntartását, ahol esetkocsi is szolgálatot teljesítene.

A sok autó miatt kialakuló torlódást a vállalkozók szerint egy nagy kapacitású, ezernél több autót is befogadni képes parkoló oldaná meg,

amelynek létrehozására a volt bányavállalat 1-es számú zagytározójának felületén lenne lehetőség ideiglenes jelleggel – ez jelenleg a bányavállalatot felszámoló cég tulajdona.

Fotó: Veres Nándor

Együttműködést szeretnének

A csicsói közbirtokosság elnöke, Kósa Imre szintén a szállásadókkal történő együttműködést hiányolja ahhoz, hogy a körülményeken tovább lehessen javítani. Mint elmondta, Hargitafürdő helyzete egyik síközponthoz sem hasonlítható, mert a pályák egymással párhuzamosan helyezkednek el, nem egymás fölött, ahogy ez általában van. Másik sajátosság, hogy

a turisták utáni bevétel nem egy kézben összpontosul mint az összes többi Hargita megyei sípályán, mivel a vendéglátást, étkeztetést, elszállásolást vállalkozók végzik.

A téli sportok űzéséhez használt eszközök, felszerelések üzemeltetése, bérbeadása nyomán megvalósított jövedelem sem a közbirtokosságé, noha ezek a tevékenységek akarva-akaratlanul a közbirtokosság területén történnek, sok esetben a beleegyezése nélkül. Az elnök szerint az ezekből

a kiegészítő tevékenységből származó jövedelmek egy részét is többek között a sípályák üzemeltetésének költségeire, és a rendfenntartásra alkalmazott személyek bérezésére kellene fordítani, Csicsó és Csíkszereda bevonásával.

Fotó: Veres Nándor

Megjegyezte, ez sem korábban, sem most nem így történik, mert ezek mögött mind egyéni érdekek vannak. A közbirtokosság, miután 2012-ben átvette a pályák üzemeltetését a bérlőktől – akikkel azért szűnt meg a szerződés, mert nem fizették a bért – jelentős befektetéseket végzett, nemcsak a hóágyúzás lehetőségét biztosították, hanem a pályák közötti összeköttetést is, így egyik pályáról a másikra sílécen lehet eljutni – emlékeztetett, hozzátéve, akkor csak a Csipike pálya működött.

Kósa szerint a változások után felvetődött az együttműködés kérdése a vendéglátókkal, ezt viszont úgy szeretnék, mint külföldön, ahol

a szállásadók bepótolnak a működtető költségeibe, egy egyesület keretében.

Ez azóta sem valósult meg, mert úgy látják, a vendéglátók, szállásadók egységes álláspontja hiányzik ebben a kérdésben.

Korábban is az volt a kérésünk, hogy közöljék, hány vendégük van, hogy a sípályákat szükséges-e beindítani. A berendezések üzemeltetése költséges, két-három személy számára nem kifizetődő a nehezebb pályákon felvonókat működtetni

– érvelt. Mint említette, a felvonókat működtető személyzet kötelező képzése is rendszeres kiadást jelent, nem csak a bérezés, az üzemanyag, víz-, áramfogyasztás, vagy a berendezések karbantartása, javítása. Ezért is tartanának szükségesnek egy olyan együttműködést, hogy a vendégek számának függvényében lehessen üzemeltetni a felvonókat, biztosítani a sízést a nehezebb pályákon.

Fotó: Veres Nándor

A mostani síszezon is kérdéses volt a járványhelyzet miatt, mivel a mesterséges hóréteg kialakítása jelentős kiadással jár, aztán december elején a vendéglátókkal történt egyeztetésen jelezték nekik, hogy a működtetési költségek egy bizonyos százalékát át kellene vállalniuk egy egyesület keretében. Ebből a célból egy szerződéstervezetet is készítettek, amelyet elküldtek, de azóta nem történt előrelépés – ismertette.

Reális alapon történő összefogást szeretnénk, a feladatok leosztásával

– értékelt az elnök.

Hegyimentők lesznek

Korodi Attila csíkszeredai polgármester kérdésünkre azt mondta, kész az együttműködésre és nyitott a párbeszédre a hargitafürdői körülmények javítása érdekében. Így a korábbi egyeztetés nyomán

a város vállalja hegyimentő közszolgálat létrehozását, amelynek alkalmazottai majd jelen lesznek Hargitafürdőn is.

Fotó: Veres Nándor

A parkolás kérdése kapcsán szintén volt egyeztetés a rendőrséggel, amely nyitott arra a megoldásra is, hogy a volt bányavállalat zagytározóján télen ideiglenes jelleggel parkolót alakítsanak ki. Ehhez viszont arra van szükség, hogy vállalkozók vegyék bérbe a területet. A mentőszolgálati ügyelet, illetve mentőautó téli jelenlétéről úgy nyilatkozott, erről a mentőszolgálattal szükséges megegyezésre jutni.

A város ugyanakkor nyitott arra, hogy köztéri mobil illemhelyeket üzemeltessen, de ezekre igény elsősorban a sípályák környékén van, az pedig csicsói terület

– emlékeztetett.

Péter Lukács csicsói polgármesterrel is beszéltünk, aki úgy nyilatkozott, az önkormányzat meg fogja oldani a mobil illemhelyek telepítését és ezek üzemeltetését a sípályák környékén, ugyanakkor a hulladék elszállítását is megfelelő ütemben szeretnék végezni.

Fotó: Pinti Attila

7 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 121. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 121. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
2022. március 22., kedd

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők

Az elmúlt néhány hónapban negyven, tavaly ősz óta pedig csaknem száz százalékkal emelkedett a gabona ára. Kedden reggel kilátogattunk a székelyudvarhelyi barompiacra, hogy felmérjük a gabonapiacot.

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők
2022. március 22., kedd

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat

Hosszabbított nyitvatartással fogadják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai a levélszavazatokat április 2-áig, az erdélyi politikai szervezet ugyanis felvállalta, hogy eljuttatja a levélborítékokat a magyarországi külképviseletekre.

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat
2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM