Fáklyás felvonulás, ünnepi beszédek, huszárok Udvarhelyszéken

Fáklyás felvonulás, ünnepi beszédek, huszárok Udvarhelyszéken

Ünnepi műsorok, koszorúzás és felvonulások is lesznek

Fotó: Beliczay László

Nagyszabású ünnepségekkel készülnek az udvarhelyszéki települések március 15-re, de van, ahol már 14-én is hangolódnak az eseményre. A székelyudvarhelyi, szentegyházi, székelykeresztúri, agyagfalvi és farkaslaki programokat gyűjtöttük össze.

Fülöp-Székely Botond

2023. március 14., 12:262023. március 14., 12:26

2023. március 14., 12:522023. március 14., 12:52

Március 15-én délelőtt tíz órától a székelyudvarhelyi művelődési házban 1848-as katonadalokat oktatnak a Székely Dalegylet vezetésével. Egy óra múlva kiállítás nyílik a Kőkereszt téren a városi könyvtár rajzpályázatára beérkezett alkotásokból. Ugyanekkor a Tomcsa Sándor Színház közreműködésével

kinyomtatják a tizenkét pontot a városi könyvtár rekonstruált nyomdájában.

Délután négy órától zenés, táncos foglalkozásokat tartanak kisiskolásoknak az Udvarhely Néptáncműhely próbatermében.

Márton Áron téri megemlékezés

Hagyományosan a székelyudvarhelyi Vasszékely-szobornál kezdődik a koszorúzás 11.30-tól. Ebben közreműködik a Boróka Néptáncegyüttes, a 8-as számú Z. Sebess József Cserkészcsapat, valamint az Oroszhegyi Fúvószenekar, György Sándor vezényletével. Ezt követően 12 órakor folytatódnak az események a Patkóban:

 • a Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulása és díszszemléje;

 • a történelmi egyházak képviselőinek imája és áldása;

 • Petőfi Sándor: Két ország ölelkezése – Wagner Áron színművész szavalata;

 • ünnepi köszöntőt mond Gálfi Árpád polgármester;

 • Petőfi Sándor: Volnék bár… és a Hobo Blues Band: Nem lehet két hazád című dalok a Stereoface Music Project és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum XI. A osztályának előadásában;

 • ünnepi beszédet mond Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke;

 • Tolcsvay László megzenésítésében Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét előadja az egyesített kórus. Vezényel Kovács László karnagy;

 • Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenetét tolmácsolja Fodor Tamás konzul;

 • Kormorán együttes: Harangok dala Kovács László átdolgozásában és vezényletével. Közreműködik: a Székely Dalegylet Férfikara, a Balázs Ferenc Vegyeskar, az Alla Breve Vegyeskar. Szólót énekel: Czerják Izabella, Orosz-Pál Levente, Toró Árpád és Koszta Ignácz; hegedű: Illyés Hunor István, gitár: Kibédi Levente és Toró Árpád, zongora: Ilyés-Benczédi Zsolt, bőgő: Hadnagy Attila, dob: Biró Endre.

A Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Vox Gimiensis közös produkcióját eset hét órától lehet megtekinteni a Márton Áron téren.

A programsorozat miatt forgalomkorlátozásra kell számítaniuk az autóvezetőknek Székelyudvarhely központjában. Szerdán reggel fél 9-től az ünnepség idejére teljesen lezárják a Márton Áron teret, fél 11-től – ugyancsak az ünnepség idejére – lezárják a Városháza teret is, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt lezárják a következő útszakaszokat is: a Kossuth Lajos utcát, a Malom utca útkereszteződésétől (az áruszállító járművek, valamint az ott lakók bemehetnek a lezárt szakaszra, viszont ők sem fognak tudni továbbhaladni a központ irányába); a Petőfi Sándor utca Tomcsa Sándor és Vár utcák közötti szakaszát, ugyanakkor a szálloda melletti körforgalomból nem lehet majd a Városháza tér irányába haladni.

Fáklyás felvonulás Székelykeresztúron

Székelykeresztúron már kedden este hét órától elkezdődik az ünnepre való hangolódás, hiszen a helyi polgármesteri hivatal fáklyás felvonulást szervez a Timafalvi temetőtől a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumig.

Másnap reggel kilenc órától ünnepélyes zászlófelvonás lesz a Millecentenáriumi emlékműnél, valamint megkoszorúzzák Berde Mózes és Orbán Balázs szobrait a Berde Mózes Unitárius Gimnáziumban. Az ünnepi szentmise fél óra múlva kezdődik az unitárius templomban, aközben pedig

Petőfi Sándor legenda szerinti sírját is megkoszorúzzák

a Timafalvi temetőben, amit a költő szobrának megkoszorúzása fog követni.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Délelőtt tíz órától Zeyk Domokos szobránál helyezik el az emlékezés virágait, illetve ünnepi istentisztelet és szentmise kezdődik a református, valamint a római katolikus templomoknál. 10.40-kor ünnepi felvonulás lesz az unitárius templomtól a Szabadság térig, kihozzák a magyar országzászlót a református templomból, majd megkoszorúzzák Nicolae Bălcescu és Petőfi Sándor főtéri szobrát. Itt 11.10-kor kezdődik az ünnepség:

 • elhangzik a magyar himnusz a Polgári Fúvószenekar 1985 előadásában;

 • ünnepi beszédet mond Koncz Hunor János polgármester, Tuzson Bence magyar kormányzati államtitkár és Szabó István tizenegyedik osztályos diák;

 • egyházi áldás a történelmi egyházak lelkészei által;

 • a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjainak Hol a szabadság, ott van a haza című előadása;

 • a Vadrózsák néptáncegyüttes előadása;

 • a székely himnusz eléneklése.

A magyar országzászlót délután öt órától viszik vissza a református templomba, egy óra múlva pedig néptáncgála kezdődik a művelődési házban a Mákvirágok Néptáncegyüttes szervezésében. Másnap délután öt órától Petőfi-gálát tartanak a Lukács András Sportcsarnokban a Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében.

Ünnepi hangverseny Szentegyházán

Szentegyházán délelőtt tizenegy órától a Szent András-templomban ünnepi szentmisével kezdődnek a március 15-i programok. Ezt követően megemlékezést tartanak a templom előtti téren, ahol köszöntőt mond Opra Erika tanítónő, Lőrincz Csaba polgármester, illetve Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője. A háborúban elesettek emlékművénél fognak koszorúzni.

Délután egy órától a Jézus Szent Szíve-templomban kezdődik szentmise, majd ezt szintén ünnepi megemlékezés követi az egyházi épület előtt. Itt Simó Dorottya tanárnő, illetve ugyancsak a polgármester és a csíkszeredai főkonzulátus képviselője mondanak beszédet, majd rövid kulturális műsort tekinthetnek meg a Gábor Áron Szakközépiskola, illetve a Vox Montana városi kórus előadásaiban. A koszorúzást a Milleniumi emlékműnél tartják. A napot a Szentegyházi Gyermekfilharmónia ünnepi hangversenyével zárják délután hat órától a Gábor Áron Művelődési Házban.

Lovas zarándoklat

Reggel fél kilenckor lovasok gyűlnek össze Firtosváralján, akik körbejárják Farkaslaka község településeit, amelyek mindegyikében koszorúzást és ünnepi műsort tartanak. Délelőtt tíz órára érnek Székelypálfalvára, két óra múlva Kecsetben lesznek, majd 13.30-tól Farkaslakán tartanak megemlékezést. Ezt követően Bogárfalva (15 óra), Székelyszentlélek (16 óra), majd Nyikómalomfalva (17 óra) felé veszik az irányt.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Agyagfalván délután öt órától kezdődik kulturális műsor a helyi kultúrotthonban, majd ennek végeztével fáklyákkal vonulnak fel a település határában lévő 1848–49-es emlékműig.

Egy nappal korábban Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Pilvax-Petőfi és az 1848-as forradalom című történelmi vetélkedőn mérik össze tudásukat a felsőboldogfalvi, kányádi, székelyderzsi és bögözi diákok. A kedden 17 órától kezdődő vetélkedőt az agyagfalvi kultúrotthonban tartják, a Regiovest Szent László Kistérségi Társulás szervezésében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!