Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezt tesszük a vizeinkkel

Dósa Ildikó 2018. március 11., 18:38
HIRDETÉS

Tiszta vizet a pohárba! felhívással szervezett környezettudatossági akciót az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA) pénteken a székelyudvarhelyi Márton Áron téren. A tagok elrettentő szemléltetőként a várost átszelő Nagy-Küküllő, valamint a folyót tápláló közeli öt patak vizeiből vett mintákat tették közszemlére, ugyanakkor néhány fotón bemutatták a szennyezés pusztító hatását a patakok élővilágára.

Fotó: Veres Nándor

„Régen a halak ezekbe a patakokba mentek ívni, már nincs hova menniük. Az építkezések, az illegális kanalizálások, a hatóságok tétlensége oda vezet, hogy lassan a gyermekeinknek nem lesz ivóvizük” – figyelmeztetett Magyari Lajos, a civil akciócsoport vezetője.

Az UTCA a tavalyi Fuss neki! programban a környezet tisztán tartásához szükséges eszközökre gyűjtött adományokat, így mostanra a közel 1300 lejből szemétszedő csipeszeket, gumicsizmákat, valamint biztonsági mellényeket vásároltak. Emellett figyelemfelhívó prospektusokat nyomtattak a környezettudatosság népszerűsítése érdekében – ezekből pénteken a téren áthaladók szép számban vittek magukkal, az akció szervezői remélik, nem hiába.

HIRDETÉS

A Benedek Elek Pedagógiai Líceum elsősei már előzőleg értesültek az akcióról, ezért tanítás után kimentek a térre, és nem kis lelkesedéssel próbálgatták az eszközöket.

„Ez nagyon tetszik nekem. Biztos, hogy be fogunk avatkozni” – jelentette ki határozottan egy kisfiú a szemétszedő csipeszt nyitogatva. A vízmintákat is érdeklődve szemlélték, némelyikük arról biztosított, hogy

sosem dob el szemetet.

Mivel a felnőttek rossz szokásain nehéz változtatni, Magyari Lajos szerint egyedüli esélyt a gyerekek jelentenek, ezért nagyon fontos, hogy az iskolákban is tudatosítsák bennük a környezet tisztán tartásának fontosságát. A gyerekek érdeklődők, akár önszerveződésre is hajlandók, így például az Orbán Balázs Általános Iskola néhány diákja nemrég létrehozta a Jobb világért mozgalmat – emlékeztetett Magyari.

Fotó: Veres Nándor

Az UTCA önkéntes tevékenysége télen többnyire madáretetésből áll, azonban tavasztól, amint felmelegszik az idő,

hétvégenként a patakmedreket tisztítják meg az összegyűlt hulladéktól.

A tagok elmondása szerint a szemét nem akar fogyni. Ilyenkor, a hó olvadásával válik láthatóvá a tél idején a medrekbe dobott hulladékmennyiség. Az akciócsoport tagjai az év folyamán rendszeresen visszajárnak a már kitakarított helyekre, hiszen azok rövid idő alatt újra megtelnek szeméttel. Takarítói körútjaikhoz bárki társulhat, akár azért is, hogy később séta közben ne azon bosszankodjon, hogy szemétkupacok csúfítják a környezetet.

Fotó: Veres Nándor

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS