Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Év végéig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya

Széchely István 2020. február 15., 12:01

Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése ellenére továbbra is jogosultak ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátásra az EU-tagországok állampolgárai az Egyesült Királyságban. Így a Romániában kiállított európai egészségbiztosítási kártyák is érvényben maradnak a szigetország területén – legalábbis év végéig.

Év végéig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya
galéria
A kilépés ellenére év végéig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya Fotó: Barabás Ákos

Nem kell aggódniuk azoknak, akik az Egyesült Királyságba készülnek utazni és bizonytalanok voltak azzal kapcsolatban, hogy baleset vagy váratlan megbetegedés esetén kaphatnak-e ingyenes sürgősségi ellátást az EU-ból kilépett szigetországban.

Az európai egészségbiztosítási kártyák érvényességével kapcsolatban megnyugtató hírekkel szolgált Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Mint mondta,

Nagy-Britannia kilépésekor egy év végéig tartó átmeneti időszak lépett érvénybe, így 2020. december 31-éig használható marad a szigetországban az európai egészségbiztosítási kártya,

tehát ott is jogosultak az ingyenes sürgősségi ellátásra a Romániában kötelező egészségbiztosítással rendelkező állampolgárok. Ezzel kapcsolatban egyébként az utóbbi időben sokan érdeklődtek a megyei egészségbiztosítási pénztárnál – számolt be róla az intézmény vezetője.

Az egészségbiztosítási pénztárnál összeállított, a britek EU-ból való kilépésével kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó tájékoztató szerint a romániai egészségbiztosítással rendelkezők az év végéig tartó átmeneti időszakban is igénybe vehetnek tervezett, ingyenes nagy-britanniai kezeléseket – az eddigi feltételek mellett, az S2-es vagy E112-es formanyomtatvány alapján –, még akkor is, ha a tervezett kezelésre az átmeneti időszak vége után kerül sor. Az említett időszakban ugyanakkor a szabad mozgásról szóló uniós jogszabályok is érvényben maradnak a szigetország területén, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően minden európai nyomtatványt is kiállítanak.

HIRDETÉS

Az európai egészségbiztosítási kártyával kapcsolatban Duda Tihamér egy másik fontos újdonságról is beszámolt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) intézkedése értelmében

ezentúl az érvényességi időn belül is igényelhető, kicseréltethető a kártya.

Így most azok is kártyához juthatnak, akik a 2018. december – 2019. november közti időszakban kérelmezték a kártya kiállítását, de helyette csak papírra nyomtatott igazolást kaptak, mert a kártyák előállítására vonatkozó szerződés-megújítás körül kialakult bonyodalmak miatt országszerte szünetelt a kártyanyomtatás. Számukra ez múlt év februárjában még kellemetlenebbé vált, ugyanis akkor a CNAS a korábbi egy évről két évre meghosszabbította a kártyák érvényességét. Így az igazolásoké is két évre nőtt, és azokat a kártyanyomtatás novemberi újraindulása ellenére sem cseréltethették ki a korábbi igénylők.

Mostantól viszont lehetőségük lesz erre: a kártyanyomtatás 8,33 lejes költségét kifizetve igényelhetik a plasztiklapot. Ez érvényes azokra is, akiknek elveszett vagy tönkrement a kártyájuk, igazolásuk, illetve megváltoztak a személyes adataik, tehát mindazokra, akik a kétéves érvényességi idő lejárta előtt igényelnek új európai egészségbiztosítási kártyát.

Tudni kell azonban, hogy

az utánnyomott kártya érvényessége megegyezik majd az eredetiével

– hívta fel a figyelmet duda Tihamér. Az utánnyomott európai egészségügyi kártya igényléséhez egy formanyomtatványt kell kitölteni – megtalálható az intézmény honlapján –, majd azt benyújtani a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz. A kártya költségét a pénztárnál vagy banki átutalással is ki lehet fizetni. A plasztiklapot egy héten belül postás viszi ki az igénylő lakcímére. Azoknak, akik újonnan vagy előző kártyájuk érvényességi ideje végén igényelnek európai egészségbiztosítási kártyát, továbbra sem kell fizetniük érte – tájékoztatott Duda Tihamér.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS