Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Érseki áldással kezdték meg a tanévet a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban

Szucher Ervin 2018. szeptember 10., 15:21
HIRDETÉS

Felemelő hangulatban, a marosvásárhelyi belvárosi plébániatemplomban vette kezdetét az újjáalapított marosvásárhelyi római katolikus iskola 2018/19-es tanéve. Az ünnepi misét Jakubinyi György érsek celebrálta.

Fotó: Haáz Vince

Tíz pap társaságában a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, Jakubinyi György hirdette Isten igéjét a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium tanévkezdő ünnepén. A szülők és a tanári gárda örömére, a Keresztelő Szent János plébánián ministráló gyermekek mellett Tamási Zsolt, az iskola régi-új igazgatója is helyet foglalt, majd a bibliából olvasott fel. Az igazságtalan meghurcoltatásoknak kitett iskola, tanulói és igazgatója esetét Jeremiás próféta példájával próbálta érzékeltetni az érsek: „Ő végig az Úrban reménykedett, mert az Úr azt mondta, ne félj, mert én veled vagyok!”.

HIRDETÉS

A római katolikus egyház most is az igazság diadalmaskodásában bízik, noha éppen főpapja szerint a 76 restitúciós perből 62-öt elveszítettek. Mint mondta,

a marosvásárhelyi iskola is majdhogynem a visszaállamosítási hullámnak lett az áldozata.

Fotó: Haáz Vince

Jakubinyi egy huszonnyolc évvel ezelőtti történettel szemléltette a mai helyzetet. Mint elmondta, 1990 őszén elődje, Bálint Lajos érsek Bukarestbe küldte egy egyházi tanácskozásra. Az ortodox főpap kitámadta, és a szemére vetette, hogy miért nem elég a római katolikusoknak, hogy az állam bevezette a heti egy vallásórát, miért akarnak felekezeti iskolákat is?

Van-e különbség a katolikus és az ortodox számtan között? – tette fel a kérdést. Ekkor egy bukaresti kollégám azt válaszolta, hogy a felekezeti iskoláknak nem csak a tanítás a célja, hanem a nevelés is. Úgy látszik, sokan még mindig nem értik ezt, hisz azóta sem változott a többségiek szemlélete

– jegyezte meg Jakubinyi György, aki szerint nem lehet és nem is szabad elválasztani a templomot és az iskolát. „Mi nem kérünk egyebet, mint amennyi nekünk jár, és amennyit mind a hazai, mind a nemzetközi törvények szavatolnak” – tette hozzá.

Fotó: Haáz Vince

A jelenlévő politikusok és közméltóságok közül Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese illetve Tóth László, csíkszeredai főkonzul kapott szót. Mindketten

a marosvásárhelyi magyar közösség, az iskoláért folytatott küzdelmét méltatták, hangsúlyozván, hogy közben, diplomáciai úton a magyar kormány is végezte a dolgát.

Fotó: Haáz Vince

Az ünnepély után, lapunknak nyilatkozva Tamási Zsolt, az iskola igazgatója is a közösségi összefogást méltányolta, mondván, hogy az igazságtalan megpróbáltatások még inkább összekovácsolták a magyar szülőket és tanárokat. Ugyanakkor hozzátette:

a hazug, lejárató kampányokon kívül, az utóbbi hetekben, napokban már senki nem próbált akadályokat gördíteni az iskola újraindulása elé. 

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS