Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Épül már a VIBE Fesztivál

Szász Cs. Emese 2019. július 01., 19:46

A visszaszámlálás elkezdődött, július 4-én rajtol a Maros-parton a VIBE Fesztivál. A környék legújabb fesztiválját harmadik alkalommal szervezik meg. A marosvásárhelyi rendezvényen idén számítanak a legtöbb fesztiválozóra.

Fotó: Haáz Vince

Bár a fesztivál csütörtökön rajtol, a Maros-part már zsong a szervezőktől, a fesztiválépítőktől: hat hektáron épül fel az öt zenei és buli helyszínnel és számos nappali helyszínnel is rendelkező fesztivál. A helyszínen már hétfőn mintegy száz szervező dolgozott, de csütörtöktől az önkéntesekkel együtt négyszázra is felmegy a szervezők száma.

A leendő bulihelyszínen már levágták a füvet, épülnek a színpadok, a fesztiválbútor jó része is kikerült már a Maros-partra.

Idén a nap és eső ellen árnyékolókat is felszerelnek az asztalok, padok fölé – tudtuk meg Polacsek Péter kommunikációs koordinátortól –, ezeknek az a céljuk, hogy elviselhetőbbé tegyék az időjárást, amely egyelőre úgy tűnik, kedvező: hétvégére leginkább jó időt ígérnek az előrejelzések. A fesztivál területén emellett mintegy 40 mobil WC, számos zuhanyzó és kézmosó kerül ki. Még van két nap, Polacsek Péter szerint pedig a fesztivál gyorsan fel fog épülni ezalatt, a Maros-parton pedig egyre többen dolgoznak majd.

Fotó: Haáz Vince

Több mint öt zenei helyszín

Idén 5 zenei helyszíne lesz a VIBE-nak: a Magenta Stage, amely a nagy színpad, és a Yellow Stage nevet viselő kis színpad a tavalyi helyén épül fel, mint ahogy az inkább lemezlovasoknak otthont adó Blue Arena is.

Új zenei helyszíne a fesztiválnak idén a Black Box, amely Polacsek Péter szerint az egyik legkülönlegesebb zenei helyszín lesz, ugyanis

itt 24 órában megszakítás nélkül megy majd a buli, ráadásul francia és erdélyi lemezlovasok keverik majd a zenét.

A fesztivál kommunikációs koordinátora amúgy elmondta, hogy a zenei kínálatot minden évben három fő szempont alapján határozzák meg: egyrészt szeretnének néhány igazán nagy nemzetközi fellépőt Marosvásárhelyre hívni, mint amilyen idén a Lost Frequencies vagy a dupstep műfajban alkotó Modestep DJ Set, Alle Farben német lemezlovas vagy a brit Foreign Beggars is. A másik szempont, hogy itt legyenek azok a magyar előadók, akik épp a legfelkapottabbak most a zenei piacon: mint a Punnany Massif, Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, Follow the Flow, de visszatér a Wellhello, ByeAlex és a Slepp, Intim Torna Illegál és Kistehén is. Ott lesz a hip-hop képviseletében Saiid, NB és persze a Bëlga. Az X-Faktor győzteseiről sem feledkeztek meg a szervezők, a VIBE-on ott lesz a hazai kedvenc USNK.

Amint látszik a felhozatalon is, idén kicsit erősebb a rap és hiphop vonal, ugyanis jelenleg ez a felfutó ágon lévő zenei stílus Magyarországon

– mutatott rá Polacsek Péter, hozzátéve, hogy a harmadik szempont még a kínálat összeállításában, hogy az erdélyi zenekarok és lemezlovasok is teret kapjanak, akiket idén egy verseny során válogattak ki.

A négy fő zenei helyszín mellett lesz egy ÁDML sátor is, ahol bulikat szervez egy buliszervező vásárhelyi cég, valamint a Kerengő helyszínén is lesz időnként zene is a művészetek mellett.

Fotó: Haáz Vince

Tudásfórum egy fesztiválon

Természetesen a fesztiválozók nappali programjáról is igyekeznek gondoskodni a szervezők: a kezdetektől működik a VIBE Koli, ami a fesztivál tudásfóruma, minden nap 11 és 18 óra között mindenféle beszélgetéseket, előadásokat lehet meghallgatni. Tankó Helén a VIBE Koliról elmondta, alapvetően négy tematika köré szerveződik, technológiáról, közéletről, művészetekről és életmód témákról fognak beszélgetni. A VIBE Kolin felbukkanó témák között van az is, hogy meddig álmodhat egy nő, hol kezdődik az üvegplafon, mik a Facebook és a szólásszabadság összefüggései. Dezső Bence egy influenszer életéről beszél majd.

A VIBE Koli húzóneve idén a közösségi média mém-sztárja, Tibi atya – hogy csak néhány témát és előadót említsünk.

Emellett a VIBE két különleges helyszíne ugyanakkor a Fashion Corner és a Kerengő. A Fashion Corner a legjobb erdélyi dizájnerekkel erősít majd, vásárolni lehet majd az alkotóktól vagy csak beszélgetni velük, a Kerengőben pedig a fesztiválozó kulturális, művészeti programok közül válogathat a rendezvény központi részében, mégis kissé elzárva a külvilágtól.

Fotó: Haáz Vince

Polacsek Péter szerint úgy tűnik, hogy

idén lesz a legtöbb fesztiválozó, ugyanis már kétszer annyi bérletet adtak el, mint tavaly ilyenkor, igaz, tavaly sok volt a napijegyet vásárló.

„Tavaly 4 és fél nap alatt 33 870 látogatónk volt, ha a tavalyi napijegyesek bérletet is vettek idén, s nem nő ugyanígy a napijegyek eladása is, akkor is azt gondoljuk, hogy meglesz a 40 ezres látogatottság” – adott hangot reményének a kommunikációs koordinátor.

A Vibe fesztivál szervezői <span class=• Fotó: Haáz Vince">
A Vibe fesztivál szervezői Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
Polacsek Péter <span class=• Fotó: Haáz Vince">
Polacsek Péter Fotó: Haáz Vince
<span class=• Fotó: Haáz Vince">
Fotó: Haáz Vince
Zajlik a munka a Maros-parton. Rövid idő alatt felépül a fesztiválhelyszín <span class=• Fotó: Haáz Vince">
Zajlik a munka a Maros-parton. Rövid idő alatt felépül a fesztiválhelyszín Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat