Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Szükség van az ünnepi hangulat biztosítására, még ha idén kevesebbet is költhetnek rá

Fotó: Veres Nándor

Visszafogottabban költekeznek a székelyföldi városok az idei téli ünnepekre készülve. Többek között úgy próbálnak spórolni a polgármesteri hivatalok, hogy a városi díszkivilágítást kevesebb ideig, kisebb lefedettséggel működtetik, és elmaradnak az olyan költséges kezdeményezések, mint amilyen például a szabadtéri korcsolyapálya üzemeltetése Csíkszereda főterén.

Székelyhon

2022. november 22., 09:012022. november 22., 09:01

2022. november 22., 14:472022. november 22., 14:47

Az elmúlt téli idényben nagyon népszerű volt Csíkszereda központjában felszerelt szabadtéri műjégpálya, amelyet kifejezetten közkorcsolyázásra üzemelt be a város. A jelenlegi válságos időkben ez a kezdeményezés ezúttal elmarad –tudtuk meg Korodi Attilától. Csíkszereda polgármestere elmondta,

tavaly 50 ezer lejbe került a korcsolyapálya villanyáram-fogyasztása, és a jelenlegi árak mellett idén a működési költség ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet – ezt a megnövekedett költséget állami támogatás hiányában nem tudja vállalni a város.

Egyébként az adventi programokra az önkormányzat idén 100 ezer lejt költ. Ebben nincs benne a díszkivilágítás költsége, azt ugyanis nem tudják szétválasztani a városi közvilágítástól. Azonban a korábbi évekhez képest mindenképpen kevesebb villamos energiát használnak fel, hiszen

a megszokott két hónap helyett ezúttal mindössze egy hónapot fog működni a város legtöbb részében a díszkivilágítás; kivételt képez a központi park, ahol hosszabb ideig lesznek láthatóak a fényes fényfüzérek.

Korodi elmondta, a jogszabályok 15 százalékos takarékosságot várnak el az önkormányzatoktól, ezért a díszkivilágítás advent első vasárnapjától kezdve, a téli vakáció végéig fog működni. A díszeket először csak a központi parkban, a város adventi koszorújánál, a gyertyagyújtás ünnepségének helyszínén kapcsolják fel, majd fokozatosan a város forgalmasabb helyszínein is látható lesz.

Ünnepet felülíró világbajnokság

Akárcsak a korábbi években, idén is két karácsonyfája lesz a hargitai megyeszékhelynek, mindkét, 12-13 méteres fenyőfát a helyi Aranyos Közbirtokosság adományozta a városnak.

Az egyik fát a központi parkban, a másikat a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor (sétáló)utca kereszteződésénél állítják fel.

Az adventi programokat Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere ismertette, aki elmondta,

idén is megtartják a hagyományos adventi gyertyagyújtási ünnepségeket.

November 27-én, advent első vasárnapján Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke mond áldást, az ünnep fényét a csíksomlyói kórus emeli. December 4-én Simó Gáspár, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium lelki vezetője beszél, az ünnephez közreműködik a CSITT Band; december 11-én Solymosi Alpár unitárius lelkész szól a közösséghez, majd a József Attila Általános Iskola Csicsergők kórusának műsora következik.

Advent negyedik gyertyagyújtási ünnepét, a labdarúgó-világbajnokság döntője miatt rendhagyó módon nem vasárnap, hanem szombaton tartják, december 17-én.

Ekkor Darvas Kozma József plébános mond áldást, majd a Gyermekek Háza Serke táncosai és Ádám Katalin énekes tartanak előadást. Az alpolgármester elmondta:

nem marad el idén az adventi vásár sem, amelyet a Csíkszeredai Kézművesek Egyesületével partnerségben tartanak meg.

Ugyancsak lesz Mikulásváró ünnepség december 5-én 17 órától, amelynek helyszíne a Szabadság tér lesz, a színpadon pedig a Mózsikácska együttes zenél. Ugyanakkor

december 5-én és 6-án lesz Mikulásvonat is a városban.

Beszámolt arról is, hogy december 17-én a lakótelepeken lesz kántálás, illetve ezen a hétvégén fényfestés is a Mikó vár falára, ahová különböző gyermekrajzokat vetítenek ki. A különböző programokról részletesebben a városháza honlapján, illetve a Facebook-oldalán lesz tájékoztatás.

Még nem árultak el részleteket 

Marosvásárhelyen hagyományosan december 5-én kapcsolják fel az ünnepi díszeket, addigra állni fog a központban a karácsonyfa is. Egyelőre a marosvásárhelyi városháza sajtóirodája nem kívánt részletesebben tájékoztatni az előkészületekről, sem annak költségeiről. Tavaly hagyományteremtő kezdeményezése volt a Marosvásárhelyért Egyesületnek: tagjai egy hatalmas adventi koszorút helyeztek el a Bolyai téren. Itt vasárnaponként a marosvásárhelyi történelmi egyházak képviselői tartottak kis áhítatott és gyújtották meg a koszorún a soron következő gyertyát. Mint megtudtuk,

idén is lesz adventi koszorú a Bolyai téren, a gyertyagyújtás időpontját később közlik.

Szovátán is készülődnek

Idén kevesebb díszkivilágítás lesz a közkedvelt Maros megyei fürdővárosban. Mint Fülöp László szovátai polgármestertől megtudtuk: az önkormányzati képviselőkkel úgy döntöttek, hogy

a világításra szánt összeg egy részéből környezetkímélő égőket vásárolnak és szerelnek fel oda, ahol még nem ilyen volt.

Ez azt jelenti, hogy a városi közvilágítást tették korszerűbbé, de azért maradt anyagi háttér a díszkivilágításra is. A téli ünnepek hagyományosan az adventi koszorú felállításával és a gyertya meggyújtásával kezdődnek. Hagyományokhoz híven a szovátai történelmi felekezetek képviselői gyújtják meg a gyertyákat, minden vasárnap. 

Takarékosak Székelyudvarhelyen is

Szerződés korlátozza a vásárosok energiafelhasználását, de a díszkivilágítás és a közvilágítás fényerejét is szabályozzák idén karácsonykor Székelyudvarhelyen.

A város a karácsonyfáját adományba kapja és csak a központban fog működni a díszkivilágítás – az energiatakarékosság miatt.

Idén sokkal olcsóbb és szűkebb keretek közt fog zajlani a karácsonyi ünnep Székelyudvarhelyen. Megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta:

az idei díszkivilágítás csak a központi zónát érinti, díszítőelemek csak azokra az oszlopokra lesznek felszerelve, amelyeken adott a lehetőség fényerejük szabályozására.

A szóvivő szerint a díszkivilágítást advent első vasárnapján, november 26-án fogják beüzemelni, és a közvilágítással azonos időben fog működni, mindkettő csökkentett fényerővel. A karácsonyi vásárosoknak sem lesz egyszerű idén:

a december 17-22. között zajló rendezvényen minden árusnak a városházával kötött szerződésben szabályozzák az energiafelhasználását

– közölte a szóvivő. A városi karácsonyfával kapcsolatban megtudtuk, a fa egy bethlenfalvi személy adományaként fog érkezni, már zajlik a szükséges engedélyek beszerzése az erdészeti hivataltól. A szóvivő kitért arra is, hogy az adventi gyertyagyújtás idén sem marad el:

minden vasárnap egy egyházi elöljáró fogja végezni, minden alkalommal kulturális műsorral is készülnek.

A karácsonyi vásár megnyitója december 18-ra esik, viszont 17-én már kiszolgálhatják az érdeklődőket a jelentkező vásárosok.

Nem független a közvilágítástól

Gyergyószentmiklóson az elmúlt héten már foglalkoztak a díszkivilágítással, ami az előző évi összeállításhoz képest nem fog változni. Tavaly először lehetett megcsodálni a főtéri parkban, a Szent Miklós szobor szomszédságában egy nagy, fényfüzérekkel ellátott kupolát, amit idén is kivilágítanak majd.

A díszkivilágítás elhasználódott, működésképtelen elemeit cserélték ki az önkormányzat mellékgazdaságánál dolgozók az elmúlt napokban.

„A spórlás jegyében keressük arra is a megoldást, hogy a díszkivilágítás függetlenebb legyen a közvilágítástól, ugyanis most arra a rendszerre van csatlakoztatva, ezért annak le- vagy felkapcsolásával indul el vagy áll le, és így nem oldható meg, hogy csak részei legyenek felgyújtva, és rövidebb ideig működjön, ne egész éjszaka” – részletezte György János, a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült

Egy kiskorú sérült meg abban a balesetben, amely szerdán reggel történt a Kovászna megyei Aldoboly kijáratánál.

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült
2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg a Mikulás Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM