Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Szükség van az ünnepi hangulat biztosítására, még ha idén kevesebbet is költhetnek rá

Fotó: Veres Nándor

Visszafogottabban költekeznek a székelyföldi városok az idei téli ünnepekre készülve. Többek között úgy próbálnak spórolni a polgármesteri hivatalok, hogy a városi díszkivilágítást kevesebb ideig, kisebb lefedettséggel működtetik, és elmaradnak az olyan költséges kezdeményezések, mint amilyen például a szabadtéri korcsolyapálya üzemeltetése Csíkszereda főterén.

Székelyhon

2022. november 22., 09:012022. november 22., 09:01

2022. november 22., 14:472022. november 22., 14:47

Az elmúlt téli idényben nagyon népszerű volt Csíkszereda központjában felszerelt szabadtéri műjégpálya, amelyet kifejezetten közkorcsolyázásra üzemelt be a város. A jelenlegi válságos időkben ez a kezdeményezés ezúttal elmarad –tudtuk meg Korodi Attilától. Csíkszereda polgármestere elmondta,

tavaly 50 ezer lejbe került a korcsolyapálya villanyáram-fogyasztása, és a jelenlegi árak mellett idén a működési költség ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet – ezt a megnövekedett költséget állami támogatás hiányában nem tudja vállalni a város.

Egyébként az adventi programokra az önkormányzat idén 100 ezer lejt költ. Ebben nincs benne a díszkivilágítás költsége, azt ugyanis nem tudják szétválasztani a városi közvilágítástól. Azonban a korábbi évekhez képest mindenképpen kevesebb villamos energiát használnak fel, hiszen

a megszokott két hónap helyett ezúttal mindössze egy hónapot fog működni a város legtöbb részében a díszkivilágítás; kivételt képez a központi park, ahol hosszabb ideig lesznek láthatóak a fényes fényfüzérek.

Korodi elmondta, a jogszabályok 15 százalékos takarékosságot várnak el az önkormányzatoktól, ezért a díszkivilágítás advent első vasárnapjától kezdve, a téli vakáció végéig fog működni. A díszeket először csak a központi parkban, a város adventi koszorújánál, a gyertyagyújtás ünnepségének helyszínén kapcsolják fel, majd fokozatosan a város forgalmasabb helyszínein is látható lesz.

Ünnepet felülíró világbajnokság

Akárcsak a korábbi években, idén is két karácsonyfája lesz a hargitai megyeszékhelynek, mindkét, 12-13 méteres fenyőfát a helyi Aranyos Közbirtokosság adományozta a városnak.

Az egyik fát a központi parkban, a másikat a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor (sétáló)utca kereszteződésénél állítják fel.

Az adventi programokat Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere ismertette, aki elmondta,

idén is megtartják a hagyományos adventi gyertyagyújtási ünnepségeket.

November 27-én, advent első vasárnapján Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke mond áldást, az ünnep fényét a csíksomlyói kórus emeli. December 4-én Simó Gáspár, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium lelki vezetője beszél, az ünnephez közreműködik a CSITT Band; december 11-én Solymosi Alpár unitárius lelkész szól a közösséghez, majd a József Attila Általános Iskola Csicsergők kórusának műsora következik.

Advent negyedik gyertyagyújtási ünnepét, a labdarúgó-világbajnokság döntője miatt rendhagyó módon nem vasárnap, hanem szombaton tartják, december 17-én.

Ekkor Darvas Kozma József plébános mond áldást, majd a Gyermekek Háza Serke táncosai és Ádám Katalin énekes tartanak előadást. Az alpolgármester elmondta:

nem marad el idén az adventi vásár sem, amelyet a Csíkszeredai Kézművesek Egyesületével partnerségben tartanak meg.

Ugyancsak lesz Mikulásváró ünnepség december 5-én 17 órától, amelynek helyszíne a Szabadság tér lesz, a színpadon pedig a Mózsikácska együttes zenél. Ugyanakkor

december 5-én és 6-án lesz Mikulásvonat is a városban.

Beszámolt arról is, hogy december 17-én a lakótelepeken lesz kántálás, illetve ezen a hétvégén fényfestés is a Mikó vár falára, ahová különböző gyermekrajzokat vetítenek ki. A különböző programokról részletesebben a városháza honlapján, illetve a Facebook-oldalán lesz tájékoztatás.

Még nem árultak el részleteket 

Marosvásárhelyen hagyományosan december 5-én kapcsolják fel az ünnepi díszeket, addigra állni fog a központban a karácsonyfa is. Egyelőre a marosvásárhelyi városháza sajtóirodája nem kívánt részletesebben tájékoztatni az előkészületekről, sem annak költségeiről. Tavaly hagyományteremtő kezdeményezése volt a Marosvásárhelyért Egyesületnek: tagjai egy hatalmas adventi koszorút helyeztek el a Bolyai téren. Itt vasárnaponként a marosvásárhelyi történelmi egyházak képviselői tartottak kis áhítatott és gyújtották meg a koszorún a soron következő gyertyát. Mint megtudtuk,

idén is lesz adventi koszorú a Bolyai téren, a gyertyagyújtás időpontját később közlik.

Szovátán is készülődnek

Idén kevesebb díszkivilágítás lesz a közkedvelt Maros megyei fürdővárosban. Mint Fülöp László szovátai polgármestertől megtudtuk: az önkormányzati képviselőkkel úgy döntöttek, hogy

a világításra szánt összeg egy részéből környezetkímélő égőket vásárolnak és szerelnek fel oda, ahol még nem ilyen volt.

Ez azt jelenti, hogy a városi közvilágítást tették korszerűbbé, de azért maradt anyagi háttér a díszkivilágításra is. A téli ünnepek hagyományosan az adventi koszorú felállításával és a gyertya meggyújtásával kezdődnek. Hagyományokhoz híven a szovátai történelmi felekezetek képviselői gyújtják meg a gyertyákat, minden vasárnap. 

Takarékosak Székelyudvarhelyen is

Szerződés korlátozza a vásárosok energiafelhasználását, de a díszkivilágítás és a közvilágítás fényerejét is szabályozzák idén karácsonykor Székelyudvarhelyen.

A város a karácsonyfáját adományba kapja és csak a központban fog működni a díszkivilágítás – az energiatakarékosság miatt.

Idén sokkal olcsóbb és szűkebb keretek közt fog zajlani a karácsonyi ünnep Székelyudvarhelyen. Megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta:

az idei díszkivilágítás csak a központi zónát érinti, díszítőelemek csak azokra az oszlopokra lesznek felszerelve, amelyeken adott a lehetőség fényerejük szabályozására.

A szóvivő szerint a díszkivilágítást advent első vasárnapján, november 26-án fogják beüzemelni, és a közvilágítással azonos időben fog működni, mindkettő csökkentett fényerővel. A karácsonyi vásárosoknak sem lesz egyszerű idén:

a december 17-22. között zajló rendezvényen minden árusnak a városházával kötött szerződésben szabályozzák az energiafelhasználását

– közölte a szóvivő. A városi karácsonyfával kapcsolatban megtudtuk, a fa egy bethlenfalvi személy adományaként fog érkezni, már zajlik a szükséges engedélyek beszerzése az erdészeti hivataltól. A szóvivő kitért arra is, hogy az adventi gyertyagyújtás idén sem marad el:

minden vasárnap egy egyházi elöljáró fogja végezni, minden alkalommal kulturális műsorral is készülnek.

A karácsonyi vásár megnyitója december 18-ra esik, viszont 17-én már kiszolgálhatják az érdeklődőket a jelentkező vásárosok.

Nem független a közvilágítástól

Gyergyószentmiklóson az elmúlt héten már foglalkoztak a díszkivilágítással, ami az előző évi összeállításhoz képest nem fog változni. Tavaly először lehetett megcsodálni a főtéri parkban, a Szent Miklós szobor szomszédságában egy nagy, fényfüzérekkel ellátott kupolát, amit idén is kivilágítanak majd.

A díszkivilágítás elhasználódott, működésképtelen elemeit cserélték ki az önkormányzat mellékgazdaságánál dolgozók az elmúlt napokban.

„A spórlás jegyében keressük arra is a megoldást, hogy a díszkivilágítás függetlenebb legyen a közvilágítástól, ugyanis most arra a rendszerre van csatlakoztatva, ezért annak le- vagy felkapcsolásával indul el vagy áll le, és így nem oldható meg, hogy csak részei legyenek felgyújtva, és rövidebb ideig működjön, ne egész éjszaka” – részletezte György János, a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 04., csütörtök

Növekvő lakossági feszültség a hálózati áramkiesések miatt

Gyakori bosszúságot okoznak az utóbbi időben a szinte mindennapossá vált áramkiesések a Székelyudvarhelyen élők számára, de Udvarhelyszék más településeiről is érkeznek hasonló panaszok. Az áramkiesések gyakran egy másodpercnél is rövidebbek.

Növekvő lakossági feszültség a hálózati áramkiesések miatt
2024. július 04., csütörtök

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel

A sepsiszentgyörgyi református vártemplomban tizenegy ifjú lelkészt szenteltek fel csütörtökön délután. Nevüket egy kopjafa is őrzi a templom udvarán.

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel
Tizenegy református lelkészt szenteltek fel
2024. július 04., csütörtök

Tizenegy református lelkészt szenteltek fel

2024. július 04., csütörtök

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat

Kapcsolaterősítő, szakmai fejlődést segítő céllal szervezik meg idén is a Csíkszeredai Kórháznapokat, amelynek nyitóünnepségét csütörtök délután tartották a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat
Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat
2024. július 04., csütörtök

Megnyitották a 8. Csíkszeredai Kórháznapokat

2024. július 04., csütörtök

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön

Ketten kerültek kórházba Sepsiszentgyörgyön csütörtök délután, miután közúti balesetet szenvedtek az Építők utcában.

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön
Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön
2024. július 04., csütörtök

Két kisbusz ütközött Sepsiszentgyörgyön

2024. július 04., csütörtök

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon

A marosvásárhelyi reptéren is vesztegelt az elmúlt napokban egyszerre hétszáz utas, indulásra várva. Peti András, a reptér igazgatója szerint bár nem rajtuk múlik a járatok törlése, vagy késése, igyekeznek a lehető legjobb körülményeket biztosítani.

Kiszámíthatatlanok a reptéri késések, Marosvásárhelyen enyhíteni próbálnak a gondokon
2024. július 04., csütörtök

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók

Két, kanálisba esett kiskutyát mentettek meg a tűzoltók Segesváron, csütörtök délután.

Napi cukiság: kiskutyákat mentettek a kanálisból a tűzoltók
2024. július 04., csütörtök

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota

Kútba zuhant férfit mentettek ki a tűzoltók csütörtök délután a Gödemesterházához tartozó Csobontányon. Az áldozat ugyan lélegzett, amikor kiemelték, de nem volt eszméleténél. A helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak.

Kilenc méter mély kútból mentettek ki egy férfit, súlyos az állapota
2024. július 04., csütörtök

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében

Maros megyében 532 óvást nyújtottak be csütörtökön 12 óráig azok, akik elégedetlenek voltak a nyolcadikos képességvizsga eredményeivel.

Több mint ötszázan óvták meg a képességvizsga eredményeit Maros megyében
2024. július 04., csütörtök

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson

Székelyudvarhely után vasárnaptól a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban is kiállítják a 19. századi magyar festészet egyik jelentős alakjának, Benczúr Gyula mintegy ötven alkotását.

Benczúr Gyula-emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson
2024. július 04., csütörtök

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Fesztivál

Napsütés helyett sártenger fogadta a Marosszentgyörgyre érkezőket, ez azonban nem szegte kedvét a korán érkező fesztiválozóknak: előkerültek a gumicsizmák és esőkabátok, a rég látott barátok és a nagy mosolyok is.

Esőben, sárban, de annál jobb hangulatban kezdődött a Vibe Fesztivál
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!