Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Energiatakarékos várakozás – kevesebbet költenek idén az ünnepi készülődésre a városok

Szükség van az ünnepi hangulat biztosítására, még ha idén kevesebbet is költhetnek rá

Fotó: Veres Nándor

Visszafogottabban költekeznek a székelyföldi városok az idei téli ünnepekre készülve. Többek között úgy próbálnak spórolni a polgármesteri hivatalok, hogy a városi díszkivilágítást kevesebb ideig, kisebb lefedettséggel működtetik, és elmaradnak az olyan költséges kezdeményezések, mint amilyen például a szabadtéri korcsolyapálya üzemeltetése Csíkszereda főterén.

Székelyhon

2022. november 22., 09:012022. november 22., 09:01

2022. november 22., 14:472022. november 22., 14:47

Az elmúlt téli idényben nagyon népszerű volt Csíkszereda központjában felszerelt szabadtéri műjégpálya, amelyet kifejezetten közkorcsolyázásra üzemelt be a város. A jelenlegi válságos időkben ez a kezdeményezés ezúttal elmarad –tudtuk meg Korodi Attilától. Csíkszereda polgármestere elmondta,

tavaly 50 ezer lejbe került a korcsolyapálya villanyáram-fogyasztása, és a jelenlegi árak mellett idén a működési költség ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet – ezt a megnövekedett költséget állami támogatás hiányában nem tudja vállalni a város.

Egyébként az adventi programokra az önkormányzat idén 100 ezer lejt költ. Ebben nincs benne a díszkivilágítás költsége, azt ugyanis nem tudják szétválasztani a városi közvilágítástól. Azonban a korábbi évekhez képest mindenképpen kevesebb villamos energiát használnak fel, hiszen

a megszokott két hónap helyett ezúttal mindössze egy hónapot fog működni a város legtöbb részében a díszkivilágítás; kivételt képez a központi park, ahol hosszabb ideig lesznek láthatóak a fényes fényfüzérek.

Korodi elmondta, a jogszabályok 15 százalékos takarékosságot várnak el az önkormányzatoktól, ezért a díszkivilágítás advent első vasárnapjától kezdve, a téli vakáció végéig fog működni. A díszeket először csak a központi parkban, a város adventi koszorújánál, a gyertyagyújtás ünnepségének helyszínén kapcsolják fel, majd fokozatosan a város forgalmasabb helyszínein is látható lesz.

Ünnepet felülíró világbajnokság

Akárcsak a korábbi években, idén is két karácsonyfája lesz a hargitai megyeszékhelynek, mindkét, 12-13 méteres fenyőfát a helyi Aranyos Közbirtokosság adományozta a városnak.

Az egyik fát a központi parkban, a másikat a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor (sétáló)utca kereszteződésénél állítják fel.

Az adventi programokat Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere ismertette, aki elmondta,

idén is megtartják a hagyományos adventi gyertyagyújtási ünnepségeket.

November 27-én, advent első vasárnapján Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke mond áldást, az ünnep fényét a csíksomlyói kórus emeli. December 4-én Simó Gáspár, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium lelki vezetője beszél, az ünnephez közreműködik a CSITT Band; december 11-én Solymosi Alpár unitárius lelkész szól a közösséghez, majd a József Attila Általános Iskola Csicsergők kórusának műsora következik.

Advent negyedik gyertyagyújtási ünnepét, a labdarúgó-világbajnokság döntője miatt rendhagyó módon nem vasárnap, hanem szombaton tartják, december 17-én.

Ekkor Darvas Kozma József plébános mond áldást, majd a Gyermekek Háza Serke táncosai és Ádám Katalin énekes tartanak előadást. Az alpolgármester elmondta:

nem marad el idén az adventi vásár sem, amelyet a Csíkszeredai Kézművesek Egyesületével partnerségben tartanak meg.

Ugyancsak lesz Mikulásváró ünnepség december 5-én 17 órától, amelynek helyszíne a Szabadság tér lesz, a színpadon pedig a Mózsikácska együttes zenél. Ugyanakkor

december 5-én és 6-án lesz Mikulásvonat is a városban.

Beszámolt arról is, hogy december 17-én a lakótelepeken lesz kántálás, illetve ezen a hétvégén fényfestés is a Mikó vár falára, ahová különböző gyermekrajzokat vetítenek ki. A különböző programokról részletesebben a városháza honlapján, illetve a Facebook-oldalán lesz tájékoztatás.

Még nem árultak el részleteket 

Marosvásárhelyen hagyományosan december 5-én kapcsolják fel az ünnepi díszeket, addigra állni fog a központban a karácsonyfa is. Egyelőre a marosvásárhelyi városháza sajtóirodája nem kívánt részletesebben tájékoztatni az előkészületekről, sem annak költségeiről. Tavaly hagyományteremtő kezdeményezése volt a Marosvásárhelyért Egyesületnek: tagjai egy hatalmas adventi koszorút helyeztek el a Bolyai téren. Itt vasárnaponként a marosvásárhelyi történelmi egyházak képviselői tartottak kis áhítatott és gyújtották meg a koszorún a soron következő gyertyát. Mint megtudtuk,

idén is lesz adventi koszorú a Bolyai téren, a gyertyagyújtás időpontját később közlik.

Szovátán is készülődnek

Idén kevesebb díszkivilágítás lesz a közkedvelt Maros megyei fürdővárosban. Mint Fülöp László szovátai polgármestertől megtudtuk: az önkormányzati képviselőkkel úgy döntöttek, hogy

a világításra szánt összeg egy részéből környezetkímélő égőket vásárolnak és szerelnek fel oda, ahol még nem ilyen volt.

Ez azt jelenti, hogy a városi közvilágítást tették korszerűbbé, de azért maradt anyagi háttér a díszkivilágításra is. A téli ünnepek hagyományosan az adventi koszorú felállításával és a gyertya meggyújtásával kezdődnek. Hagyományokhoz híven a szovátai történelmi felekezetek képviselői gyújtják meg a gyertyákat, minden vasárnap. 

Takarékosak Székelyudvarhelyen is

Szerződés korlátozza a vásárosok energiafelhasználását, de a díszkivilágítás és a közvilágítás fényerejét is szabályozzák idén karácsonykor Székelyudvarhelyen.

A város a karácsonyfáját adományba kapja és csak a központban fog működni a díszkivilágítás – az energiatakarékosság miatt.

Idén sokkal olcsóbb és szűkebb keretek közt fog zajlani a karácsonyi ünnep Székelyudvarhelyen. Megkeresésünkre Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta:

az idei díszkivilágítás csak a központi zónát érinti, díszítőelemek csak azokra az oszlopokra lesznek felszerelve, amelyeken adott a lehetőség fényerejük szabályozására.

A szóvivő szerint a díszkivilágítást advent első vasárnapján, november 26-án fogják beüzemelni, és a közvilágítással azonos időben fog működni, mindkettő csökkentett fényerővel. A karácsonyi vásárosoknak sem lesz egyszerű idén:

a december 17-22. között zajló rendezvényen minden árusnak a városházával kötött szerződésben szabályozzák az energiafelhasználását

– közölte a szóvivő. A városi karácsonyfával kapcsolatban megtudtuk, a fa egy bethlenfalvi személy adományaként fog érkezni, már zajlik a szükséges engedélyek beszerzése az erdészeti hivataltól. A szóvivő kitért arra is, hogy az adventi gyertyagyújtás idén sem marad el:

minden vasárnap egy egyházi elöljáró fogja végezni, minden alkalommal kulturális műsorral is készülnek.

A karácsonyi vásár megnyitója december 18-ra esik, viszont 17-én már kiszolgálhatják az érdeklődőket a jelentkező vásárosok.

Nem független a közvilágítástól

Gyergyószentmiklóson az elmúlt héten már foglalkoztak a díszkivilágítással, ami az előző évi összeállításhoz képest nem fog változni. Tavaly először lehetett megcsodálni a főtéri parkban, a Szent Miklós szobor szomszédságában egy nagy, fényfüzérekkel ellátott kupolát, amit idén is kivilágítanak majd.

A díszkivilágítás elhasználódott, működésképtelen elemeit cserélték ki az önkormányzat mellékgazdaságánál dolgozók az elmúlt napokban.

„A spórlás jegyében keressük arra is a megoldást, hogy a díszkivilágítás függetlenebb legyen a közvilágítástól, ugyanis most arra a rendszerre van csatlakoztatva, ezért annak le- vagy felkapcsolásával indul el vagy áll le, és így nem oldható meg, hogy csak részei legyenek felgyújtva, és rövidebb ideig működjön, ne egész éjszaka” – részletezte György János, a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense.

1 hozzászólás

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. november 21., hétfő

Emelés, támogatás, kiegészítés – pontokba szedve, hogy mit kapnak a nyugdíjasok

Ami az időseket érinti: lesz nyugdíjemelés, plusztámogatás, nyugdíjkiegészítés az energiaszámlák kifizetésére. A gyermekpénznél is lesz változás, íme a részletek.

Emelés, támogatás, kiegészítés – pontokba szedve, hogy mit kapnak a nyugdíjasok
2022. november 21., hétfő

Könyvek utaznak a buszokon is

Hétfőn kezdődött és egész héten tart a Maros Megyei Könyvtár születésnapi rendezvénysorozata. A 109. évét betöltő intézmény ezúttal is a különböző korosztályú olvasók elérésére koncentrál, de megtöltik olvasnivalóval a tömegközlekedési eszközöket is. 

Könyvek utaznak a buszokon is
Könyvek utaznak a buszokon is
2022. november 21., hétfő

Könyvek utaznak a buszokon is

2022. november 21., hétfő

Szinte nincs olyan iskola Hargita megyében, amelyben ne lenne jelen a bántalmazás

Késelés egy iskolai gólyabál után, többnapos kezelésre szoruló diák, akit tanára vert meg, bokszerrel megsebesített tanár – több iskolai bántalmazástól volt hangos a sajtó az elmúlt hetekben. 

Szinte nincs olyan iskola Hargita megyében, amelyben ne lenne jelen a bántalmazás
2022. november 21., hétfő

Ketten megsérültek a hétfő délutáni fenyédi balesetben

Két autó ütközött össze hétfőn délután Fenyéden, a baleset következtében két személy megsérült, és rövid időre torlódás alakult ki az érintett útszakaszon.

Ketten megsérültek a hétfő délutáni fenyédi balesetben
2022. november 21., hétfő

Összeültek, megbeszélték és erre jutottak a polgármesterek az el nem vitt szemét ügyében

Elfogadták az érintett polgármesterek, hogy szerződést bontanak az Ecolecttel, ha továbbra sem teljesíti a szerződésben vállaltakat. Marosvásárhelyen már két hete gyűl a háztartási hulladék, a tucatnyi érintett Maros megyei településen is gondok vannak.

Összeültek, megbeszélték és erre jutottak a polgármesterek az el nem vitt szemét ügyében
2022. november 21., hétfő

Nem lesz naftalinszagú az Udvarhely Néptáncműhely új előadása

Rendhagyó előadással indítja következő évadját az Udvarhely Néptáncműhely Orza Călin rendezésében, akinek a nevéhez fűződik a Sepsiszentgyörgyön játszott, nagysikerű István a király előadás is.

Nem lesz naftalinszagú az Udvarhely Néptáncműhely új előadása
2022. november 21., hétfő

Borboly Csaba sikerpropagandája

Borboly Csaba közpénzen gondosan és mérnöki pontossággal felépített sikerpropagandájába, problémamegoldó imázsába nem fér bele egy fiaskó; sőt, még egy rossz hírecske közlése, beismerése sem.

Borboly Csaba sikerpropagandája
Borboly Csaba sikerpropagandája
2022. november 21., hétfő

Borboly Csaba sikerpropagandája

2022. november 21., hétfő

Késik a beüzemelés, romlik a kihasználatlan eszközpark

További akadályokon kell átbukdácsolni ahhoz, hogy a Hargita megyei hulladékgazdálkodási rendszert beüzemeljék. Közben viszont a hat éve beszerzett eszközök használatlanul is károsodnak, jelentős javítási költséget eredményezve.

Késik a beüzemelés, romlik a kihasználatlan eszközpark
2022. november 21., hétfő

Baleset Farkaslakán, hat személyt vittek kórházba

Két autó ütközött össze Farkaslaka Korond felőli kijáratánál hétfőn délután. A balesetben többen is könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Baleset Farkaslakán, hat személyt vittek kórházba
2022. november 21., hétfő

Havazik a magasabban fekvő Hargita megyei területeken

Körülbelül száz háztartás maradt elektromos áram nélkül Gyilkostó üdülőtelepen a lehullott hó miatt hétfőn délután. A közlekedés ugyanakkor télies útviszonyok között zajlik a megye hegyvidéki útjain.

Havazik a magasabban fekvő Hargita megyei területeken
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM