Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elsajátítható a Pető-módszer alternatív gyógymód

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 22., 10:29 utolsó módosítás: 2018. augusztus 22., 10:31
HIRDETÉS

Ismét kihelyezett képzést indít Illyefalván a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara, de ezúttal akkreditálta is a szakot a hitelesítésért felelős magyar állami szerv. A négyéves nappali főiskolai képzés Erdélyben tavaly óta létezik, és helyszínül az e célra épült illyefalvi Pető András Fejlesztő- és Képzőközpont szolgál.

A képzés célja a szakembergárda kinevelése és a rehabilitáció állandósítása. Archív Fotó: Veres Nándor

A konduktor alapszak a Pető-módszerrel való rehabilitálásra képez ki szakembereket. A konduktor a károsodott idegrendszer következtében mozgássérültté vált gyerekek és felnőttek fejlesztésével foglalkozó segítő pedagógus. A Pető-módszer pedig egy alternatív gyógymód, amelynek az az alapgondolata, hogy

ha a központi idegrendszer sérült is, még mindig vannak olyan kiaknázatlan területei az agynak, amelyek aktiválhatók.

„Rettenetesen sok a beteg, akik szinte el vannak rejtve, kevesen tudják megengedni maguknak, hogy kint kezeljék őket a Pető Intézetben. Erdélyben ez az első és egyedüli, s mint ilyen, hiánypótló képzés, miáltal lehetőség nyílik a hazai szakembergárda kinevelésére és a mozgásra bíró rehabilitáció állandósítására” – véli az illyefalvi központ vezetője. Kató Ibolya röviden ismertette a hungarikumnak számító módszert, amelyet az 1940-es években dolgozott ki dr. Pető András orvos. 

HIRDETÉS

A pedagógiai módszer azoknál a kisbabáknál alkalmazható, akik magzati állapotban vagy a szülés során agyvérzést szenvedtek, és olyan felnőtteknél, akik Parkinson-kórban, agyi érkatasztrófától (stroke-tól), szklerózis multiplextől szenvednek.

Tavaly, a képzés indulásakor óvó- és tanítónő végzettségű jelentkezőket vártak, de sokuknak a munkahely vagy család miatt nehézséget okozott a bejárás, ezért idén

az érettségi megléte és hivatástudat az elvárás.

„Olyan hallgatónk, aki személyesen is érintett lenne, nincs, de a szakemberek nem is nagyon ajánlják, mert elég az a leterheltség, amit a családnak jelent egy ilyen hozzátartozó. Ez egy szép szakma, de hivatástudat nélkül nem lehet végezni, mert eléggé nehéz esetek is vannak, amelyekkel mindennap szembesülni kell” – árulta el Kató Ibolya. A felhívásban is erre vonatkozó kérdéseket fogalmaztak meg.

Bővebb információk

A képzés szeptember 17-én indul, ezt megelőzően az alkalmassági vizsgát szeptember 1-jén tartják. A részletekről a 0724–266020-as telefonszámon lehet érdeklődni.

A szeptember közepén kezdődő képzésre összesen tíz hely biztosított. A tanév szerkezete két félévből áll, amelyekben három hét elmélet és három hét gyakorlat váltogatja egymást, utóbbinak az a sajátossága, hogy egyidejűleg valósul meg az oktatás és a sérültek rehabilitációja. „Ilyenkor behívjuk a beszervezett betegeket, akiket az anyaintézettől érkező szakemberek gyógyítanak, és ehhez a hallgatók asszisztálnak” – magyarázta Kató Ibolya.

Motiválni a beteget

Az első évfolyam hallgatói között egy székelyudvarhelyi hölgy is van. Arról, hogy miként talált rá a képzésére, miért jelentkezett és mit tanult eddig, így nyilatkozott: „olvastam a tájékoztatót, és úgy gondoltam, munkám során hasznosítani tudnám ezt a módszert”. Ágnes öregotthonban dolgozik, ahol vannak ideillő esetek is. „Ez egy nevelési módszer, amelynek során a gyakorlatokat elsajátítják a betegek, ugyanakkor megtanulják szinten is tartani magukat. A konduktor vezeti a foglalkozást, de egy idő után el kell engednie a páciens kezét. Rengeteget tanultam az egy év alatt, például hogy nem azzal segítesz, hogy felhúzod, hanem hogy nyújtod a sétapálcát, és ráveszed, hogy érte nyúljon, vagy hogy a fogyatékosságot nem kell rejtegetni, hanem ha lassan is, a maga praktikájával élhető életet lehet élni vele. Én ezt a filozófiát könnyen tudtam egyeztetni saját látásmódommal” – mondta.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS