Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Először elvágták, majd négy jeggyel emelték meg a diák dolgozatát

Szász Cs. Emese 2019. július 18., 21:46 utolsó módosítás: 2019. július 18., 21:49
HIRDETÉS

Egy marosvásárhelyi édesanya, Ábrám Noémi panaszt tett lánya érettségi vizsgája miatt, miután kiderült, hogy a javítótanárok csaknem négy jeggyel értékelték alul lánya romándolgozatát. A megdöbbent család magyarázatot vár, és reméli, következményei lesznek annak, ha a javítótanár „játszik” egy fiatal jövőjével.

Van, amikor érdemes fellebbezni az érettségi eredményt látva Fotó: Beliczay László

Ábrám Noémi panasszal fordult a Maros Megyei Tanfelügyelőséghez, miután lánya, Ábrám Noémi Ilona román érettségi dolgozatát igencsak alulértékelték, hiszen

első olvasatra 3,95-öt kapott a dolgozatra, majd a fellebbezés és újrajavítás után 7,90-re emelték a jegyet.

Ekkora eltérés – az eredeti jegy kétszerese és csaknem négy jegy különbség – még a sok meglepetést tartogató érettségin is furcsa.

Egyik megdöbbenésből a másikba estünk: először azon lepődtünk meg, hogy elvágták a lányomat, hiszen románból készült legtöbbet. Elsők voltunk az óváson, de öt napig, amíg tartott az újrajavítás, kétségbe volt esve a család

– mondja a Székelyhonnak az édesanya. Rámutat, 19 éves lánya, aki a Bolyai Farkas Gimnázium természettudományi szakára járt, mindig szorgalmasan tanult, jó eredményei voltak, matematikatanárnak fog továbbtanulni az egyetemen.

Miként fordulhat elő?

Lánya kálváriája után az édesanya nem elégedett meg azzal, hogy felemelték a romándolgozat jegyét, a hatalmas különbség miatt előbb a Maros Megyei Tanfelügyelőségnél, majd az oktatási minisztériumnál is panaszt tett. Azt szeretné, hogy

magyarázzák meg, miként fordulhat elő, hogy ennyire alulértékelnek egy dolgozatot, továbbá kérjék számon a felelőst, legyenek következményei a hibájának.

„Ugyanakkor az lenne az elvárás az összes későbbi érettségiző érdekében is, hogy ha valakit elvágnak, legalább méltóztassanak újranézni a dolgozatát, mert így játszadoznak a gyerekek jövőjével” – sorolta panaszait az édesanya, aki elmondta, azért tette a közösségi oldalon nyilvánossá lánya történetét, mert ez nem csak az ő problémájuk, ezek nem csak az ő kérdéseik, sokszor történik meg, hogy több jegy különbség is van óvás után.

Mintha szórakoznának az érettségizőkkel! Egy javítótanárnak éreznie kellene a felelősségét

– vélekedik Ábrám Noémi, akinek még két gyereke áll érettségi előtt, ezért sem hagyja annyiban a történteket. Úgy véli, az oktatási rendszer hibáiról beszélni kell, és tenni is kell valamit ellenük.

HIRDETÉS

Ki a felelős?

A tanfelügyelőségen iktatott panaszra Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő sajtóközleményben reagált, leszögezve, hogy

a Maros megyei 12. osztályos diákok minden vizsgadolgozatát más megyében javították,

a megyei érettségiztető bizottság a június-júliusi vizsgaidőszakban betartotta a törvényes előírásokat, de csupán a vizsga megszervezésének módszertanára és korrektségére figyelt, Maros megyében idén nem is működött javítóközpont. Macarie éppen ezért

sajnálatosnak és igazságtalannak tartja, hogy egy olyan intézményt vádolnak, amely az oktatás korrektsége és tárgyilagossága fölött őrködik.

A főtanfelügyelő azt is nehezményezi, hogy a vádak a közösségi médiában váltak nyilvánossá.

Bár azt nem szokták nyilvánossá tenni, hogy a dolgozatokat melyik megyében javították, lapunk úgy értesült, hogy a Maros megyei érettségizők dolgozatait idén Hargita megyében javították, majd a megóvott dolgozatok Brassó megyébe kerültek újrajavításra. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Hargita megye főtanfelügyelőjétől, Demeter Leventétől, hogy volt-e sok panasz a javítótanárokra. A főtanfelügyelő elmondta, a vásárhelyi lány esete kapcsán belső vizsgálat indult, de amúgy is utána szoktak nézni minden olyan esetnek, amikor nagy a különbség az elsődleges és az óvás utáni jegy között.

Országos szabályzat van erre, amely kimondja, hogy aki nem megfelelően végzi a javításokat, azt a következő három évre eltiltják az ilyen tevékenységtől. Itt azonban mindig tekintetbe kell venni azt is, hogy ahol ember végzi a munkát, ott fennáll a tévedés lehetősége is.

A fellebbezés is azért van, mert tévedni emberi dolog. Nyilván ez nem mindig bocsánatos” – fogalmazott a Székelyhonnak Demeter Levente. Hozzátette, a Hargita megyei érettségi eredményekben ekkora különbség az óvások után nem volt, összesen négy esetben volt két jegynél nagyobb az eltérés, ami 900 óvás után nem nevezhető nagy aránynak.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS