Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Elkezdődött a nagyböjt, a bűnbánat, az imádság és a jócselekedetek kiemelt ideje

Molnár Melinda 2019. március 07., 09:41
HIRDETÉS

Hamvazószerdán kettős ünnepet ültek a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban: március 6-a minden évben az egyházközség örökös szentségimádási napja. A közösség egyik legnagyobb saját ünnepe idén a húsvétot előkészítő negyvennapos nagyböjt első napjára esett.

Fotó: Beliczay László

Zsúfolásig megtelt a plébániatemplom az esti hálaadó szentmisére, amelynek végén kiosztották a hamvazkodás szentelményét.

HIRDETÉS
Negyven nap – tettekkel, cselekedetekkel

Az ünnep szónoka, Tamás Huba a nagyböjt kezdőnapján kiemelte: a különböző nyelvek a húsvétot megelőző liturgikus időszak egy-egy jellegzetességét ragadják meg. Például

a magyar nyelv a böjtölést, a latin a negyven napot (quadragesima) jelzi; a román nyelv húsvét böjtjének nevezi, a francia önmegtartóztatásként nevesíti.

A szavak bennfoglaltan tartalmazzák a húsvétra előkészítő időszak négy pillérét, a bűnbánatot, a böjtöt, az imádságot és a jócselekedetet. Fontos, hogy mindezek belülről, a lélekből szülessenek meg, és ne váljanak külsőségekké.

Fotó: Beliczay László

Apróságokból áll össze a lelki szinten zajló folyamat – nyomatékosította Tamás Huba, és egy-egy példával szemléltette is. A mértékletességre a hadifogságból visszatérteket említette: közülük azok tudták testi egészségüket visszanyerni, akik mértékletesen tértek vissza a napi rendszeres étkezésre.

Ahhoz, hogy a léghajó felszállhasson, kidobálják belőle a nehezékeket – így kell megszabadulnunk lelki értelemben is mindattól, ami nem engedi felemelkedésünket.

A nagyböjti keresztúti ájtatosság, mint cselekvő imádságfüzér a Megváltóra, megváltottságunkra, a személyes bűnbánati út személyes út stációira irányítja belső figyelmünket. Végül a jócselekedetekre Kalkuttai Szent Teréz anya mondását idézte: Nem vagy olyan szegény, hogy valakit ne tudnál gazdaggá tenni.

 

Fotó: Beliczay László

Az örökös szentségimádásról

Az egész éves imalánc, az örökös szentségimádás január elsején kezdődik Gyulafehérváron, az érseki kápolnában.

Az év minden napján egy-egy római katolikus templomban a hívek egész nap imádkoznak az Oltáriszentség előtt.

Este záró szertartással, szentmisével és szentségi áldással ér véget az ünnep. A megjelölt napot az egyházközségek főünnep gyanánt ülik meg.

A Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerületben március 7-én Homoródkarácsonyfalván, 8-án Székelyszentkirályon, 9-én Oroszhegyen, 10-én Székelyszenttamáson, 11-én Székelyszentléleken, 12-én Nyikómalomfalván, 13-án pedig Székelylengyelfalván tartanak örökös szentségimádási napot.

Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS