Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elkészült a Vásárhelyi Forgatag teljes programja

Antal Erika 2017. augusztus 22., 17:05
HIRDETÉS

A Vásárhelyi Forgatag programfüzete elkészült, ahogy a honlapon is fenn van az összes rendezvény időpontja és helyszíne – összesítették a rendezvényeket a szervezők a keddi sajtótájékoztatón, ahol megtudtuk, hogy 361 program és 51 helyszín várja az idei forgatagozókat.

Fotó: Boda L. Gergely

A Kultúrpalota, a Teleki Téka, a Bolyai Farkas Gimnázium, a Maros Megyei Múzeum különböző részlegei, a vár, a Vártemplom, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Víkendtelep, az állatkert, a zsinagóga, a G-kávézó, a Teleki-Köpeczi ház lesznek többek közt a rendezvények helyszínei – sorolta Molnár Imola, a Vásárhelyi Forgatag programfelelőse, aki felhívta a figyelmet néhány újdonságra és érdekességre is.

A kerekasztal-beszélgetések sorában például érdekfeszítőnek ígérkezik a marosvásárhelyi román-magyar együttélés témájú, Stílus, szóhasználat, nyelvezet a vásárhelyi közbeszédben című beszélgetés, amelynek meghívottjai között szerepel Marius Libeg, a Punctul hetilap főszerkesztője, Ioan Chiorean rádiószerkesztő, Ligia Voro újságíró, Karácsonyi Zsigmond, a Népújság főszerkesztője.

HIRDETÉS

A családi és gyerekprogramok helyszíne többnyire a Ligetben lesz kialakítva, ahol a szervezők igyekeznek barátságos, családias környezetet teremteni az odalátogatóknak – ismertette Bálint Erika programfelelős, aki

az újdonságok között az állatkerti látványetetésekre hívta fel a figyelmet.

Elmondta, az állatkertben naponta háromszor lesz szakember irányításával állatetetés, valamint érdekességeket is megtudhatnak az érdeklődők például a majmokról, a mosómedvékről, vagy az elefántokról.

A gyermekprogramok szervezésébe bekapcsolódott a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület is, amelynek a Ligetben lesznek a foglalkozásai. A természetismereti játékokat például a 2–3 év feletti gyerekeknek tartják egészen 18 éves korig. Itt puzzle, kifestős, érzékek doboza, különböző madárfajok távcsővel történő felismerése szerepel, illetve ismertetők arról, hogy mivel táplálkoznak a különböző fajú madarak, de természet-harácsolás és természettel kapcsolatos kézműves foglalkozás is korcsoportonként pontgyűjtéses rendszerrel, jelképes ajándékokkal.

A gyerektáncház, a bábszínházi előadás, a szabadtéri ügyességi próbák, a kézműves foglalkozások is érdekesnek ígérkeznek.

Augusztus 25. és 27. között, péntek-szombat-vasárnap rendezik meg a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját, illetve az éppen most esedékes 7. Bolyais Világtalálkozót is. Az eseményeknek több helyszín ad otthont – ismertette a programot Kirsch Attila, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy

nemcsak azokat várják ezekre a rendezvényekre, akik Marosvásárhelyen születtek, illetve a Bolyaiban tanultak, hanem mindenkit, aki magáénak érzi Vásárhely és a Bolyaiak szellemét.

Az eseménysorozat péntek reggel fél 9-kor a Bolyai udvarán veszi kezdetét a gyülekezéssel, bejelentkezéssel, ünnepi megnyitóval. Az egész napos esemény jó hangulatáról a délutáni fellépők gondoskodnak: a Kamaszok ifjúsági Színtársulat Kozsik József rendezésében, a Mary Grace együttes, a Kővirág, a Rocksuli, a Polifon és a BOOM együttes. Az udvari programok mellett iskolatörténeti kiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket, a Vásárhelyi arcok című fotótárlatra, A katolikus gimnázium bolyais múltját bemutató kiállításra. A találkozós program szombaton délelőtt a várban folytatódik, délután pedig a Kultúrpalotában. Vasárnap istentiszteletre várják a résztvevőket a Vártemplomba, azt követően pedig egy sétára a református temetőbe.

Az idei Vásárhelyi Forgatag díszvendége Nyíregyháza lesz, amelynek programjai között Lego gyermekjátszósarok és kreatív játszóház szerepel, akárcsak emlékfotó készítés, masszázs, kézműves kuckó, vagy pálinka kóstoltatás. A magyarországi városból érkező csapat az ottani tájegység ízvilágával is megismerteti a marosvásárhelyieket – hívta fel a figyelmet Gáspár Botond, a gasztronómiai programok felelőse.

A pálinkaverseny díjkiosztója, az újdonságnak számító borvacsora, a gasztronómiai előadás mellett

az idén sem marad el a Bűvös bogrács elnevezésű főzőverseny,

amelyre még szerdán be lehet nevezni. A szervezők a karalábé és a tárkony használatát kötelezővé téve mindenkinek a fantáziájára és kreativitására bízzák, hogy mit készítsen. Az elkészített és feltálalt ételeket egy szakmai zsűri bírálja el, különböző szempontok szerint értékeli azokat. Az érdeklődők természetesen ezt követően kóstolhatnak, egyetlen feltétel a forgatagos karkötő viselete. A karkötőket 5 lejért lehet megvásárolni a Színház-téren, vagy a Ligetben. Az így befolyt összegből a szervezők a Bolyai sportpálya felújítását, valamint a családi- és gyermekprogramokat támogatják. A karkötő viselete különböző fizetős programokra, mint például a színházi előadásokra kedvezményes belépőt is biztosít, ahogy az autóbuszos városismertető túrára is feljogosít.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS