Elgázoltak egy kerékpáros gyereket, apuka a Székelyhonra haragszik

Elgázoltak egy kerékpáros gyereket, apuka a Székelyhonra haragszik

Bicikliversenyző kiskorúak a Csíkszereda-Csíkmindszent útvonalon. Korábbi felvétel

Fotó: Gecse Noémi

Elütötték Novák Ede fiát! Szondy Zoli volt az! Begipszelt lábbal vezetett! El akarják tussolni! Ilyen és ehhez hasonló infók kezdtek pénteken reggel csordogálni a szerkesztőségünkbe. Aztán kiderült, hogy nem merjük megírni.

Szüszer Róbert

2019. május 17., 14:292019. május 17., 14:29

2019. május 17., 15:412019. május 17., 15:41

Egymás után érkeztek a telefonhívások, amelyek közül egy székelyudvarhelyi kiemelkedik. Írjátok meg, hogy Novák Ede fiát elgázolták edzés közben. Azt feleltem, hogy teljesen mindegy kinek a fiát ütötték el, a rendőrség közleményét hamarosan feldolgozzuk. Indulatos, de civilizált vitát folytattam a hívóval, innen jutottunk el odáig, hogy Novák Ede dühös Facebook-posztban kezdte ekézni a Székelyhont:

Idézet
Felháborító az a dolog, hogy a helyi sajtó tényleg ennyire mélyre süllyedt, hogy nem mernek erről egy becsületes, a tényeket bemutató cikket írni. A Székelyhon médiacsoportról beszélek. Mivel egy közismert személy követte el az autó balesetet, azt nem írják meg.
Galéria

Novák Ede eredeti, többszöri módosítás előtti Facebook-bejegyzése. Forrás: Képernyőfotó

Ekkor egyébként a rendőrségi közlemény alapján a Székelyhon.ro oldalon már kint volt a közlekedési balesetről szóló hír. Sótlanul, színezés nélkül. Ezt róják most fel nekünk. Hát jó, nyissuk meg a bulvárcsapot.

A baleset

Könnyebb sérüléseket szenvedett csütörtök délután az a 13 éves, csíkszeredai biciklis, akit Csíkszentlélek község területén, a 123B jelzésű megyei úton ütött el egy szintén csíkszeredai, 51 éves férfi, miután egy kanyarban áttért az ellenkező irányú közlekedési sávra. A rendőrség szerint a kiskorú áldozat 11 éves lánytestvérével kerékpáredzést tartott felnőtt kíséretével. Tehát:

a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia elnöke elgázolta a paralimpiai bajnok Novák Ede fiát, a többszörös korosztályos bajnok, 13 éves N. E.-t.

A balesetben a gyerek többszörös zúzódást szenvedett, áldott szerencse, hogy nem történt tragédia.

korábban írtuk

Kiskorú biciklist ütött el egy csíkszeredai sofőr
Kiskorú biciklist ütött el egy csíkszeredai sofőr

Kiskorú biciklis sérült meg csütörtök délután, amikor Csíkszentléleken egy autós – áttérve az ellenkező irányú sávra – elütötte.

A sofőr

„Csíkmindszentről autóztam Csíkszeredába, a mindszenti postahivatal utáni kanyarban átvágtam a felezővonalon, ekkor szembejött velem két versenybiciklis, akik sisakot és versenyzői formaruhát viseltek.

Idézet
Gyorsan elrántottam a kormányt, megpróbáltam az árokba hajtani, de már késő volt: az első biciklissel összeütköztem

– idézte fel lapunknak a csütörtöki balesetet Szondy Zoltán. A fociakadémia vezetője hozzátette, azonnal hívta a 112-öt, két mentőautó érkezett ennek nyomán a helyszínre, a gyereket beszállították a kórházba.

„A helyszínen megszondáztattak a rendőrök, a fiola 0,0 százalékos alkoholkoncentrációt mutatott. Én is bementem a sürgősségre, ahol vért vettek tőlem. Nagyon megkönnyebbültem, amikor szóltak a rendőrök, hogy hál’ Istennek a gyereknek nincs komolyabb sérülése” – folytatta Szondy Zoltán. Kitért arra is, hogy

ott találkozott a gyerek édesapjával, akitől elnézést kért.

„Abban maradtunk, hogy másnap, péntek délelőtt telefonon egyeztetünk, találkozunk és higgadtan beszéljük át az esetet.

Idézet
A rendőrségen nyilatkozatot tettem, amiben elismertem, hogy átmentem a záróvonalon, elismertem a felelősségem.

Sajnálom, hogy mindez megtörtént és kívánok a gyermeknek minél hamarabbi felépülést. Mivel az apával azóta sem tudtam felvenni a kapcsolatot, ezúton is elmondom, hogy nagyon sajnálom az esetet és a balesetből származó károkért vállalom a felelősséget” – hangsúlyozta. A kérdésre, hogy jó-jó, de begipszelt lábbal vezetett, ez is összefügghetett a balesettel, azt felelte: a bal lábam van rögzítve, az autó pedig automata váltós, abban nem kell a bal lábat használni.

A kórház

„Egy 13 éves kisfiút szállítottak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályára többrendbeli zúzódással a fején és a végtagokon. A vizsgálatok során megállapították, hogy az egyik térdén komolyabb ütést és ínszalagszakadást szenvedett, ezért az ortopédiai osztályra utalták. Állapota jelenleg nem súlyos és stabil” – tájékoztatta a Székelyhont R. Kiss Edit, az intézmény sajtószóvivője.

A rendőr

„Mit mondott, kicsoda, Szondy Zoltán?” – kérdezett vissza Filip Gheorghe, amikor a baleset részleteiről kérdeztem. A rendőrségi szóvivő ekkor tudta meg, hogy ki ült a volán mögött. Leszögezte, a felelősség a sofőré, ő okozta a balesetet, amelyben szerencsére nem történt katasztrófa. 

Idézet
A vétkes elismerte a felelősségét, ettől függetlenül büntető eljárást kezdeményeztünk ellene gondatlanságból okozott testi sértés miatt. Emellett bevontuk a vezetői engedélyét, ugyanakkor pénzbírságot fogunk rá kiszabni, amiért áthajtott a másik sávba. A büntető eljárással kapcsolatos anyagot majd átadjuk az ügyészségnek, ők folytatják majd tovább

– ismertette a részleteket Filip Gheorghe. A kérdésre, hogy kiskorú kerékpárosok közúton tartott edzéseit milyen jogi előírások szabályozzák, rámutatott, a válasz a közlekedési szabálykönyvben megtalálható. Tényleg, ott a 70. cikkely második bekezdésében:

a közúti kerékpározás feltétele, hogy a jármű vezetője betöltse a 14. életévét.

Apuka

„Vártuk, hogy megjelenjen a hír, de nem történt semmi” – mesélte érdeklődésemre Novák Ede, hogy mitől pattant el benne a húr. Ő kérte meg, hogy telefonáljon az a hívó, akivel összevitatkoztam a délelőtt. Az események miatt teljes joggal zaklatott állapotba került apuka elmondta,

ahogy az autó kinéz, kész csoda, hogy a gyermeke ennyivel megúszta.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy mit írnak elő a közlekedési szabályok” – zárta rövidre Novák Ede, amikor a kerékpáredzés részleteire tereltem a szót. Elmondta, az edzéseket nagyon nehéz úgy végezni, hogy közben a jogi szabályozás azt nem segíti.

Idézet
Aggódunk a gyerekek biztonsága miatt, igyekszünk mindent a lehető legátgondoltabban megszervezni, ezért nem országutakra megyünk ki velünk, hanem kevésbé forgalmasabb szakaszokra

– tette hozzá. Így edzenek a fiatal kerékpárosok egész Európában, ezt a modellt követik itt is. „Jó volna úgy módosítani a jogi kereteket, hogy azok tekintettel legyenek a sportolás feltételeire is” – szögezte le a paralimpiai bajnok, akivel egyébként a beszélgetés után barátságban váltunk el.

Végszó

Egy percig sem gondoltam arra, hogy számít ki kinek a fia és apja egy közlekedési balesetben. Mentségemre csak a GDPR meg a kiskorúak személyiségi jogaira vonatkozó szigorú szabályozást tudnám felhozni, de nem teszem. Úgyse hinné senki, mert hát ott a tuti a Facebookon.

Ezek a tények:

a balesetet nem az okozta, hogy kiskorúak a közlekedési szabályok idevágó passzusa ellenére tekertek a közúton, hanem az, hogy Szondy Zoltán levágta a kanyart. Akiről mi sose fogjuk megírni, hogy elgázolt egy gyereket.

21 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság

Miután a Marosvásárhelyi Ítélőtábla az első fokon megítélt 20 ezer eurós kártérítést töredékére csökkentette egy korábban medvetámadásban súlyosan megsérült Hargita megyei férfi esetében, az érintett a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fordult.

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

Nagy nyomás alatt vannak a postai dolgozók a vállalatvezetés részéről, amelynek az a célja, hogy eltántorítsák őket a tiltakozásban való részvételtől – panaszolta el a dolgozók szakszervezetének a Hargita megyei vezetője.

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

2024. március 21., csütörtök

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala

Új zenekart alapított a tavaly feloszlott Teddy Queen együttes énekese. A friss zenekar tovább erősíti a gyergyói zenekarok névsorát. Felállásukat illetően igazi székely zenekarról beszélhetünk.

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala
2024. március 21., csütörtök

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt

A csütörtöki ülésén elfogadott memorandummal a kormány jóváhagyta a craiovai, a Târgu Jiu-i, a csíkszeredai és a brăilai börtön áthelyezését városon kívüli területekre.

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

Ismét a polgármester nélkül zajlott a gyergyószentmiklósi tanácsülés. A képviselő-testület elé került az a tervezet, amelyben az önkormányzat átadná a kórháznak a felújított épületrészét. A terv azonban több sebből vérzik, nem is fogadták el a tanácsosok.

Még át sincs adva, de már gondok vannak
Még át sincs adva, de már gondok vannak
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

2024. március 21., csütörtök

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség

Legalább kétszáz gyermek ünnepelt örömzenével és közös tánccal a Down-szindróma világnapján a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti házában. A rendezvényen bebizonyították, hogy az elfogadásra és szeretetre azok is érdemesek, akik kitűnnek a tömegből.

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség
2024. március 21., csütörtök

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson

Sajtótájékoztatón osztotta meg az elképzeléseit Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós jelenlegi alpolgármestere annak kapcsán, hogy ő is megméretkezik polgármesterjelöltként és tanácsosjelöltként az RMDSZ helyi előválasztásán.

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson
2024. március 21., csütörtök

Újabb nacionalista cirkuszt szervezett Sepsiszentgyörgyön a Nemzet Útja

Hazafias román dallamokkal „örvendezteti” Sepsiszentgyörgy lakosságát a Nemzet Útja és a Nemzeti Mozgalom közösen szervezett demonstrációján Mihai Tîrnoveanu és néhány társa. Az akció csütörtökön délután vette kezdetét a város főterén.

Újabb nacionalista cirkuszt szervezett Sepsiszentgyörgyön a Nemzet Útja
2024. március 21., csütörtök

Csergő Tibor kötelességének érzi, hogy induljon az előválasztáson

Sajtótájékoztatón jelentette be Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós jelenlegi polgármestere, hogy újra megméretkezik a helyi RMDSZ-előválasztáson.

Csergő Tibor kötelességének érzi, hogy induljon az előválasztáson
2024. március 21., csütörtök

Sokan vártak erre a hírre: újra megnyílik a parajdi wellnessközpont

Mintegy fél évnyi felújítási munkálatot követően szombaton ismét megnyitja kapuit az önkormányzati tulajdonban lévő parajdi wellnessközpont – közlik az intézmény Facebook-oldalán.

Sokan vártak erre a hírre: újra megnyílik a parajdi wellnessközpont
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!