Elgázoltak egy kerékpáros gyereket, apuka a Székelyhonra haragszik

Elgázoltak egy kerékpáros gyereket, apuka a Székelyhonra haragszik

Bicikliversenyző kiskorúak a Csíkszereda-Csíkmindszent útvonalon. Korábbi felvétel

Fotó: Gecse Noémi

Elütötték Novák Ede fiát! Szondy Zoli volt az! Begipszelt lábbal vezetett! El akarják tussolni! Ilyen és ehhez hasonló infók kezdtek pénteken reggel csordogálni a szerkesztőségünkbe. Aztán kiderült, hogy nem merjük megírni.

Szüszer Róbert

2019. május 17., 14:292019. május 17., 14:29

2019. május 17., 15:412019. május 17., 15:41

Egymás után érkeztek a telefonhívások, amelyek közül egy székelyudvarhelyi kiemelkedik. Írjátok meg, hogy Novák Ede fiát elgázolták edzés közben. Azt feleltem, hogy teljesen mindegy kinek a fiát ütötték el, a rendőrség közleményét hamarosan feldolgozzuk. Indulatos, de civilizált vitát folytattam a hívóval, innen jutottunk el odáig, hogy Novák Ede dühös Facebook-posztban kezdte ekézni a Székelyhont:

Idézet
Felháborító az a dolog, hogy a helyi sajtó tényleg ennyire mélyre süllyedt, hogy nem mernek erről egy becsületes, a tényeket bemutató cikket írni. A Székelyhon médiacsoportról beszélek. Mivel egy közismert személy követte el az autó balesetet, azt nem írják meg.
Galéria

Novák Ede eredeti, többszöri módosítás előtti Facebook-bejegyzése. Forrás: Képernyőfotó

Ekkor egyébként a rendőrségi közlemény alapján a Székelyhon.ro oldalon már kint volt a közlekedési balesetről szóló hír. Sótlanul, színezés nélkül. Ezt róják most fel nekünk. Hát jó, nyissuk meg a bulvárcsapot.

A baleset

Könnyebb sérüléseket szenvedett csütörtök délután az a 13 éves, csíkszeredai biciklis, akit Csíkszentlélek község területén, a 123B jelzésű megyei úton ütött el egy szintén csíkszeredai, 51 éves férfi, miután egy kanyarban áttért az ellenkező irányú közlekedési sávra. A rendőrség szerint a kiskorú áldozat 11 éves lánytestvérével kerékpáredzést tartott felnőtt kíséretével. Tehát:

a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia elnöke elgázolta a paralimpiai bajnok Novák Ede fiát, a többszörös korosztályos bajnok, 13 éves N. E.-t.

A balesetben a gyerek többszörös zúzódást szenvedett, áldott szerencse, hogy nem történt tragédia.

korábban írtuk

Kiskorú biciklist ütött el egy csíkszeredai sofőr
Kiskorú biciklist ütött el egy csíkszeredai sofőr

Kiskorú biciklis sérült meg csütörtök délután, amikor Csíkszentléleken egy autós – áttérve az ellenkező irányú sávra – elütötte.

A sofőr

„Csíkmindszentről autóztam Csíkszeredába, a mindszenti postahivatal utáni kanyarban átvágtam a felezővonalon, ekkor szembejött velem két versenybiciklis, akik sisakot és versenyzői formaruhát viseltek.

Idézet
Gyorsan elrántottam a kormányt, megpróbáltam az árokba hajtani, de már késő volt: az első biciklissel összeütköztem

– idézte fel lapunknak a csütörtöki balesetet Szondy Zoltán. A fociakadémia vezetője hozzátette, azonnal hívta a 112-öt, két mentőautó érkezett ennek nyomán a helyszínre, a gyereket beszállították a kórházba.

„A helyszínen megszondáztattak a rendőrök, a fiola 0,0 százalékos alkoholkoncentrációt mutatott. Én is bementem a sürgősségre, ahol vért vettek tőlem. Nagyon megkönnyebbültem, amikor szóltak a rendőrök, hogy hál’ Istennek a gyereknek nincs komolyabb sérülése” – folytatta Szondy Zoltán. Kitért arra is, hogy

ott találkozott a gyerek édesapjával, akitől elnézést kért.

„Abban maradtunk, hogy másnap, péntek délelőtt telefonon egyeztetünk, találkozunk és higgadtan beszéljük át az esetet.

Idézet
A rendőrségen nyilatkozatot tettem, amiben elismertem, hogy átmentem a záróvonalon, elismertem a felelősségem.

Sajnálom, hogy mindez megtörtént és kívánok a gyermeknek minél hamarabbi felépülést. Mivel az apával azóta sem tudtam felvenni a kapcsolatot, ezúton is elmondom, hogy nagyon sajnálom az esetet és a balesetből származó károkért vállalom a felelősséget” – hangsúlyozta. A kérdésre, hogy jó-jó, de begipszelt lábbal vezetett, ez is összefügghetett a balesettel, azt felelte: a bal lábam van rögzítve, az autó pedig automata váltós, abban nem kell a bal lábat használni.

A kórház

„Egy 13 éves kisfiút szállítottak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályára többrendbeli zúzódással a fején és a végtagokon. A vizsgálatok során megállapították, hogy az egyik térdén komolyabb ütést és ínszalagszakadást szenvedett, ezért az ortopédiai osztályra utalták. Állapota jelenleg nem súlyos és stabil” – tájékoztatta a Székelyhont R. Kiss Edit, az intézmény sajtószóvivője.

A rendőr

„Mit mondott, kicsoda, Szondy Zoltán?” – kérdezett vissza Filip Gheorghe, amikor a baleset részleteiről kérdeztem. A rendőrségi szóvivő ekkor tudta meg, hogy ki ült a volán mögött. Leszögezte, a felelősség a sofőré, ő okozta a balesetet, amelyben szerencsére nem történt katasztrófa. 

Idézet
A vétkes elismerte a felelősségét, ettől függetlenül büntető eljárást kezdeményeztünk ellene gondatlanságból okozott testi sértés miatt. Emellett bevontuk a vezetői engedélyét, ugyanakkor pénzbírságot fogunk rá kiszabni, amiért áthajtott a másik sávba. A büntető eljárással kapcsolatos anyagot majd átadjuk az ügyészségnek, ők folytatják majd tovább

– ismertette a részleteket Filip Gheorghe. A kérdésre, hogy kiskorú kerékpárosok közúton tartott edzéseit milyen jogi előírások szabályozzák, rámutatott, a válasz a közlekedési szabálykönyvben megtalálható. Tényleg, ott a 70. cikkely második bekezdésében:

a közúti kerékpározás feltétele, hogy a jármű vezetője betöltse a 14. életévét.

Apuka

„Vártuk, hogy megjelenjen a hír, de nem történt semmi” – mesélte érdeklődésemre Novák Ede, hogy mitől pattant el benne a húr. Ő kérte meg, hogy telefonáljon az a hívó, akivel összevitatkoztam a délelőtt. Az események miatt teljes joggal zaklatott állapotba került apuka elmondta,

ahogy az autó kinéz, kész csoda, hogy a gyermeke ennyivel megúszta.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy mit írnak elő a közlekedési szabályok” – zárta rövidre Novák Ede, amikor a kerékpáredzés részleteire tereltem a szót. Elmondta, az edzéseket nagyon nehéz úgy végezni, hogy közben a jogi szabályozás azt nem segíti.

Idézet
Aggódunk a gyerekek biztonsága miatt, igyekszünk mindent a lehető legátgondoltabban megszervezni, ezért nem országutakra megyünk ki velünk, hanem kevésbé forgalmasabb szakaszokra

– tette hozzá. Így edzenek a fiatal kerékpárosok egész Európában, ezt a modellt követik itt is. „Jó volna úgy módosítani a jogi kereteket, hogy azok tekintettel legyenek a sportolás feltételeire is” – szögezte le a paralimpiai bajnok, akivel egyébként a beszélgetés után barátságban váltunk el.

Végszó

Egy percig sem gondoltam arra, hogy számít ki kinek a fia és apja egy közlekedési balesetben. Mentségemre csak a GDPR meg a kiskorúak személyiségi jogaira vonatkozó szigorú szabályozást tudnám felhozni, de nem teszem. Úgyse hinné senki, mert hát ott a tuti a Facebookon.

Ezek a tények:

a balesetet nem az okozta, hogy kiskorúak a közlekedési szabályok idevágó passzusa ellenére tekertek a közúton, hanem az, hogy Szondy Zoltán levágta a kanyart. Akiről mi sose fogjuk megírni, hogy elgázolt egy gyereket.

21 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök

A nyári meleget kisöprő hidegfront próbára tette az idejekorán virágzó gyümölcsfákat, de úgy tűnik, komolyabb fagykárok elszenvedése nélkül túlvészelték az elmúlt napokban tapasztalt erős áprilisi lehűlést. A veszély még nem múlt el teljesen.

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök
2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!