Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elfogytak az egészségügyi maszkok, ami pedig maradt, elképesztő áron kínálják

Simon Virág 2020. február 26., 15:41

Drasztikusan megemelkedett az egészségügyi maszkok ára, amióta a híradók és a közösségi oldalak tele vannak a koronavírus-fertőzésekről szóló hírekkel. A gyógyszertárakban már szinte lehetetlen kapni, egészségügyi termékeket forgalmazó üzletekben elvétve még van, és a nagy barkácsáruházakban is, igaz, utóbbi nem egészségügyi, csak porvédő.

Elfogytak az egészségügyi maszkok, ami pedig maradt, elképesztő áron kínálják
galéria
Egészségügyi maszkok. Rendkívül megnőtt irántuk a kereslet Fotó: 123RF

Míg két hónappal ezelőtt az egyik legnagyobb online webáruházban 50 darab háromrétegű egészségügyi maszk ára 89 lej volt, ma már ugyanezért 476 lejt kell fizetni. Ahogy nőtt a kereslet, úgy nőttek az árak is. A legtöbb webáruházban már nem is lehet találni ilyeneket, sőt kifogytak már azokból is, amelyek különleges szűrővel vannak ellátva és darabjuk 33 lej volt.

Percek alatt kifogytak

Az általunk megkérdezett patikákban sem található már, és nem is tudnak rendelni. Mint az egyik gyógyszertár alkalmazottjától megtudtuk,

bő három hete, a fertőzésveszélyről szóló hírek nyomán az emberek megrohamozták a patikákat, és több tíz egészségügyi maszkot vásároltak.

Amikor a kifogyott készletet a gyógyszertár pótolni akarta, azt mondták nekik, olyan nagy a kereslet, hogy nem tudnak mindenkit kiszolgálni. Akkor 60 baniba került egy egészségügyi maszk.

{A}

Egy gyermek- és felnőttpelenkákat forgalmazó vásárhelyi bolt kedden tette ki közösségi oldalára, hogy egészségügyi maszk is található nálunk. Mint az üzletvezető a Székelyhonnak elmondta, évek óta tartanak egészségügyi maszkokat, darabjuk 3 lej. Soha nem fogyott túl sok belőlük, de miután közösségi oldalukon közzétette, hogy ezt is árulnak, több tíz telefonhívást kapott, hogy tegyék félre, és fél nap alatt kifogytak belőlük. Egy másik, egészségügyi felszereléseket és fogyóanyagokat forgalmazó boltban elmondták, hogy

egyszer használatos egészségügyi maszk nincs és egyelőre nem is lesz, de lehet kapni 12 lejért textilből készült maszkot.

Zsebkendő és por elleni maszk

A Székelyhon érdeklődésére Veress Zsombor segesvári gyógyszerész, patikatulajdonos elmondta, korábban egy 50 darabos doboz 2-3 hónapig kitartott, és elsősorban nem egészségügyi céllal vásárolták a maszkokat, hanem az építkezésben, poros helyeken dolgozó munkások vették meg. „Amikor kitört a pánik, rendeltem 10 dobozt, és az 500 maszk egy nap alatt elfogyott. Jó tudni, hogy az egészségügyi maszkot elsősorban nem az egészségeseknek kell viselniük, hanem azoknak, akiknek valamilyen fertőző  betegségük van. A maszk megakadályozza, hogy tüsszentéskor, köhögéskor a vírus a levegőbe jusson és ezáltal másokat is megbetegítsenek.

Véleményem szerint az egészségeseknek csak akkor kell maszkot viselniük, ha fertőző betegeket gondoznak, olyan helyre mennek, ahol ilyen betegek vannak, vagy olyan helyre, ahol nagyon sok helyről jött sokféle ember van és lehetséges, hogy vírusos betegek is vannak közöttük, például a repülőtérre.

Tulajdonképpen a maszk egy fizikai akadályt képez a környezet és az orrunk, szánk között, így mindennel, ami ezt meg tudja tenni, megfelelő módon védekezhetünk. Készíthetünk maszkot, ha nem felejtettünk volna el találékonyak lenni, egy zsebkendőből is” – mondta a gyógyszerész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS