Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elengedhetetlen a kárbejelentés: figyelemfelkeltő kampányt indítottak a medvehelyzet miatt

Iszlai Katalin 2019. október 02., 16:36
HIRDETÉS

Noha a valóságban megtöbbszöröződött a medvék okozta vadkárok száma az elmúlt időszakban, a hivatalos bejelentések ezt nem tükrözik, hiszen a lakosság a számos csalódás után a legtöbb esetben nem jelenti a kárt. Ezen változtatna egy szerdán útjára indított kampánnyal Hargita Megye Tanácsa, amelyben azt hangsúlyozzák: minden egyén felelős a medveprobléma megoldásáért. 

Fotó: Gábos Albin

Nagyobb, erősebb és gyorsabb, mint az ember. A medve nem játék! – olvasható azokon a kampányanyagokon, amelyek a Hargita Megye Tanácsa által medvetémában elindított akciót hivatottak népszerűsíteni. A szerdán elrajtolt figyelemfelkeltő kampány részleteit Borboly Csaba, a megyei tanács vezetője és Demeter László biológus, az intézmény tájgazdálkodási munkacsoportjának vezetője ismertették.

HIRDETÉS

Jelenteni kell a kárt

Viccnek nevezte Borboly Csaba a Hargita megyében tavaly bejelentett vadkárok számát. Mint mondta, 

2018-ban mindössze 185 esetben jelentették, hogy háziállatokra támadt a medve, illetve 62 olyan esetet jegyeztek, amikor mezőgazdasági területekben okoztak kárt a nagyvadak.

2018-ban mindössze 185 esetben jelentették, hogy háziállatokra támadt a medve. Archív Fotó: Barabás Ákos

A valóságban azonban ennél jóval több vadkár történt, de a csalódott gazdák már nem bíbelődnek ezek bejelentésével a hosszadalmas procedúra és az elhúzódó kártérítés miatt. Ezen szeretnének változtatni a szerdán útjára indított, egy hónapos figyelemfelkeltő kampányukkal, hiszen Borboly szerint

csak akkor lehet eredményesen fellépni a megyében egyre nagyobb gondot okozó medveproblémával szemben, ha azt hivatalos kárigénylési iratcsomókkal is alá tudják támasztani.

„A medvekérdés egyetlen olyan tényezője, amivel senki sem vitatkozik, az a károk bejelentése. Ez indítja el azt a láncfolyamatot, amelynek eredményeként jogszerű védekező intézkedéseket lehet tenni, és szükség esetén egy-egy egyedet át lehet helyezni vagy eltávolítani az állományból.

A tudatos hozzáállást kérném a lakosságtól, hiszen minden egyén felelős, és a legfontosabb, amit tehet a medveprobléma rendezéséért, az a károk bejelentése

– húzta alá Borboly. Hozzátette: három dolgot kérnek minden olyan személytől, aki medvét lát, kár érte vagy medvetámadás áldozatául esett.

Minden esetben tárcsázzák a 112-es egységes segélyhívószámot,

jelentsék az esetet az illetékes polgármesteri hivatalban, és az információkat küldjék el a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre is, hogy összesíteni tudják az eseteket.

Fotó: Barabás Ákos

Emellett a megyei tanács formanyomtatványokat is készített a vadkárok bejelentésére, ezeket minden polgármesteri hivatalba eljuttatják a megyében, hogy gördülékenyebben haladjon a kárigénylési folyamat. A sajtótájékoztatón továbbá arra kérték a lakosságot, hogy ne hagyjanak háztartási hulladékot vagy állateledelt az udvaraikon, hiszen ezzel is sokat tehetnek azért, hogy távol tartsák a medvéket a lakott területektől.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS