Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elejét veszik a megvesztegetéseknek – testkamerával igazoltatnak a Maros megyei rendőrök

Antal Erika 2019. október 04., 18:04
HIRDETÉS

Modern felszereléssel bővült a Maros megyei rendőrök eszköztára. Az egyenruhára szerelhető kamerát pénteken mutatták be a sajtónak, ezzel is jelezvén a lakosság felé, hogy nem egy titkos eszközről van szó.

A pénteki sajtótájékoztatón az újságíróknak be is mutatták, hogyan működik a testkamera Fotó: Antal Erika

A készülék használatának részben az a célja, hogy visszatartsa azokat a személyeket, akik például igazoltatás közben megpróbálják megvesztegetni a rendőröket. Ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy a rögzített hang- és képfelvétellel a rendőr bizonyítani tudja, mi történt és mi hangzott el közte és az általa igazoltatott személy között.

Ezzel számos visszaélést sikerülhet megakadályozni, vagy tisztázni.

Nagyon sokszor az igazoltatott vagy megbírságolt személyek a rendőri túlkapásokra panaszkodnak, bíróság elé viszik a vélt igazukat, de nehéz az eseteket tisztázni, videófelvétel hiányában kevés lehetőség marad a bizonyításra. Az így készült felvételeket azonban hat hónapig őrzik, és amennyiben szükséges, az ügyészség bizonyítékként használhatja a bírósági ügyekben. 

Fotó: Antal Erika

A testkamerát az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök viselik.

Amikor valakit igazoltatnak, akkor előtte figyelmeztetik, hogy videófelvétel készül a beszélgetésükről.

HIRDETÉS

Eddig a Maros megyei rendőröknek mintegy a hatvan százaléka jutott hozzá az új eszközhöz, hamarosan a további negyven százalékukat is ellátják vele – tájékoztatott Daniel Oltean, az Európai Rendőrök Europol Szakszervezetének Maros megyei elnöke.A kamerákat a szakszervezet vásárolta, darabját 670 lejért – mondta Cosmin Andreica, az Európai Rendőrök Europol Szakszervezetének országos elnöke. Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy eddig Bukarest, Szilágy, Ilfov, Mehedinți, és Dolj megye rendőreit látták el ezzel az eszközzel, hamarosan következik a többi megye is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS