Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elbúcsúztatták a telet Gyergyószentmiklóson is

Gergely Imre 2020. február 23., 15:31

Csattogtak az ostorok Gyergyószentmiklós központjában, felzavarva a város vasárnap déli csendjét. Hamarosan zene és nótaszó is felhangzott, és több mint százan kísérték utolsó útjára a telet szimbolizáló szalmabábut.

Elbúcsúztatták a telet Gyergyószentmiklóson is
galéria
Fotó: Gergely Imre

A vidám gyászmenet a Szent Miklós templomtól a Népművészeti Alkotóházig haladt, majd annak az udvarán zajlott a szokásos farsangbúcsúztató ceremónia. A Batthyány Ignác Középiskola diákjai által előadott színjátékban a házigazda szerepét játszó diák arra emelte a poharát, hogy legyen sok dolga a bábaasszonyoknak ebben az évben. A „vénlegény” pedig ígértet tett arra hogy pityókaszedés után egy héttel elveszi a választottját. Ő sem ellenkezett.

Fotó: Gergely Imre

Addig azonban még sok idő van, egyelőre a böjt következik, hiszen Konc király és Cibere vajda birkózásából ismét az utóbbi került ki győztesen. Azonban van minek örülni, jöhet a tavasz, hiszen a telet elégették. És már lehet készülni jövőre is: amint a gyergyószentmiklósi farsangtemetés hagyományát újjáélesztő Kissné Portik Irén néprajzkutató jelezte: 2021-ben immár 30. alkalommal kerül erre sor.

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Török Zoltán

{A}

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS