Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Éhségsztrájk és egy roncsautó furcsa története

Kovács Attila 2011. augusztus 10., 18:12 utolsó módosítás: 2011. szeptember 22., 15:02

Általa jogvédőnek nevezett éhségsztrájkba lépett szerdán Csíkszeredában Kozma Szilárd. Az asztrológus és író azért tiltakozik, mert egy le nem zárt autóátírás miatt megvonták tőle a családi pótlékot, emiatt semmilyen jövedelme sem maradt. Ifj. Hajdu Gábor, a történet másik szereplője szerint Kozma rágalmazó feljelentést tett ellene, és semmi köze az említett autóhoz.

Fotó: Jancsó László

A polgármesteri hivatal előtt folytatja éhségsztrájkját Kozma Szilárd

Kozma Szilárd kedden a nyilvánosságnak szánt levélben jelezte szándékát, majd szerdán kezdett éhségsztrájkba, amelyet a polgármesteri hivatal előtt kíván folytatni. Mint elmondta, három kiskorú gyermek egyedüli eltartója, miután elvált feleségétől, akitől a törvényesen megítélt havi 150 lejt sem kapja. A szociális juttatást állítása szerint 2011 februárjától azért vonta meg tőle a polgármesteri hivatal, mert két autó tulajdonosaként szerepel az adóhivatal nyilvántartásban. Hozzátette, két, harminc évnél idősebb Ladáról van szó, amelyek közül az egyik lejárt állapotú autót 2002 októberében az ő engedélyével vitte el ifj. Hajdu Gábor ügyvéd.

„Azzal az ígérettel vitte el, hogy hamarosan átíratja a nevére, de ez nem történt meg. 2010 decemberében azt mondta, igényelhetem nyugodtan a családi pótlékot, mert az autót átvette a nevére. Mivel Hajdu Gábor nem volt hajlandó a sorozatos felszólításaim ellenére sem rendezni az autó átíratását, előbb a csíkszeredai a rendőrséghez, majd a megyei rendőrséghez fordultam, amely már elkobozta a tragacsot, és Hajdu Gábort megvádolta autólopással a csíkszeredai ügyészségen. Mivel ügyvédről van szó, az ügycsomót a Marosvásárhelyi Táblabíróság Ügyészségére küldték. Hiába magyaráztam és írtam a csíkszeredai rendőrségen három vagy négy nyilatkozatot is, mint a szekus időkben, hogy én soha nem állítottam, hogy az autó el lenne lopva, ők így intézkedtek, és sajnálkozva tárták szét a kezüket” – részletezte a történteket Kozma Szilárd.

Nincs mit enni adni a gyerekeknek

Időközben anyagi nehézségei támadtak, kénytelen volt személyi asztrológusi vállalkozását felszámolni. „Hiába igénylek a polgármesteri hivataltól, most már nem csak családi pótlékot, hanem szociális segélyt is, addig, amíg valamilyen munkahelyet találok, mert még az iratainkat sem fogadják el, és minden hivatalnok, rendőr, főnök és parancsnok csak sajnálkozva tárja szét a kezét, hogy ők kötelesek a törvény betűjét betartani, és amíg az autó a nevemen van, semmit nem tehetnek. De az autót nem tudom a nevemről leíratni, mert a rendőrség lefoglalta, a rendőrség meg a marosvásárhelyi ügyészségre hivatkozik, hogy ott vannak az autó dokumentumai” – foglalta össze a helyzetet.

Kozma Szilárd állítása szerint nem tudott sem a polgármesterhez, sem az alpolgármesterhez bejutni, a Hajdu Gábor ügyét vizsgáló vásárhelyi ügyész is kihallgatta, és meg is ígérte, hogy augusztus elejére visszaküldi az autó dokumentumait a rendőrségre. „De nekünk mára elfogyott az utolsó lejünk is, noha sátorban élünk annak érdekében, hogy ne kelljen közköltséget fizetni, és holnaptól egyszerűen nincs, amit adjak a három gyermeknek enni. Megpróbálok a barátaimtól kölcsönkérni, de én addig nem eszek egy falatot sem, ameddig a családom törvényes jogait meg nem kapom” – közölte Kozma.

Hozzátette, a másik Ladája szintén ósdi, háromszáz lejért, ha el tudná adni, amennyiben akadna, aki megvegye. De nem tudja, akkor mivel hordozza a hivatalokba és az orvosi rendelőkbe a saját lábán járni már alig tudó édesanyját. Azt mondta, addig folytatja az éhségsztrájkot, míg ügye nem rendeződik.

Hajdu Gábor: semmi közöm az autóhoz

Semmi sem áll távolabb a valóságtól – reagált Kozma Szilárd állításaira ifj. Hajdu Gábor. „Az autót én egy másik személytől, Ladó Rajmundtól vettem meg, 2010 augusztusában ki is fizettem érte 1600 lejt. Az autó a roncstelepre volt szánva, az értékjegy felének értékét fizettem ki, erről szerződést is kötöttünk. Ladó Rajmund verziója az volt, hogy őt Kozma Szilárd megkérte az autó roncstelepre szállítására és értékesítésére. Tavaly augusztusban kifizettem, ott is hagytam Ladónál az autót, addig, amíg októberben értesített, hogy vigyem el, másképp a parkolásfelügyelet el fogja szállítani” – magyarázta az ügyvéd. Ezért ő elhozta az autót, közben jelentkezett nála Kozma Szilárd is az átírás miatt.

A roncstelepre került volna a kivénhedt Lada

Hajdu Gábor elmondása szerint utánanézett a hivatalban az autónak, és megtudta, hogy két néven szerepel, az ő családja és Kozma Szilárd nevén. Mindez azért, mert az autó az ő családjáé volt, és 2001-ben adták el – ezért az adót 2001-ig visszamenőleg kifizette. „Mivel probléma volt az autó átírása, és a kettős néven való szereplés, Ladó Rajmunddal felbontottuk a szerződést, visszaadtam az autót, ő elszállította. A vételárat, amit én kifizettem, elosztották egymás között. Kozma Szilárd ezután feljelentést tett, hogy ellopták az autót, a rendőrség Ladó Rajmundtól lefoglalta. Nekem ekkor már semmi közöm nem volt az autóhoz. Kozma Szilárd nem első alkalommal tesz ilyen feljelentést, először akkor történt ilyen, amikor elfelejtette, hol hagyta. Mint tudjuk, ő egy sajátos ember, asztrológus, és meg van győződve róla, hogy én valamiért az ő autójával foglalkozom, amihez semmi közöm. Ő egy saját maga által meg nem értett helyzetben van, és olyan helyzetbe hoz embereket, hogy magyarázkodni kell egy olyan ügyben, amihez semmi közük” – mondta Hajdu.

Az ügyben megkerestük Ladó Rajmundot is, aki elmondta: „Én sokat segítettem Szilárdnak korábban, ő azt a Ladát nekem akarta adni ajándékba. Úgy nem fogadtam el, hanem kifizettem neki azt az árat, amit ócskavasként kapott volna. Később jelent meg Hajdu Gábor, aki elmondta, hogy visszavásárolná az autót, mert az egy emlék. Kérdezte, mennyit érhet – 1600 lejt? Ki is fizette később, de az autót ott hagyta még, aztán, amikor a parkolásfelügyelet el akarta vinni, akkor vittem el neki. Arról volt szó, hogy átíratja a nevére, de ez nem történt meg. Amikor megunta a vitát Szilárddal, azt mondta, vigyem el a Ladát – úgy maradtunk, hogy leadom a roncstelepre, és az értékjegyet megkapja ő. De közben Szilárd megtette a feljelentést, és az autót a roncstelepről, a leadás előtt vitette el a rendőrség” – mesélte Ladó Rajmund.

Antal Attila szerint nem a hivatalon múlik a megoldás

Kérdésünkre Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, ismeri a helyzetet, mert Kozma Szilárd írásban is fordult a hivatalhoz, és meg is kapta a tájékoztatást, hogy mit kell tennie. „Ez egy olyan ügy, amelyet elsősorban ketten kell megoldjanak, a hivatal ebben harmadikként, kívülállóként szerepel. Személyesen ismerem Kozma Szilárdot és Hajdu Gábort is, azt is megtettem, hogy megkerestem Hajdu Gábort, és megkértem, hogy az ügyet mozdítsa ki a holtpontról. Sajnálom, hogy két magyar ember Csíkszeredában, egy ilyen ügyben nem tud megegyezni” – felelte érdeklődésünkre Antal Attila.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS