Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyik napról a másikra megugrottak az árak

Antal Erika 2020. március 20., 15:56
HIRDETÉS

Amennyiben szükséges, sürgősségi rendelettel szabályozzák a gyógyszerek és egészségügyi eszközök, valamint az élelmiszerek árát, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt ne lehessen azokat emelni, illetve ezzel az intézkedéssel a feketekereskedelmet, a nyerészkedést is visszaszorítanák – figyelmeztetett a kormányfő.

Egyik napról a másikra megugrottak az árak
galéria
Hiába jelzik a hatóságok, hogy nem lesz ellátási hiány, az emberek nem hiszik el Fotó: Gábos Albin

Több olvasónk is jelezte, hogy kétszeresére emelkedett például a citrom, a krumpli, a vaj ára, ugyancsak dupla árat kérnek a kisebb boltokban a fertőtlenítőszerekért, az egészségügyi szeszért, de az alapélelmiszernek számító liszt, cukor, olaj is drasztikusan megdrágult. A hentestermékek nem egy-két lejjel, de tíz, tizenöt lejjel is többe kerülnek, mint az előző héten.

A fogyasztóvédelem nem tud ebbe beleszólni, nincs rá törvényes lehetősége.

HIRDETÉS

Mert például ha a törvény megengedi, hogy 0 és 30 százalék közötti vagy ennél is nagyobb haszonnal forgalmazzanak különböző termékeket a kereskedők, akkor csak rajtuk múlik, a jóérzésen, hogy mennyire élnek ezzel a lehetőséggel – magyarázta Liviu Todoran, a fogyasztóvédelmi hivatal Maros megyei igazgatója. Hozzátette,

erkölcsileg nem tehetnék meg, hogy megdrágítsák az alapélelmiszereket vagy a fertőtlenítőszereket, a jóérzés ezt tiltja, de a törvény még nem.

Nagyon sokan telefonálnak, jelzik a drágulásokat, panaszkodnak, hogy egyik napról a másikra megugrottak az árak, amit egyébként ők is tapasztalnak – mondta, majd arra hívta fel a figyelmünket, hogy a nagy bevásárlóközpontokban, ahol szervezetten működik minden, nem drágítottak.

Csak a kisboltokban ugrottak az árak hirtelen az égig, a kiskereskedők közül sokan kihasználják a helyzetet, visszaélnek azzal, hogy az emberek tartalékolni szeretnének

– fogalmazott az igazgató. Az egyik nagy bevásárlóközpontból meg is erősítette egy olvasónk, hogy semmi nem drágult, mindennek – alapélelmiszernek, zöldségnek, gyümölcsnek, ipari terméknek, tisztítószernek – ugyanannyi az ára, mint az utóbbi egy hónapban.

Liviu Todoran továbbá elmondta, naponta három csoport indul el Maros megye három irányába, hogy ellenőrizze, minden vállalat, szolgáltató betartja-e a bezárásra vonatkozó intézkedést.

A vendéglőket, kávézókat, szépségszalonokat ellenőrzik, és ahol nem zártak be, ott szükség esetén a rendőrség segítségét is igénybe veszik,

hiszen a munkájukat végző ellenőrök is ki vannak téve a fertőzés veszélyének, és „ahol a törvényt nem tartják tiszteletben, ott az elővigyázatosságra sem figyelnek” – tette hozzá az igazgató. Aki nem tartotta be a rendkívüli intézkedést, az sokat kockáztat: a bírság 1000 lejtől 70 ezer lejig terjedhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS