Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyházi jelvényekkel vonulnak a Hármashalom-oltárhoz

Barabás Hajnal 2019. június 08., 11:59 utolsó módosítás: 2019. június 08., 13:30
HIRDETÉS

A főpapi kordon a kegytemplomtól indult a Hármashalom oltárhoz. Mint minden évben idén is a Segítő Mária Katolikus Gimnázium diákjai alakítják ki a kordont, amelyen belül az egyházi jelvények hordozói, valamint az egyházi méltóságok vonulnak, köztük a mise főcelebránsa, a papok, püspökök.

Egyházi jelvényekkel vonulnak a Hármashalom-oltárhoz
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Szintén már hosszú évek hagyománya, hogy az iskola végzősei viszik az egyházi jelképeket a csíksomlyói pünkösdi búcsús menet élén. Bíró Konrád viszi a labarumot, segítője (régies nevén faciger) pedig Erdély Hunor. A kisbazilika-jelvényt Zsigmond Szilveszter viszi a nyeregbe. A labarumot a nyeregből Mihály Norbert hozza majd vissza a kegytemplomba.

Videó: Székelyhon

HIRDETÉS

A labarum a csíksomlyói kegytemplom és a búcsú értékes tárgyai közé tartozik. A főoltár bal oldalán található egyházi jelvényt a népiesen labóriumnak is nevezik. A labarum az ókorban, Nagy Konstantin (306–337) római császár idején hadizászló, a győzelem jelképe volt.

Fotó: Barabás Ákos

A mostani labarumot a pünkösdszombati körmenetet vezető főpapság és papság előtt viszik – olvasható a csiksomlyo.ro oldalon. A díszes kelmével bevont méhkas alakú jelvényt a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium legjobb végzős diákjai szokták hordozni.

Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS