Egy országos siker következményei

Egy országos siker következményei

Szondy Zoltán: az utánpótlás esetében eléggé önkritikus vagyok

Fotó: Haáz Vince

Fennállása legnagyobb sikerét kellett elérnie a Székelyföld Labdarúgó Akadémiának ahhoz, hogy a szakvezetés nyíltan kimondja: ha nem változtatnak az eddig alkalmazott utánpótlás-nevelési módszertanon, akkor további fejlődésre már nincs esély. Talán elsőre furcsán hangzik mindez, ám a Szondy Zoltán klubelnökkel készült interjúnkból kiderül, hogy mitől lehet számukra vízválasztó a 2021-es esztendő.

Kozán István

2021. december 21., 11:032021. december 21., 11:03

2021. december 21., 11:082021. december 21., 11:08

– A Székelyföld Labdarúgó Akadémia évtizedes fennállása legeredményesebb esztendeje volt az idei, hiszen az U19-es csapat országos bajnok lett, az U16-os pedig döntőt játszott. Az akadémia elnökének is ez volt a csúcsév?

– Mindenképp. Amikor megnyertük az U19-es bajnokságot, aminek a híre külföldre is eljutott, belföldön pedig megdöbbentően nagy visszhangja volt – tételesen sokkoltuk ezzel a román labdarúgást –, már akkor mondtam, hogy

ez egy kegyelmi év, mert ezt a szintet már nehéz tartani.

Ugyancsak ebben az esztendőben derültek ki a hiányosságaink is, amikről nyilván tudtunk, de idén váltak akuttá. Mert ha fenn akarunk maradni Románia első öt legjobb fociakadémiája között, akkor az alközpontjainkban Erdély-szerte, beleértve Csíkszeredát is, sokkal jobb munkát kell végeznünk. Ez számomra már rég egyértelmű, mostanra azonban a szakmai vezetés számára is evidenssé vált.

korábban írtuk

Borította a papírformát, Elit Liga-győztes az FK Csíkszereda!
Borította a papírformát, Elit Liga-győztes az FK Csíkszereda!

A labadrúgó U19-es Elit Liga döntőjében rendezett FK Csíkszereda–Viitorul mérkőzés elején még úgy tűnt, a tengerpartiak magabiztosan nyernek, a trófeát végül a második félidőben magára találó, Rotar és Botorok góljaival fordító székelyföldi együttes emelhette magasba.

– Rögtön térjünk is át erre a nem túl kellemes felismerésre.

– A nyáreleji csúcs után ősszel következett egy új szezon, amiről már most tudjuk, hogy nem lesz olyan sikeres, mint az előző: az U17-es csapatunk például nem jutott be a rájátszásba; tehát a következő évben

az U17-es alakulatunk nem tudja megismételni a tavalyi teljesítményét.

Ugyanez a helyzet az U16-os csapatunkkal is, amely a nyáron még döntőt játszott a korosztályos bajnokságban. Az U19-es csapatunknak még van esélye a múlt idénybeli teljesítménye megismétlésére. Ilyenkor – két ünnepeltetés között – fel kell tenni a kérdést, hogy mi történt. A válasz nagyon egyértelmű: az U16-os csapatunk nem volt összeforrva, és a mi adminisztratív hibánkból értékes három pontot is elvesztett a bajnokság legelején, ami a végelszámolásnál hiányzott.

Az U17-es csapat pedig az oltásellenesek kampányának esett áldozatául.

– Oltásellenesek kampánya? Ez mit takar?

– Ez tételesen azt, hogy amikor a növendékeink és az alkalmazottainak számára – magyarországi példára – bevezettük a koronavírus elleni oltást (ez a döntés számomra olyannyira egyértelmű volt, mint az, hogy a meccslátogatást, tehát a szurkolók beléptetését a stadionokba nem lett volna szabad oltási igazoláshoz kötni),

a kötelező oltás miatt az U17-es fiuknál nagyon rossz hangulat alakult ki, amit az edző és egyes szülők is gerjesztettek. Ennek következtében a csapategység megbomlott, ez pedig meglátszott az eredményeken.

Mindent összevetve, ezekkel a példákkal akartam árnyalni azt, hogy habár szakmailag valóban sikeres évünk volt, ezzel együtt beszélnünk kell az árnyoldalakról is. A labdarúgásban, ha egy pillanatra megállsz és ünnepelteted magad, azonnal kapod a pofont.

– Ha már árnyoldalak: a felnőtt csapatuk kifejezetten rosszul kezdte az őszi idényt, végül azonban kezdtek jönni a győzelmek.

– Amíg az utánpótlás esetében eléggé önkritikus vagyok, addig a felnőtteknél egy kissé más a helyzet. Talán sokkolom a kijelentésemmel, de ha az FK Csíkszereda a huszadik, tehát utolsó helyen lenne a másodosztályú bajnokságban, én azt is jó eredménynek tartanám.

  • Az első ok: a hiedelmekkel ellentétben a felnőtt csapatunk nem kap semmiféle állami támogatást.

  • A második ok: önkormányzati támogatásból csak egy csekély összeget lehet a felnőttekre elszámolni.

  • A harmadik ok, amit minden támogatónak és szurkolónak meg kell értenie: mi mindig is egy fociakadémia leszünk, amelynek felnőttcsapata van. Én most szóról szóra idéztem a magyar miniszterelnök urat, aki a legutóbbi találkozásunkkor a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiáról mondta ugyanezt.

– Megütötte a fülemet még az első kérdésre adott válaszánál egy fél mondata: „az alközpontoknál sokkal jobb munkát kell végeznünk”. Kérem, térjünk vissza erre, hiszen, ha már a felnőttcsapat úgymond nem prioritás, akkor az utánpótlás-nevelés mindenek előtti kell legyen.

– Az U19-es bajnoki címünk feljogosított arra, hogy Romániát képviselve részt vegyünk az UEFA Youth League-ben (ifjúsági Bajnokok Ligájában). Ez a szereplésünk pedig olyan volt, mint amikor az ember belenéz egy nagyon tiszta tükörbe, és könyörtelenül ráeszmél arra, hogy mégsem olyan szép és tökéletes, mint aminek hiszi magát, vagy amit a barátai mondanak. Találkozva egy nagyon komoly francia klubbal, az Angers SCO-val, amelynél megnézve az akadémiai munkát és a kiválasztási rendszert, újra kiderült számunkra – amiről nagyon keveset beszélünk –, hogy

keleten mi másképp „csináljuk” a sportot, mint ahogy az nyugaton történik.

Mi itthon mindig feltesszük a kérdést: miért jobbak a nyugat-európai klubok nálunk, és azonnal felmentjük magunkat a válasszal, hogy azért, mert ott több a pénz. Ez azonban nem igaz. Sokkal inkább az az igazság, hogy ott másként dolgoznak – ebből kifolyólag azonban valóban több is a pénz. A mi akadémiánk előtt is több út áll: mi abból indultunk ki egy évtizeddel ezelőtt, hogy a székely gyerekek pontosan úgy tudnak futballozni, mint a románok, sőt az is lehet, hogy jobban. Ebből az állításunkból hoztuk létre a székelyföldi utánpótlás-nevelést. Ezzel azonban nem kell megelégedni, hanem tovább kell lépni:

ha a székely gyermek le tudja győzni a román társát, akkor meg kell nézni, hogy mit kell tennünk azért, hogy a francia korosztályos társát is legyőzze.

Én tehát csak úgy tudom elképzelni egy akadémia működését, ha megpróbálja a legjobbat nyújtani. Ehhez viszont az kell, hogy a gyermekek komoly képzését ne csak 14 évesen kezdjük el (ekkor kerülnek ugyanis be az akadémiára), hanem már 5–6 évesen. Ha ezt nem tudjuk megcsinálni, akkor továbbra is csak a mostani szinten fogunk maradni. A hozzánk bejutott gyerekeknek olyan technikai és taktikai hiányosságaik vannak, amiket mi tudunk ugyan pótolni, vagyis akár U19-es romániai bajnokot is tudunk faragni belőlük, többet azonban nem lehet kihozni. Ha látta a franciák elleni meccsünket, akkor gondolom érti, hogy miről beszélek.  

– Tehát ha jól értem: a romániai utánpótlás-nevelés idei legjobb csapatának találkoznia kellett egy francia hasonló korú alakulattal ahhoz, hogy kiderüljön, van még ahová fejlődni.

– Pontosan. Mi ezt eddig is tudtuk, de egy dolog ezt elméletben tudni, és más szembe menni a valósággal. És lehet, hogy a 2021-es évnek öt év múlva nem az lesz a legnagyobb hozadéka, hogy mi megnyertük az U19-es bajnokságot és indultunk a Youth Leauge-ben, hanem sokkal inkább az, hogy nagy nehezen rávettük végre magunkat arra, hogy

a komoly szakmai képzést vigyük végre le a hatéves szintre.

– Kifejezetten örülök, hogy erre kitértünk. Egyetlen kérdés erejéig beszéljünk a környéken zajló beruházásaikról is. Hol tartanak?

– A csíkszeredai beruházásainkat nyárig befejezzük: kész lesz a városi labdarúgópálya másik főépülete, amivel összesen 2500-ra nő az ülőhelyek száma. Az az épület is multifunkcionális lesz és elsősorban az akadémiát szolgálja majd ki. Ami talán még nagyobb súlyú beruházás, az a készülő sportparkunk. Ott három edzőpályánk lesz, de

ami talán a csíkszeredaiakat a leginkább érdekli: a lakosság számára kialakítunk egy ingyen használható futópályát – ezért is sportpark a majdani létesítmény neve.

Mivel alapjában véve regionális egyesület vagyunk, ezért máshol is fejlesztünk: jövőre átadunk még egy füves pályát Marosvásárhelyen, közben pedig elkezdjük ugyanabban a városban egy edzőbázis építését, ez durván 4,5 millió eurós beruházás lesz. Ha minden jól megy, jövőben Kolozsváron is komolyan megvetjük a lábunkat: szándékunkban áll két műfüves pálya építése. Azért fogalmazok óvatosan, mert Romániában egy építkezési engedély megszerzése nem egyszerű. Ha elkészülnek azok a pályák, akkor majd azok a gyerekekkel foglalkozó klubok használhatják, amelyek vállalják, hogy az edzésnyelvük magyar – is – lesz. 

korábban írtuk

Pontrúgásokkal győzött az Angers az FK Csíkszereda pályáján
Pontrúgásokkal győzött az Angers az FK Csíkszereda pályáján

Az FK Csíkszereda két góllal elveszítette a hazai odavágót az UEFA Ifjúsági Liga bajnoki ágának első fordulójában. A francia Angers SCO az első félidőben egy szöglet, a másodikban szabadrúgás után talált be a székelyföldiek kapujába.

korábban írtuk

A visszavágón is jobb volt az Angers, búcsúztatta az FK-t
A visszavágón is jobb volt az Angers, búcsúztatta az FK-t

Az első mérkőzéshez hasonlóan a visszavágót is uralta a SCO Angers együttese, a francia fiúk szerdán este 3–0-ra verték az FK Csíkszeredát a labdarúgó UEFA Youth League bajnoki ágán, így kettős győzelemmel léptek tovább a következő körbe.

Eredmények

Az FK Csíkszereda nyerte meg a romániai U19-es Elit Liga döntőjét júniusban, amikor 2–1-re legyőzte az FC Viitorult, ezzel a bajnoki cím mellett egyben az ifjúsági Bajnokok Ligája-szereplést (UEFA Youth League) is kiharcolta. A Székelyföld Labdarúgó Akadémiának ez volt a második bajnoki döntője a 2020–2021-es idényben, június elején az U16-os együttes szerepelt a korosztályos döntőben, ott azonban 4–1-re alulmaradt az Academica Clinceni-nyel szemben. Az FK Csíkszereda U19-es csapatát a francia bajnok Angers SCO-val sorsolták össze a Youth League-ben; mindkét meccsen a franciák győztek, Csíkszeredában 2–0-ra, Angersben 3–0-ra.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 94. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 94. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
2022. március 22., kedd

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők

Az elmúlt néhány hónapban negyven, tavaly ősz óta pedig csaknem száz százalékkal emelkedett a gabona ára. Kedden reggel kilátogattunk a székelyudvarhelyi barompiacra, hogy felmérjük a gabonapiacot.

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők
2022. március 22., kedd

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat

Hosszabbított nyitvatartással fogadják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai a levélszavazatokat április 2-áig, az erdélyi politikai szervezet ugyanis felvállalta, hogy eljuttatja a levélborítékokat a magyarországi külképviseletekre.

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat
2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM