Egy évtizede áll a munka, de még nem mondtak le az idősotthon felépítéséről

Egy évtizede áll a munka, de még nem mondtak le az idősotthon felépítéséről

Ennyi készült el a megálmodott idősotthonból. Messze még a vége

Fotó: Barabás Hajnal

Kétségtelenül nagy fába vágta a fejszéjét a csíkszenttamási Szent Anna Nőegylet, amikor hozzáfogott a helyi idősotthon megépítéséhez. A munkálatokhoz még 2004-ben láttak hozzá, és 2012-ben álltak le vele. Ez idő alatt mindössze az első szint falazásáig jutottak el. Egy évtized múltán sem mondtak le elképzelésükről.

Barabás Hajnal

2023. február 05., 21:002023. február 05., 21:00

2023. január 31., 16:022023. január 31., 16:02

Nem ma volt! 2004-ben jött a hír, hogy a csíkszenttamási Szent Anna Nőegylet idősotthont építtetne a község határában. Az építkezéshez hozzá is fogtak még akkor, de csak az alapozásig jutottak; aztán 2010-ben folytatták a kivitelezést az alagsor kialakításával. A munka két éven át folyt, az első szint falainak felhúzása után azonban elapadtak a pénzügyi források, ezért 2012 után teljesen leállt az építkezés.

A befejezetlen épület(maradvány) azóta is jobb sorsa vár a Szent Anna-kápolna közeli, körbekertelt területen.

Megkerestük Dobos Rozáliát, a Szent Anna Nőegylet vezetőjét, arra kérve, mondja el, mi történt, és lemondtak-e az elképzelésük megvalósulásáról.

Számos akadállyal néztek szembe

A nőegylet elnöke a kezdetekről indult. Az 1990-es évek végén holland tanárok jártak Csíkszenttamásra angol nyelvet oktatni, akikkel jó kapcsolatokat alakítottak ki, ők pedig egy alapítvány révén számos adományt biztosítottak számukra. Az egyesület ezekből a támogatásokból és saját erőforrásokból különböző programokat szervezett, kisebb-nagyobb felújításokat finanszíroztak, például

a helyi általános iskola ablakait, ajtóit cseréltették ki, a művelődési házban a lakodalmakkor használt evőeszközöket és egyéb konyhai edényeket is újakra cserélték.

Továbbá ruhavásárokat tartottak, illetve ruhaadományokat osztottak szét a rászorulóknak, ugyanakkor hozzájárultak a plébánia épületének bővítéséhez, hogy ott megfelelő helyiségben lehessen bibliaórákat és hittanórákat tartani. A csíksomlyói kórház számára is adományoztak kórházi ágyakat, tolószékeket és különböző orvosi felszereléseket.

Mindezen szerteágazó tevékenység mellett felmérték azt is, hogy nagy szükség volna Felcsíkon egy idősotthonra, ezért megtették az első lépéseket, hogy felépíttessenek egyet. „Az volt a baj, hogy

Idézet
túl sok mindent szerettünk volna megvalósítani, az építkezés lebonyolításához pedig nem volt kellő tapasztalatunk,

és ráadásul nem álltak mellénk az emberek úgy, ahogy szükségünk lett volna rájuk” – osztotta meg Dobos Rozália. Mint magyarázta, kezdetben a terület besorolása miatt került veszélybe az építkezés, mivel külterületre épült volna, ezért a polgármesteri hivatal nem hosszabbította meg az építkezési engedélyt, sőt módosítani kellett az eredeti terveken is.

A gondok tovább sokasodtak 2007-ben, amikor Románia belépett az Európai Unióba, mert ezzel együtt a külföldi támogatások is megcsappantak. A holland tanárok többsége időközben nyugdíjba vonult vagy elhunyt, így a kapcsolat velük szintén megszakadt.

„Nagyon sok intézményhez, szervezethez fordultam segítségért, hogy támogassák az építkezés folytatását. Kértem a helyi önkormányzatot, akik nagyon kevéssel támogattak, a különböző civil szervezeteket, a Felcsík Kistérségi Társulást, a helyi közbirtokosságot sokszor felkerestem, de semmit nem kaptunk tőlük.

Idézet
A római katolikus egyház húszezer euróval járult hozzá a célhoz, de mivel másfél évvel később küldték a pénzt, mint ahogy megígérték, a finanszírozás egy része kötbérre ment el, amit az építőnek kellett átadnom a kifizetés késése miatt”

– sorolta a nőegylet vezetője. Hozzátette, a gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet nyújtott még támogatást.

„Összességében azonban sokkal többre lett volna szükség az idősotthon befejezéséhez” – jegyezte meg.

Mégsem mondanak le álmukról

Dobos Rozália elmondta, néhány napja egy szerkezetmérnökkel ellenőrizték a félbehagyott épület állapotát, aki azt mondta, hogy szerkezetileg stabil az építmény, lehet folytatni a kivitelezést.

„Az a tervünk, hogy tisztázzuk a terület egy részének a jogviszonyát, amely problémára az építkezés után derült fény. Amint sikerül ezt megoldani, és megkapjuk a birtoklevelet, akkor már rendezett iratokkal folytathatjuk a terv megvalósítását. Az építkezés befejezéséhez keressük majd a további pályázati lehetőségeket, pénzügyi forrásokat, adományokat” – jegyezte meg. Elképzelésük szerint

harminc idős személynek biztosítanának helyet,

a létesítményben ugyanakkor nappali foglalkoztató tevékenységekre is volna lehetőség, továbbá a manzárdon is alakítanának ki helyet olyanoknak, akiket csak időszakosan, rövid időre, néhány napra, esetleg egy két hétre fogadnának, így biztosítva némi pihenőidőt az idős személyt gondozó családoknak, hozzátartozóknak.

Galéria

Előbb tisztáznák a terület egy részének a jogviszonyát, majd rendezett iratokkal folytatnák a terv megvalósítását

Fotó: Barabás Hajnal

Az alagsori szintre konyhát és öltözőket terveztek, az eredeti elképzelések szerint helyben készítették volna az ételt, de az időközben megváltozott jogszabályok és elvárások miatt az engedélyeztetés során módosították a terveket, így kiszervezik majd az étkeztetést erre szakosodott cégeknek.

Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere a téma kapcsán mindössze annyit mondott, tudomása volt arról, hogy

a Felcsík Kistérségi Társulás átvette volna az épületet, ugyanis lehetőségük lett volna pályázni annak befejezéséhez, azonban ezzel a megoldással nem élt a nőegylet.

Dobos Rozália erre a felvetésre azt válaszolta nekünk, konkrét lépés ezzel kapcsolatban nem történt, és

nem is adhatták volna át az épületet,

mert az egylet statútuma, vagyis alapszabályzata szerint az általuk megvalósított bármilyen vagyon a római katolikus egyházat illeti, amennyiben felbomlana az egyesület.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 01., szombat

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról

Harminc méter magas állványról zuhant le egy személy, melynek körülbelül felénél fennakadt, és eszméletét vesztette. Mindez szombat délelőtt történt Radnóton. A mentőegységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre, mentőhelikopter is segíti a mentést.

15 métert zuhant egy férfi Radnóton egy állványról
2024. június 01., szombat

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig

Hogyan látja az öncélú kisközösségi politizálást, beleszól-e az RMDSZ országos vezetése a helyi ügyekbe, hogyan látja az erdélyi, székelyföldi társadalmi problémákat – számtalan más mellett ezekről a témákról beszélgetett Kelemen Hunor Miklós Csongorral.

A megélhetési politizálástól a közösségi érdekekig
2024. június 01., szombat

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba

Nagy volt a zsivaj pénteken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola udvarán: a step by step (lépésről lépésre) tagozatos pedagógusok és elemis diákok vendégeket fogadtak, akikkel együtt játszottak, alkottak, ugráltak.

Az iskola, ahol egy napra a legózás és a különböző játékok kerültek középpontba
2024. június 01., szombat

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította

Az esztendő hatodik hónapja vélhetően a római Jupiter feleségéről, Juno istennőről kapta a nevét. A Nap ekkor tartózkodik a leghuzamosabb ideig az égbolton, de ez nem föltétlenül tükröződik az időjárásban.

Volt olyan június, amikor Csíkszéket arasznyi hó borította
2024. május 31., péntek

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon

Már nem kell más településekre, városokba utazniuk a Korond községi betegeknek, hiszen átadták az orvosi központot és a mentőállomást Korondon. Az intézet nyolc különböző szakággal indul, emellett a mentőszolgálat is helyet kapott a létesítményben.

Korszerű orvosi központ és mentőállomás nyílt Korondon
2024. május 31., péntek

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség

A rendőrség gazdasági bűncselekményeket kivizsgáló osztályának munkatársai az ügyészség felügyeletével négy személynél tartottak házkutatást Maroshévízen, Gyergyótölgyesen és Borszéken pénteken.

Nagyban nyomták a tisztítószer-hamisítást és a csempészést, lecsapott rájuk a rendőrség
2024. május 31., péntek

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot

Ünnepre gyűltek össze az etédiek és a távolabbról érkező meghívott vendégek pénteken: az önkormányzat által megvásárolt porta udvarán felavatták a régi álomként megvalósult, a közösségi összefogásként, kalákában létrehozott falumúzeumot.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között – felavatták az etédi falumúzeumot
2024. május 31., péntek

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett

A gyanú szerint tudatmódosító szer hatása alatt vezetett az a sofőr, akit a ludasi rendőröknek sikerült kiszűrniük a forgalomból péntekre virradóan.

Egyik sofőr jogosítvány nélkül, a másik valószínűleg tudatmódosító hatása alatt vezetett
2024. május 31., péntek

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök

A mezőzáhi rendőrök csütörtök délután Nagysármáson igazoltattak egy karánsebesi férfit, amikor riasztott az e-DAC applikáció: az illető nevére két letartóztatási parancs is ki volt adva.

Körözött személyt igazoltattak a rendőrök
2024. május 31., péntek

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ

Baróton az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) többségbe szeretne kerülni a helyi tanácsban, ezáltal megszerezné a jogot az alpolgármester nevesítésére: ezzel a célkitűzéssel fut neki a választásoknak a helyi szervezet.

Többségbe kerülne a baróti önkormányzatban az EMSZ
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!