Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egy éve tolódik a décsfalvi híd újjáépítése

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 22., 11:06

Az autós forgalom számára elképzelt póthíd megépítésének megtervezése és engedélyeztetése miatt nagyjából egy éve késik a Nagy-Küküllőn átívelő décsfalvi átkelő újjáépítése. Jelenleg a Maros Vízügyi Igazgatóság jóváhagyására vár Hargita Megye Tanácsa.

Egy éve tolódik a décsfalvi híd újjáépítése
galéria
Nem tudni, mikor kezdődik el a póthíd megépítése, de csak ezután lehet elbontani a régi átkelőt Fotó: Barabás Ákos

Már tavaly elkezdődhetett volna a 137-es számú megyei úton, a Décsfalva határában álló lepukkant híd újjáépítése, ám a rendőrség sem hagyta jóvá, ugyanakkor a lakók is kifogásolták, hogy a munkálatok idejére más útvonalra tereljék át az autós forgalmat – fejtette ki lapunknak a késlekedés okáról Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Elhúzódó munka

A forgalom elterelését elkerülendő, a megyei önkormányzat úgy döntött, hogy az eredeti projektbe betervezett műszaki híd helyett egy újabb beruházásként az autós forgalom számára is használható átkelőt építenek – magyarázta Borboly. Emiatt jelentősen elhúzódott a munka elkezdése, hiszen ki kellett választani a póthíd helyszínét, meg kellett azt terveztetni és engedélyeket kellett igényelni.

Jelenleg éppen a Maros Vízügyi Igazgatóság jóváhagyására várnak, ám a megyei tanács elnökének tapasztalatai szerint ennek kibocsátása nagyon elhúzódhat.

Volt már olyan projektjük is, amikor egy évet kellett várni a dokumentumra, ezért Borboly nem tudott pontos időpontot mondani az építkezés megkezdésével kapcsolatban. Arra kéri a lakókat, hogy akinek van lehetősége, az próbálja meg sürgetni a vízügyi igazgatóság munkatársait, hogy hamarabb adják ki a nélkülözhetetlen dokumentumot.

{A}

A bérelt elemekből összeállítandó póthídról még azt is tudni kell, hogy a létrehozása újabb, több mint 500 ezer lejes pluszköltséget eredményezett a décsfalvi átkelő újjáépítésére szánt 3,9 millió lejhez képest. A megvalósításokat saját költségvetéséből fogja fedezni a megyei tanács.

Amit biztosan tudni

A tervek szerint a régi átkelő elbontása után betonelemekből összerakott hidat építenek Décsfalva határában, amelynek jóval nagyobb vízáteresztő képessége lesz a korábbinál, ráadásul harminc tonnáig terhelhető. Ennek kivitelezését, a közbeszerzési eljáráson nyertes Szeben megyei Prodial Kft. végezheti el. Utóbbira nyolc hónap áll majd rendelkezésére az építkezés megkezdésétől számítva. A régi fémszerkezetű híd szimbolikus jelentőségű a helyi közösség számára, ezért azt sem hagyják kárba veszni, hanem a Nagy-Küküllőről a Vágás-patakra helyezik át.

Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS