Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Egész évben használható lesz, de nem mindig korcsolyázásra

Széchely István 2019. augusztus 27., 17:22

Az év öt-hat hónapjában műjégpályaként fog működni, az esztendő többi részében pedig különféle labdajátékoknak, de akár rendezvényeknek is helyszínt adhat a székelyudvarhelyi strand mellett épülő városi műjégpálya. A multifunkcionális csarnok tetőszerkezete már megépült, a tervek szerint novemberre teljesen elkészül a létesítmény.

A többfunkciós csarnok számtalan sporttevékenységnek biztosít majd helyszínt, de rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz Fotó: Barabás Ákos

Terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere az épülő városi műjégpályán. A beruházás költségeiről és a munkálatok részleteiről beszámolva elmondta,

szeretné eloszlatni a városlakókban azt a tévhitet, hogy az épülő csarnokban az év tizenkét hónapjában jégpálya fog működni.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy multifunkcionális csarnok”, amelyben öt, hat hónapig – az időjárástól függően novembertől márciusig, áprilisig – fog működni műjégpálya, „a hátramaradt hat hónapban, amikor nem lehet hokira, korcsolyázásra igénybe venni, futsalra, kézilabdára, asztaliteniszre, birkózásra vagy akár rendezvényszervezésre lehet majd használni” – fogalmazott a városvezető.

Fotó: Barabás Ákos

Az eredeti tervek légsátras jégpálya felépítéséről szóltak, 2016-ban, hosszú távra tervezve hozta meg azt a döntést, hogy fix szerkezetű legyen a csarnok – emlékeztetett Gálfi Árpád.

Az építmény sajátosságairól

Az építmény vasszerkezetére duplaponyvás tető került, a két réteg közé befújt meleg levegővel tudják majd leolvasztani a télen rárakodó hóréteget. Az épület oldalai – négyméteres magasságig – vízhatlan anyagból készülnek, és elhúzhatók lesznek, így

nyáron teljesen nyitott lehet a csarnok, oldalait csak háló fogja borítani, hogy a célt tévesztett labdák ne gurulhassanak ki a csarnokból.

Az alapozási munkák és a betonozás után lefektetik a hűtés- és fűtéshálózatot, a téli szezon végén pedig padlóval borítják be a csarnok területét, így lesz alkalmas a labdajátékokra az év többi részében – a mérkőzéseken a közönség mobil lelátókról szurkolhat majd.

Fotó: Barabás Ákos

A hokicsapatok számára külön bejáratot hoznak létre a csarnok déli oldalán, a konténeres öltözők helyét is ennek megfelelően tervezték meg,

a korcsolyázó városlakók külön öltözőt és mosdót használhatnak majd,

a pályáról lecsiszolt jeget pedig nem a jégpálya mellett halmozzák majd fel, hanem egy e célra kialakítandó aknába tolják – avatott be a kivitelezés részleteibe a polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

A beruházás összköltsége 4,76 millió lej, ennek egy részét már kifizették az eddig elvégzett munkálatokra és az épületelemek megvásárlására. Székelyudvarhely önkormányzata idén 1,8 millió lejt hagyott jóvá a korcsolyapálya befedésének költségeire, valamint az elektromos hálózat kiépítésére. A komplexumot megnyitása után a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub (VSK) fogja működtetni.

Újabb nagy tervek

„A meglévő vagy kivitelezés alatt álló sportbázisokon túl további sportlétesítményekben gondolkodunk. Múlt héten Bukarestben jártam, és sikerült újabb projektek tekintetében felhelyeznünk Székelyudvarhelyt az országos fejlesztések térképére.

Az Országos Beruházási Társaság (CNI) listájára felkerült a meglévő városi füves futball- és atlétikapálya teljes felújítása.

A másik fontos hír, hogy az országosan beterjesztett 400 újonnan építendő futballpálya közül 170-et jóváhagytak, és köztük a székelyudvarhelyi is szerepel.

Fotó: Barabás Ákos

Ugyancsak az Országos Beruházási Társaság beruházási listájára felkerülhetett végre

a székelyudvarhelyi olimpiai méretű medencés uszoda is,

amelynek létrejöttére harminc éve várunk” – fogalmazott a városi sportstratégiát pozitívan érintő előrelépésekről és tervekről Gálfi Árpád.

Kiemelte azonban, ez még nem jelenti azt, hogy azonnal hozzáfoghatnak a sportlétesítmények kivitelezésének, hiszen azokra csak a későbbiekben kaphatnak pénzforrásokat. Összegzésképpen elmondta, ez idáig 30 millió euró értékű pályázati pénzforrásra rendelkeznek aláírt szerződésekkel, és ha minden a tervek szerint alakul, mandátuma végére ez az érték eléri majd az 50 millió eurót.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_fedett-jegpalya-ba-9.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_fedett-jegpalya-ba-4.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_fedett-jegpalya-ba-10.jpg
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat