Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Dăncilă: az úzvölgyi eseményeket választási érdekek szították

Székelyhon 2019. június 18., 17:00 utolsó módosítás: 2019. június 18., 17:21
HIRDETÉS

Az úzvölgyi katonai temető helyzetének politikai oldalról történő megközelítése csak „táplálja a konfliktust” és gyűlöletet szít; a kormány azt tervezi, hogy a védelmi minisztérium kezelésébe helyezi a temetőt – jelentette ki kedden a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Fotó: Mihai Pozumiuschi/Agerpres

A kormányfő szerint „az úzvölgyi eseményeket választási érdekek szították” – írja az Agerpres.

„Indulásból elutasítom a szélsőséges megnyilvánulások minden formáját, bármilyen radikális akciót, minden etnikai alapú erőszakos cselekedetet.

Egy ilyen téma politikai oldalról történő megközelítése csak a konfliktust táplálja, széthúzást és gyűlöletet szít.

Ebben az időszakban olyan megoldásokat kerestünk, amelyek biztosítják minden állampolgár szent jogát hősei tiszteletéhez. Azt tervezzük, hogy az úzvölgyi temető kerüljön át a védelmi minisztérium ügykezelésébe, ugyanakkor nemzetközi jelleget kapna, tekintettel arra, hogy több nemzet katonái nyugszanak itt. Egy ilyen határozatot (...) a magyar féllel való párbeszédet követően hozunk meg, akikkel június 24-e és 28-a között tartunk munkaülést. Meggyőződésem, hogy párbeszéd és együttműködés révén megtaláljuk az összes érintett fél által elfogadott legjobb megoldásokat, hogy a helyzet visszatérjen a normális kerékvágásba és ilyen feszültségek ne alakuljanak ki a jövőben” – mondta el a miniszterelnök a plenáris ülésen.

Viorica Dăncilă ugyanakkor „kategorikusan” elutasította azt a feltevést, miszerint az úzvölgyi eseményeket a kormány által ellenőrzött intézmények rendezték volna meg.

„Ami engem illet, tiszteletben tartom a magyar kisebbséget, függetlenül attól, hogy miként szavaz ma (kedden, szerk. megj.) az RMDSZ. Tiszteletben tartom valamennyi kisebbség képviselőit, mert román állampolgárok, és én minden román állampolgár miniszterelnöke vagyok. Nem fogom eltűrni, és még kevésbé fogok részt venni interetnikus provokációk megrendezésében, és úgy gondolom, hogy ezzel egyértelműen meghatároztam álláspontomat” – tette hozzá a miniszterelnök.

A Dăncilă kormányt le kell váltani! Sürgősségi kormányrendeletek nélkül, belépési jelszavak nélkül, választási sorok nélkül című bizalmatlansági indítvány vitája kedden zajlik a parlament plénumában. A vita után szavazásra bocsátják a dokumentumot.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS