Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Cukorbetegség: „nem betegség, hanem állapot”

Baricz-Tamás Imola 2018. november 14., 11:30
HIRDETÉS

A gyergyói cukorbetegeknek nemcsak a betegségük és annak kezelésének mikéntjére nyújt segítséget a tízéves Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete, hanem az azzal való együttélésre is szakmai eligazítást nyújt. A november 14-i Cukorbetegek Világnapja apropóján beszélgettünk Suciu Gáborral, a gyergyói egyesület vezetőjével.

Ne idegenkedjenek tőle, életet menthet a tetoválás Fotó: Baricz-Tamás Imola

Tíz éve a cukorbetegséggel élők mindennapjainak a könnyebbé tételén tevékenykedik a Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete és a Hargita megyei Gyerek és Fiatal Cukorbetegek Egyesülete, amelyek a tagokkal közösen ünnepelték az évfordulót. A Gyergyószentmiklóson tartott hétvégi rendezvényen a jelenlévők kört alkotva, kék sálakkal, a cukorbetegek nemzetközi szervezetének jelével hívták fel a járókelők figyelmét. Ez a jel életet menthet, emiatt több gyergyói cukorbeteg bal csuklójára már fel van tetoválva. A Németországból indult Életmentő Tetoválás mozgalomhoz rengetegen csatlakoztak,

a tetoválóművészek ingyenesen varrják fel e jelet a cukorbetegek csuklójára, melynek láttán bárki felismerheti, hogy a rosszullét, eszméletvesztés esetén mivel kell számolni, mi lehet a háttérben.

Suciu Gábor, a  Gyergyói Cukorbetegek Egyesületének elnöke ismételten felhívta az érintettek figyelmét, hogy jelentkezzenek, de ha még bátortalanok, idegenkednek a tetoválástól, akkor is keressék fel kérdéseikkel.

Az egyesület vezetője jelezte, minden hónap első hétfőjén a székhelyen találkoznak az egyesületi tagok. A Kárpátok utcában, Pázmán Enikő családorvos rendelője melletti helyiségben várják mindazokat, akiknél nemrég állapítottak meg cukorbetegséget.

Suciu Gábor fontosnak tartja, hogy minden érintett szakmai eligazításban is részesüljön,

továbbá találkozzanak, beszélgethessenek, véleményt és ételrecepteket cseréljenek egymással. Lényeges, hogy a gyerekekben, ifjakban tudatosuljon, helyzetük nem betegség, hanem állapot, és nincsenek egyedül a problémájukkal. A találkozókon olyan szülőknek is szolgálhatnak jó tanácsokkal, akik cukorbeteg gyermekeket nevelnek – várják őket is. 

HIRDETÉS

Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy a kezdeti nehézségeken immár túl van a hatvan tagot számláló szervezet, van székházuk és támogatóik is szép számmal gyűlnek. Az elmúlt tíz évben számos testvéregyesülettel felvették a kapcsolatot: ennek hozadékaként a gyergyói cukorbetegek november 17-én, szombaton Sepsiszentgyörgyre utaznak, hogy a cukorbetegek világnapja okán együtt ünnepeljenek. Aki csatlakozni szeretne, a 0745-678 641-es telefonszámon jelezheti szándékát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS