Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Csökkent a légúti megbetegedések száma, de azért „ne dőljünk hátra”

Széchely István 2019. március 07., 11:50

Jelentősen csökkent a légúti megbetegedések száma, ezért sorra oldják fel a január második felében elrendelt látogatási tilalmat, illetve korlátozást a Hargita megyei kórházakban. Van, ahol ez nem érvényes a teljes intézményre – egyes osztályokon érvényben marad az intézkedés –, máshol jövő héten hoznak döntést a beteglátogatásról.

Csökkent a légúti megbetegedések száma, de azért „ne dőljünk hátra”
galéria
Enyhülnek az óvintézkedések a kórházakban. Másfél hónap után sorra lekerülnek a tiltásról, korlátozásról szóló tájékoztatók az ajtókról Fotó: Beliczay László

A legutóbbi jelentés szerint az egy héttel korábbi összesítéshez képest nagymértékben csökkent az igazolt influenzás, a tüdőgyulladásos, valamint a felső légúti megbetegedések száma is Hargita megyében. A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóságon kedden összesítették a háziorvosoktól, illetve a kórházaktól kapott heti jelentéseket, és mint arról Tar Gyöngyi, az intézmény vezetője tájékoztatott,

1003-ra csökkent a felső légúti megbetegedések száma az előző heti 1642-höz képest, és a betegek közül csak 12 esetében volt szükség kórházi ellátásra.

A tüdőgyulladás miatt kezelt páciensek száma 58 volt, azaz tízzel kevesebb, mint egy héttel korábban, és 14 beteget kellett kórházba utalni.

Influenzás megbetegedést mindössze egyet igazoltak a laborvizsgálatok az elmúlt héten.

A csökkenés még szembetűnőbb az előző év azonos időszakában feljegyzett adatokhoz képest: akkor 2471 felső légúti és 119 tüdőgyulladásos megbetegedés szerepelt az összesítésben.

„Az idejében megkezdett oltáskampány, a lakosság jobb reagálása, az, hogy volt oltóanyagunk, és azokat, akik jelentkeztek, időben be tudták oltani a családorvosok” – foglalta össze a csökkenés okait a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője. Hozzáfűzte viszont, hogy „nem kell hátradőlni és megkönnyebbülten felsóhajtani, mert

a vírusos betegségekre jellemző, hogy kisebb megbetegedési csúcsok, esetszám-növekedések bekövetkeznek tavasszal is.

Tehát a személyes higiénia szintjén az óvintézkedések még érvényben vannak, de az intézményi látogatási tilalmak lassan feloldódnak” – tért rá a kórházakban január második felében elrendelt intézkedésekre.

Visszavonták, de nem minden osztályon

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban szerdán vonták vissza a beteglátogatási tilalmat. Konrád Judit, az egészségügyi intézmény vezetője azonban elmondta, a tüdőgyógyászati osztályon, a fertőző betegségek részlegén, a gyermekgyógyászati, valamint a belgyógyászati osztályon továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom. A kórház szerdán közleményt is kiadott a témában, amelyben arról tájékoztatnak, hogy az említett részlegeken előreláthatólag áprilisig érvényben marad a látogatási tilalom.

„Új esetek nincsenek, és súlyos esetek sem, a betegek, akiket még a kórházban kezelnek, ezeken az osztályokon vannak, de már készülnek haza” – közölte az influenza-, illetve a légúti megbetegedések helyzetéről a kórház igazgatója.

A részlegesen engedélyezett beteglátogatásról szóló közleményben ugyanakkor tájékoztatják a pácienseket és hozzátartozóikat, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban hétfőtől péntekig 15–17.30, szombaton és vasárnap pedig 10–12, illetve 15–17.30 óra között engedélyezett a beteglátogatás. Az intézmény vezetősége ugyanakkor kéri a látogatókat, hogy a betegek és gyógyulásuk érdekében tartsák be a látogatásra vonatkozó szabályokat.

Hétfőn visszaáll a megszokott program

A gyergyószentmiklósi kórházban ugyan nem volt beteglátogatási tiltás, csak korlátozás, de hétfőtől azt is feloldják, ugyanis az egészségügyi minisztérium visszavonta a légúti fertőzések gyakorisága miatt kiadott, a beteglátogatás felfüggesztésére vonatkozó ajánlást – tudtuk meg Ferenczy Istvántól, a kórház igazgatójától. Az egészségügyi intézményben maszkokat adtak a látogatóknak és a látogatási időt a felére csökkentették az elmúlt hetekben, de hétfőtől visszaáll a megszokott program.

Jövő héten döntenek

Igaz ugyan, hogy általában márciustól fel szokták oldani a tiltást, és csak korlátozzák a látogatást a kórházakban, ugyanis tíz Celsius-fok fölött már kisebb intenzitással terjed az influenza-vírus, ám mivel továbbra is változékony az időjárás,

ezen a héten még érvényben marad a beteglátogatási tiltás a székelyudvarhelyi kórházban

– tájékoztatott Lukács Antal, az egészségügyi intézmény vezetője. A kórház fő járványtanásza jövő héten fogja előterjeszteni a légúti megbetegedések helyzetéről szóló jelentést, és annak alapján hozzák majd meg a döntést a beteglátogatásra vonatkozóan. A fertőző betegségek részlegén, az újszülött-, valamint a gyermekgyógyászati osztályon érvényben marad a tiltás, a többi osztályon viszont lassan, felügyelet mellett megkezdődik a beteglátogatás – valószínűsítette a kórházigazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat