Csíkszeredában is provokált a bodzavásári taxis aktivista

Csíkszeredában is provokált a bodzavásári taxis aktivista

Az aktivista a rendőrséget is kihívta, azt állítva, hogy bántalmazták őt a csíkszeredai városházán

Fotó: Activistul buzoian/Youtube

Rendkívül provokatív – és több kérdést felvető – videófelvételt közölt a magát a bodzavásári aktivistaként (románul activistul buzoian) megnevező férfi, aki a csíkszerdai városházán és a Kájoni János Megyei Könyvtárban tett látogatást a minap. A több mint egyórás felvétel minden pillanata azt érzékeltette, hogy a többször közönséges és lekezelő hangnemben, esetenként tegező formában beszélő Nițu Robert Gabriel fogást akart találni az interjúalanyokon.

Iszlai Katalin

2022. június 22., 15:482022. június 22., 15:48

2022. június 22., 19:312022. június 22., 19:31

Nițu Robert Gabriel civil aktivista, taxisofőr hosszú idő óta működteti Activistul Buzoian (bodzavásári aktivista) nevű Youtube-csatornáját, amelyen különböző témákban oszt meg videófelvételeket. Egyebek mellett

polgármesteri hivataloknál és egyéb közintézményeknél tesz látogatást, egy hónappal ezelőtt például Sepsiszentgyörgyön járt, nemrég pedig Csíkszeredában.

Videó: Activistul buzoian

Mi látható a videón?

A Youtube-on hétfőn közzétett, több mint egyórás felvételen a csíkszeredai önkormányzatnál és a Kájoni János Megyei Könyvtárnál járt. A rendkívül provokatív felvételen

többször sértegeti az alkalmazottakat, kérdőre vonja őket és valótlanságokat feltételez.

A városházán tett látogatáskor először a bejáratnál szolgálatot teljesítő biztonsági őrbe köt bele, rendkívül sértő megjegyzéseket téve a megjelenésére, majd az emeletre érve több alkalmazottal is kapcsolatba került.

A helyi rendőrség vezetőjébe azért kötött bele, mert a pozíció elnyeréséhez szükséges versenyvizsgán csak ő mérettetett meg, illetve több alkalmazott esetében szóvá tette, hogy nem viseltek kitűzőket, ő azonban egyetlen alkalommal sem tartotta fontosnak, hogy bemutatkozzon.

Betért a polgármester és az alpolgármester irodájába és a kulturális osztályra is, illetve kikérte az önkormányzati dolgozók béreit tartalmazó listát is; a felvétel alapján minden esetben tisztelettudóan viszonyultak hozzá a hivatal alkalmazottai.

Egy idő után kötözködő viselkedése láttán két biztonsági őr kikísérte az épületből, erre az aktivista kihívta a rendőrséget azt állítva, hogy bántalmazták.

A kiérkező rendőrök meghallgatták mindkét fél álláspontját, majd megígérték, hogy

hivatalból eljárást indítanak az ügyben (az azonban nem világos, hogy mi is az „ügy”).

Az aktivista ezt követően átment a Kájoni János Megyei Könyvtárba, ahol szintén kérdőre vonta az alkalmazottakat, megtekintette a bérlistát, majd egy beiratkozást követően

azt nehezményezte, hogy kevés román nyelvű könyv található a polcokon

(pedig a videón jól látszik, hogy szép számban megtalálhatóak ezek az intézményben; ezek egy részét le is veszi, forgatja azokat, majd visszahelyezi a polcra).

Jogi kérdések

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Maria Plumbu megkeresésünkre megerősítette, hogy

hivatalból eljárást indítottak ütlegelés és egyéb erőszakos cselekmények miatt, ám a további nyomozáshoz szükség lenne arra, hogy az aktivista hivatalosan panaszt tegyen, ez viszont eddig nem történt meg.

Azzal kapcsolatosan, hogy megengedett-e a videofelvételek készítése a közintézményekben, úgy nyilatkozott, hogy ezt minden intézmény maga döntheti el.

A rendőrségen például tilos a fényképezés, videózás és a hangfelvételek készítése is.

A jogban jártas szakemberek viszont megkeresésünkre úgy fogalmaztak, hogy a beleegyezése nélkül senkit sem lehet videózni, ám onnantól kezdve, hogy

valaki látja, hogy videózzák, és azt mégsem teszi szóvá, az már egyfajta beleegyezésnek számít.

A személyiségi jogok védelme miatt azonban alapvetően tilos beleegyezés nélkül videózni és nyilvánosan közzétenni a felvételeket. Az Európai Unió új Adatvédelmi Rendelete szerint is személyes adatnak számít a fénykép és a videófelvétel.

Ismeretlen maradt a célja

Tény, hogy az állami intézményeknek fel kell készülniük az ilyen, és ehhez hasonló akciókra – függetlenül attól, hogy az adott intézmény Székelyföldön vagy az ország más régiójában található. Épp ezért Korodi Attilát, Csíkszereda polgármesterét arról kérdeztük, hogy egyeztettek-e kollégáikkal már arról, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetekben mi a teendő.

Idézet
Mi 2020 novemberében nyitott városházát ígértünk, tehát tulajdonképpen megelőlegeztük a bizalmat a hozzánk látogatóknak, így könnyedén bejöhetnek az intézménybe. Nyilván ezzel bárki vissza is élhet, mint ahogy ebben az esetben némileg meg is történt; ennek a visszaélésnek tehát egyik formáját láthattuk a minap készült videófelvételen

– jelezte megkeresésünkre Korodi Attila. Az elöljáró, aki az említett időpontban nem tartózkodott a városházán, kihangsúlyozta:

Idézet
azt mindenképpen tudni kell – és ezt jeleztük is a kollégáinknak –, hogy a hivatalnokoknak is joguk van ahhoz, hogy megtagadják a filmezést, ezt azonban jelezniük kell a filmező felé.

„A legfurcsább azonban az – tette hozzá az elöljáró –, hogy a több mint egyórás felvételből tulajdonképpen

nem derült ki, hogy az illetőnek mi volt a célja, hiszen vitázott az őrrel, majd egyik irodából a másikba téblábolt.

Gondolom, mindössze lájkvadászat miatt látogatott el Bodzavásárról hozzánk”. Zárásként hozzátette, egy megállapításban igazat kell adnia az illetőnek:

a városházán valóban nem szerepel a polgármesteri hivatal felirat.

„A városháza felirat évekkel ezelőtt (Dan Tanasă aktivista, illetve egy ideje parlamenti képviselő sikeres pereskedésének következtében – szerk. megj.) lekerült az épületről, újat, mást azonban mindeddig valóban nem helyeztünk ki.

Idézet
Őszintén megmondom, fel sem merült bennünk, hogy valaki ne tudná, hol található a csíkszeredai városháza. Ezt a hiányosságot azonban minél hamarabb pótolnunk kell – immáron a városháza új arculati elemeinek hangulatát idézve

– nyilatkozta Csíkszereda polgármestere.

7 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük

Négy fő témát érintettek egy keddi csíkszeredai kampányeseményen: a vidék kulturális fejlesztését, a fiatalok esélyegyenlőségét, a medvekérdést, továbbá a brüsszeli gyakornoki programot.

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük
2024. május 28., kedd

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap

Kiadós esőkre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhét megyére.

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap
2024. május 28., kedd

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott

A marosvásárhelyi Székely Csaba vehette át a legjobb, ősbemutatóként színpadra alkalmazott szövegért járó UNITER-díjat hétfőn este Bukarestben.

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott
2024. május 28., kedd

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval

Súlyos autóbaleset történt kedden reggel a Bihar megyei Pusztaújlakon, négy személy a helyszínen életét vesztette.

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval
2024. május 28., kedd

Szeptember 1-jétől a nyugdíjak adómentességi küszöbét is módosítják

Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este kijelentette, hogy szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik.

Szeptember 1-jétől a nyugdíjak adómentességi küszöbét is módosítják
2024. május 28., kedd

Egy hét alatt közel harmincszor értesítették a csendőrséget medvékről

Összesen 26 hívás érkezett lakott területen észlelt medvék miatt a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség diszpécserszolgálatához az elmúlt héten a 112-es segélyhívó számon keresztül – tájékoztat a csendőr-felügyelőség sajtóosztálya közleményben.

Egy hét alatt közel harmincszor értesítették a csendőrséget medvékről
2024. május 28., kedd

Aki ügyes, annak a napi betevő kijön a „flakonozásból”

Nagy érdeklődés mutatkozik a betétdíjas visszaváltó rendszer iránt: azokat a palackokat, üvegeket és italos dobozokat, melyeket a betétdíj kifizetése után mégis eldob a vásárló, visszaváltják a guberálók. A kapott értékjegyek készpénzre is beválthatók.

Aki ügyes, annak a napi betevő kijön a „flakonozásból”
2024. május 27., hétfő

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után

Döntetlennel ért véget a a labdarúgó Szuperliga osztályozójának visszavágója az FK Csíkszereda és a Dinamo között, így az FK az összesítésben alulmaradt, elszálltak az esélyei az első osztályba való feljutásra. A szurkolóknak ez nem szegte kedvét.

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után
2024. május 27., hétfő

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program

Szoros egyeztetés van Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke között az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról, amely bebizonyította, hogy hasznos – hangzott el hétfőn este Marosvásárhelyen.

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program
2024. május 27., hétfő

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen

Az afrikai sertéspestis jelenlétét mutatták ki a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész településen, egy háztáji állatállományban. A hatóságok meghozták az ilyenkor szokásos intézkedéseket.

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!