Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Csíkszéki az első igénylő, de nehéz is lett volna megelőzni

Barabás Hajnal 2018. január 09., 10:12
HIRDETÉS

Ettől az évtől kezdve a Magyarország területén kívül született magyar gyermekek számára is biztosít családtámogatást a magyar kormány, így január másodikától kezdődően a 2017. június 30-a után született erdélyi gyermekek szülei is igényelhetik az egyszeri anyasági, valamint életkezdési (babakötvény) támogatást. A fontosabb tudnivalókról Tóth Lászlóval, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzuljával beszélgettünk.

Tóth László: a támogatások egyetlen feltétele, hogy a gyermek magyar anyakönyvvel rendelkezzen Fotó: Gecse Noémi

– Már január másodikától kérvényezhető az erdélyiek számára is a magyar kormány által biztosított anyasági támogatás és a babakötvényként közismert életkezdési támogatás. Egy hete, hogy leadhatók az igénylések, milyen volt az érdeklődés?

– Nagy az érdeklődés a családtámogatások iránt, eddig a legtöbben Csíkszeredából és környékéről érdeklődtek, de voltak itt Székelykeresztúrról és Marosvásárhelyről is. Az első kérvényező, aki igényelte az anyasági és életkezdési támogatásokat, egy csíkcsicsói ikerpár édesanyja volt, aki

már január másodikán reggel felkereste a főkonzulátust.

– Kétféle támogatásról van szó, melyek a legfontosabb tudnivalók ezekről a támogatási formákról, kik jogosultak rá és mekkora a támogatás mértéke?

– Az egyik támogatási forma az anyasági támogatás, amely egyszeri ellátás, és amelynek gyermekenkénti összege 64 125 forint (970 lej), ikergyermekek esetén 85 500 forint (1300 lej). A másik életkezdési támogatás, az úgynevezett babakötvény, amely jelenleg egyszeri 42 500 forint (640 lej) összegű támogatást jelent. Ez utóbbit nem kapja kézhez a család, hanem a Magyar Államkincstár egy letéti számlára helyezi. Az infláció mértékével növelt összeghez a gyermek majd 18 éves kora után juthat hozzá. Ezt az összeget gyarapíthatják a szülők, hozzátartozók saját anyagi erejükhöz mérten. Ehhez egy Start-számlát kell nyitni, amely egyelőre Magyarországon tehető meg. Fontos tudni, hogy a befizetett összeg után egy bizonyos határig a magyar állam további támogatást ír jóvá.

HIRDETÉS

– Kik jogosultak az anyasági és életkezdési támogatásokra? Hová fordulhatnak kérdéseikkel az érdeklődők?

– Az anyasági támogatásra 2017. június 30-a után született magyar állampolgárságú gyermek vér szerinti édesanyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja jogosult. Babakötvényt szintén az a magyar állampolgárságú gyermek kaphat, aki a fenti dátum után született. Fontos megjegyezni, hogy

olyan magyar állampolgárságú gyermekek után is járnak a támogatások, akiknek az édesanyjuk esetleg nem magyar állampolgár, de az édesapjuk igen.

Azaz a támogatások egyetlen feltétele, hogy a gyermek magyar anyakönyvvel (szerk. megj.: magyar keresztlevéllel) rendelkezzen. Amennyiben még nincs anyakönyvezve, és sok ilyen eset lesz, akkor a támogatás igénylésével párhuzamosan el kell indítani az anyakönyveztetésüket is.

– Tekintettel arra, hogy a gyermek születése után félév áll a jogosultak rendelkezésére a kérelmezés benyújtására, ezért a tavaly júliusban született gyermekek szüleinek mihamarabb ajánlott felkeresniük Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát, mert számukra már január végén lejár az igénylési határidő. Hová fordulhatnak az érintett szülők?

– Valóban mindkét támogatási formának van egy kérelmezési határideje, ezért fontos kiemelni, hogy a támogatásokat a gyermek születését követő fél éven belül igényelni kell. Ugyan a jogszabály január elsejétől tette lehetővé a külhoniak számára a támogatás kérelmezését, a törvény visszamenőleges hatálya miatt a 2017. június 30. után született gyermekek után is kérelmezhető. A jogszabály szerint a kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül be kell nyújtani, ezért

felhívjuk a 2017 második felében született gyermekek szüleit, hogy minél előbb keressék fel a főkonzulátust.

– Zárókérdésként: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát milyen ügyekkel keresik meg leggyakrabban, és milyen feladatok elé néznek az újévben?

– Nagyon sok kérdéssel keresik meg a főkonzulátust, főként a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyekben, személyigazolvány és útlevél igénylések kapcsán. Ugyanakkor a választási regisztrációval kapcsolatosan is sokan érdeklődnek, így a fenti feladatok mellett idén az első félévben a választások sikeres lebonyolítására fektetjük a hangsúlyt. Négy évvel ezelőtt, amikor először vehettek részt magyarországi parlamenti választásokon külhoni magyarok, sok volt az érvénytelen szavazat. Ezért arra törekszünk, hogy ezek száma csökkenjen, ennek érdekében folyamatosan tájékoztatjuk a tudnivalókról az állampolgárokat. Bárkinek kérdése van, nyugodtan forduljon a főkonzulátushoz.

Időpontot kell kérni

Fontos tudni, hogy az anyasági és életkezdési támogatások igényléshez előzetesen időpontot kell kérni a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, a 0366–087000-ás telefonszámon. A kérelmezéshez szükséges dokumentáció jegyzékéről bővebb információt lehet találni a főkonzulátus honlapján, a https://csikszereda.mfa.gov.hu oldalon, a Köldökzsinór Program menüpont alatt. Ugyanakkor a főkonzulátus mellett a partnerszervezeteknél: az Eurotrans Alapítványnál, a demokráciaközpontoknál és a Magyar Polgári Párt irodáiban is segítenek a kérelmezési dossziék összeállításában. A főkonzulátus ugyanakkor rendszeresen tart kihelyezett konzuli napokat Székelyföld nagyobb városaiban, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, valamint Kézdivásárhelyen, amely alkalmakkor a kérelem is benyújtható.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS