Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Zajlik a domokosi kultúrotthon felújítása

Barabás Hajnal 2013. augusztus 21., 18:57 utolsó módosítás: 2013. augusztus 21., 19:40

Várhatóan még az idén befejezik a csíkszentdomokosi kultúrotthon felújítását. Jelenleg a belső munkálatokkal párhuzamosan az épület homlokzati részén vakolnak és festenek. Érdekesség, hogy a napokban előkerült a község tizenkét évvel ezelőtti címere is.

Fotó: Veres Nándor

Tavaly ősszel fogtak neki a kultúrház felújításának, a munkálatok elhúzódtak a tetőszerkezet erősen rossz állapota és a gombásodás miatt – tudtuk meg Karda Róberttől. Csíkszentdomokos alpolgármestere elmondta, a tetőzetet gyakorlatilag újjá kellett építeni, annyira gyenge volt a szerkezete, hogy félő volt beomlik. A gombásodás miatt ugyanakkor mindent szét kellett szedni, csak a falak maradtak meg, az érintett felületeket pedig szakszerűen lekezelték.

„Olyan kultúrházat képzeltünk el, mely megfelel a mai elvárásoknak” – magyarázta Karda, ezért úgy tervezték, a nagyteremben visszaállítják az amfiteátrumot a csíkszeredai Transzilvánia moziból elhozott, és felújított ülésekkel, mellette pedig kialakítottak egy nagyobb méretű próbatermet is, mely öltözőnek is használható. Ebből nyílik egy zuhanyzóval is ellátott illemhelyiség, amelyet a színpadról is meg lehet közelíteni. „A színpad a régi helyén marad, ha lehetőségünk lesz, korszerű technikával látjuk majd el” – osztotta meg elképzeléseiket az alpolgármester.

A kultúrház előcsarnokában is kialakítanak két illemhelyiséget, ezen kívül még két kisebb öltöző is helyet kap az épületben. Kint a külső vakolással, festéssel elkészültek, csupán az utcafronton dolgoznak még, az épület homlokzatán pedig a napokban a falu tizenkét évvel ezelőtti címerét fedezte fel egy munkás. „Felmerült a kérdés, hogy megtartsuk-e, de ez azért nem lenne jó, mert azóta módosult a címer egy újabb motívummal, és az új címernek elindítottuk a hivatalos elfogadtatását is” – magyarázta Karda. A község múzeumának, könyvtárának és internetklubjának is otthon adó kultúrház épületét az 1960-as években építették. Felújítása több mint 500 ezer lejből valósul meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS