HIRDETÉS

Gombagyűjtés medvetámadással

Kozán István 2014. augusztus 07., 19:47 utolsó módosítás: 2014. augusztus 07., 19:50

Egy hét alatt két medvetámadás történt a Kászonokban: csütörtökön egy 15 éves lány szenvedett súlyos sérüléseket, múlt pénteken pedig egy 19 éves fiút támadott meg a medve. A vadállatok gombászás közben rontottak a fiatalokra.

Veszélyekkel jár a gombászás a kászoni falvak környékén: egy hét alatt két alkalommal támadt meg medve gombászókat.

Családjával gombászott csütörtök délelőtt a kászoni lány, akire a Kászonfeltíztől néhány kilométerre lévő Gyertyános elnevezésű erdős területen támadt rá a medve. A helyszínen tartózkodó egyik személy beszámolója szerint a medve „lenyomta a leánykát, aki sikoltozni kezdett, amire az állat felállt és elszaladt”. Szerencséjére egy férfi épp az esztenáról lovas szekerével hazafelé tartott, ő vitte be a sérültet a faluba. Hívták a helyi mentősöket, akik Csíkszeredába szállították a sérültet. Demeter Ferencet, a megyei kórház menedzserét épp az alatt kerestük, amikor a lány sebeit látták el. „Legalább húsz harapott és karmolt sebet kell ellátniuk az orvosoknak” – nyilatkozta.

Mint később a kászoni mentősöktől megtudtuk, a fiatal tarkóján, jobb karján, combján és mellkasán is súlyos sérülések keletkeztek.

Egy hete is támadt

Sztojka Tamás kászoni háziorvos hívta fel a figyelmünket arra, hogy egy héten belül ez volt a második medvetámadás. „Múlt pénteken Kászonújfalu határában, ugyancsak gombászás közben egy tizenkilenc esztendős fiatalemberre is rátámadt egy medve. Neki az arca és két karja sérült meg” – mondta a háziorvos.

Elkerülni a medvét

Vadászok a hangos beszélgetést vagy éneklést javasolják a medvével való találkozás elkerülésére. A legtöbb medve kerüli a kontaktust az emberrel, és egyszerűen odébb áll, hiszen messziről hallja, hogy merre járnak az emberek. Ugyanakkor felhívják a figyelmet: a kirándulók vagy akár a gombászók úgy válasszák meg az útvonalat, hogy ne kelljen a sűrű, bokros területen is keresztülgyalogolni, mert ilyen helyeken könnyen előfordulhat, hogy már csak az utolsó pillanatban veszik észre a vadállatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
48 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS