HIRDETÉS

Városfejlesztési stratégia: így már jobb

Barabás Hajnal 2017. január 12., 10:47 utolsó módosítás: 2017. január 12., 11:16

Többszöri egyeztetés után megszületett Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiája és közlekedési akcióterve, amelyet az önkormányzati képviselők e hónap végi ülésükön fogadhatnak el. A dokumentumokat a város honlapján, a szereda.ro oldalon lehet megtekinteni. A vaskos tervben 59 olyan beruházási elképzelés szerepel, ami élhetőbbé teheti a hargitai megyeszékhelyet.

Fotó: Veres Nándor

„Ez nem stratégia, és kiinduló munkaanyagnak sem felel meg” – így jellemezte még tavaly októberben Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiáját Ráduly Róbert Kálmán polgármester. A készítő cég, a helyi Planificatio Kft. és a csíkszeredai önkormányzat között azóta több egyeztetés is zajlott, végül a dokumentumok módosított változatát decemberben tették közzé a város honlapján.

Csák László, a Planificatio Kft. vezetője megkeresésünkre elmondta, a dokumentumok új változata annyiban másabb a korábbiaknál, hogy részletesen egyeztettek a mostani városvezetéssel, és az ő szempontjaikat is beleépítették. „Intenzív egyeztetéssorozaton vagyunk túl” – fogalmazott a cégvezető. Mint magyarázta, a stratégia új változata inkább bővült, semmint visszavettek volna a projektekből. Például bekerült egy olyan sportrendeltetésű épület felépítése is, amely egyszerre 4–5 sportágnak – például a cselgáncsnak – nyújtana megfelelő infrastruktúrát, és akár idősek számára is alakítanának ki termet gyógytorna vagy egyéb mozgásos tevékenység végzésére.

Az 59 nevesített elképzelésből kiválasztottunk néhányat

A városfejlesztési stratégia újabb változatában összesítve 59 elképzelést nevesítettek, amelyek megvalósítása előzetes becslések szerint közel 107 millió euróba kerülne. Mint fentebb írtuk, a korábbi változathoz képest több újabb beruházási elképzelést is beépítettek. Többek között a lakóövezetek felújítása, a távolsági buszállomás modernizálása, az új piac felépítése a Nagyrét utcában, a szabadtéri strandok rendbetétele, a Vigadó épületének tatarozása, illetve a Dedeman barkácsáruház mögött található zöldövezet területrendezése is helyett kapott a stratégiai tervekben. „Ezeket a beruházásokat mindenképpen tartalmaznia kell a stratégiának, hogy később a lehetőségek függvényében pályázatokat tudjunk előkészíteni, benyújtani megvalósításukra” – indokolta a döntést Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere.

Januári ülésükön vitatják meg

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület nagy valószínűséggel januári ülésén dönt az integrált városfejlesztési stratégia és a mobilitási terv elfogadásáról. A helyi Planificatio Kft.-t egyébként tavaly februárban bízta meg a csíkszeredai önkormányzat a dokumentumok elkészítésével.

A stratégiával párhuzamosan fenntartható közlekedési akcióterv is készült. „A polgármesteri hivatal és a Planificatio Kft. között egyetértés volt abban, hogy az autós forgalommal szemben a város gyalogos és kerékpáros infrastruktúráját, illetve a tömegközlekedést kell fejleszteni. Viszont a városon áthaladó forgalom új tengelyét a Taploca utca–Nagyrét utca–Temesvári sugárút–Kossuth Lajos utca–Piac utca– Bălcescu utca–Zöld Péter utca–Brassói út vonalakon keresztüli megjelölését nem találtuk elfogadhatónak. Így a terv legutóbbi változata szerint a Taploca utca–Nagyrét utca–Brassói út marad a város autósforgalmának főtengelye. Hosszú távon a Taploca–Nagyrét utca tengelyt majd kiválthatja a vasúti sínekkel párhuzamosan tervezett terelőút” – részletezte az alpolgármester. Ugyanakkor az akciótervben többek között a Kossuth Lajos utca forgalmának újragondolása, illetve 11 kilométernyi új kerékpárút és 20 gyalogátkelő kialakítása is szerepel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
27 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS