Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Városfejlesztési és közlekedési stratégiát készíttet Csíkszereda önkormányzata

Barabás Hajnal 2016. február 02., 11:40 utolsó módosítás: 2016. február 02., 11:45

A következő uniós finanszírozási ciklusra készül Csíkszereda, ezért városfejlesztési, valamint fenntartható mobilitási tervet dolgoznak ki. Az akciótervek összeállításához először a lakossággal egyeztetnek, továbbá kérdőíves szociológiai felmérést, illetve forgalomszámlálást is végeznek. A stratégiákat a csíkszeredai Planificatio Kft. készíti el 25 600 euróért.

Városfejlesztési és közlekedési stratégiát készíttet Csíkszereda önkormányzata
galéria
Fotó: Veres Nándor

Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere a városházán számolt be arról, hogy decemberben szerződést kötöttek az integrált városfejlesztési és a közlekedési stratégiák kidolgozására. Mint magyarázta, ebben az időszakban az egyik legfontosabb feladat, hogy készüljön a város, valamint az intézményei és cégei a következő uniós finanszírozási ciklusra, ami 2020-ig tart. „Csíkszereda nem jött ki rosszul az előző finanszírozási ciklusból (2007-2013), viszonylag jól éltünk a lehetőségekkel” – utalt a város sikeresen befejezett uniós projektjeire; ilyen volt többek között a Márton Áron Főgimnázium épületének teljes korszerűsítése, a városközpont felújítása, illetve Hargitafürdő infrastrukturális rendezése.

Pályázáshoz kell a stratégia

Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal Európai Integrációs és Projektmenedzsment Irodájának vezetője elmondta, 2014-ben fogadta el a képviselő-testület a város energetikai stratégiáját, amely alapján a tömbházak hőszigetelésére és energetikai hatékonyságának növelésére pályázhatnak a 2014-2020-as ciklusban is. Most újabb két stratégiát készíttetnek, amelyek szintén feltételei a következő programozási ciklusnak, hiszen ahhoz, hogy pályázni tudjanak, minden esetben egy stratégiának kell megfeleljenek.

Több területet érint a stratégia

Csák László, a Planificatio Kft. részéről kifejtette, a közterület-fejlesztési, a közlekedési, a tömegközlekedési, az épületenergetikai, valamint az oktatási területeket érinti elsősorban a stratégia, de még nyitott az, hogy foglalkozzanak-e például a leszakadó társadalmi rétegek felzárkóztatásának kérdésével is. „A stratégiai tervezés két elemből épül fel: egyrészt a rendelkezésre álló statisztikai adatok és a gazdasági, társadalmi, környezeti adatok elemzéséből, ezt már nagyjából elvégeztük a kollégáimmal, másrészt a különböző társadalmi rétegekkel való egyeztetésekből. Szeretnénk már a kidolgozás elején megkérdezni, hogy melyek a problémáik” – osztotta meg.

Egyeztetnek a lakossággal

A múlt héten a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületével egyeztettek, kedden este fél héttől pedig a Csíki Anyák Egyesületével találkoznak a Hargita Megyei Kulturális Központ alagsori termében. Csütörtökön a Csíki Vállalkozók Egyesületétől várnak javaslatokat, hiszen szeretnék, hogy a vállalkozók érdekei is megjelenjenek a stratégiákban. Továbbá a taxisofőröknek és más autóvezetők képviselőinek véleményét, problémáit is meghallgatják.

Kérdőíves felmérések

Egy szociológiai felmérést is végeznek, 30-40 perces kérdőívvel, a kérdezőbiztosok 1000 csíkszeredai lakost kérdeznek majd meg. Továbbá több online kérdőívet is közzétesznek a cég, illetve a városháza honlapján, a szereda.ro oldalon. Ugyanakkor forgalomszámlálást is fognak végezni a város 30 pontján. A stratégiákat két alvállalkozóval együtt állítják össze, az egyik a csíkszeredai Develo Group Consulting Kft., a másik a magyarországi várostervező Ongjerth Richárd. A dokumentáció elkészítésének határideje június, azonban már szeretnék áprilisra, legkésőbb májusra befejezni. A stratégiákért 25 600 eurót fizet az önkormányzat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb