Türelem és megértés

Türelem és megértés

Fotó: Kristó Róbert

A fenti két szó kulcsfontosságú a szülők számára, ha kamasz gyerekeiket akarják visszatartani az alkoholfogyasztástól, kiszakítani a rájuk rossz hatással lévő társaságból – mondta Kutas Márta iskolapszichológus. A szakembert a fiatalok alkoholfogyasztása ellen harcot hirdető anya felhívása kapcsán kérdeztük.

R. Kiss Edit

2013. augusztus 11., 15:412013. augusztus 11., 15:41

2013. augusztus 11., 15:512013. augusztus 11., 15:51

Sokan reagáltak a Silivaș Gyöngyi Éva csíkszeredai anya által a gyerekek alkohollal való kiszolgálása terén elvégzett felmérés eredményeire. A Hargita Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság munkatársaként dolgozó nő azután lépett fel a fiatalok alkoholfogyasztását elősegítő jelenség ellen, miután tömbháza körül egy csoport fiatalt rendszeresen alkoholt fogyasztott, és ez a csoport rövid időre az ő gyermekét is magához vonzotta. Bár törvény tiltja a 18 év alattiak szeszes itallal való kiszolgálását, a csíkszeredai üzletek közül sokban megvehetik az alkoholt a fiatalok. Silivaș Gyöngyi Éva 24 csíkszeredai üzletben végzett próbavásárlást gyerekek segítségével, és az üzletek közül húszból távozhattak volna a szeszes itallal a 13–14 éves fiatalok. Az asszony a nyilvánosság elé tárta felmérése eredményeit, és arra kérte az érintett szülőket, illetve az intézményeket, akik tehetnek valamit ezen a téren, hogy fogjanak össze és lépjenek fel a fiatalok alkohollal való kiszolgálása és általában a fiatalok alkoholfogyasztása ellen.

Cikkünk nyomán nagyon sok visszajelzést kapott. „Nagyrészt pozitívan viszonyultak az emberek a kezdeményezésemhez, sokan mondták azt, hogy szükséges az, amit csinálok, és hogy végre valaki próbált tenni valamit” – mesélte el Silivaș Gyöngyi Éva. Elmondta, szülőktől is kapott levelet, többen osztották meg, hogy problémák vannak gyermekeikkel, azok egyre furcsábban viselkednek, és ők tehetetlennek érzik magukat. Intézmények, civil szervezetek képviselői is jelezték, segítenének, ezért a gyermekvédelmi intézmény keretében egy kerekasztal-beszélgetést fognak szervezni, amelyre meghívják az érdeklődésüket jelző intézmények, szervezetek, így a Caritas, a Csíki Anyák Egyesülete, a rendőrség, fogyasztóvédelem képviselőit – közölte a kezdeményező anya. Ezen a tanácskozáson megbeszélik, kinek milyen javaslata van, majd ezek alapján készítenek egy intézkedési tervet – ismertette.

A tinédzserek a leginkább veszélyeztetettek

Tinédzserkorban a gyerek szembefordul a szőlőkkel, az erkölcsi normákkal, lázad, próbálgatja a határait, azt, hogy milyen szerep illik rá, és ha a családban valami gond van, nincs akinek elmondja, hogy őt mi foglalkoztatja, mik a panaszai, örömei, fájdalmai, akkor keveredik az úgynevezett bandákba, kortárscsoportokba – mondta Kutas Márta. A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola iskolapszichológusa, aki szintén támogatja Silivaș Gyöngyi Éva kezdeményezését, kifejtette, a bandák veszélyei az alkoholfogyasztás, a társadalmi normákkal nem egyező viselkedés, agresszió, majd idővel kisebb-nagyobb bűntények is elfordulhatnak, amelyek akár egy életre megbélyegezhetik az ebben részt vevő fiatalokat. Nehéz anyagi helyzetben élő gyerekek azért keveredhetnek bele a bandákba, mert ezekben vagánynak érzik magukat, kitörési lehetőséget látnak benne. Ugyanakkor a kíváncsiság is odaviszi a gyerekeket, nem minden esetben hibás szülői magatartás miatt történik ez – sorolta fel a pszichológus.

Rámutatott, bár gyakran a bandákban közösen isznak a gyerekek vagy kapacitálják egymást erre, az alkoholfogyasztás és a bandázás veszélyei külön is léteznek, fogyaszthat a gyerek alkoholt banda nélkül is, kialakulhat függőség a csoport iránt is, illetve együtt is járhat az alkohol és a csoport iránti függőség. A pszichológus szerint, ha a gyerek már nem tud meglenni a banda nélkül, ha a szabadidejét ne tudja egyébbel kitölteni, akkor már függőségről beszélhetünk, ugyanakkor pedig, ha a csoport például minden este megveszi a sört, akkor már az alkoholfüggőség felé is tartanak. Az alkoholfogyasztás azért is veszélyes, mert mivel feloldja a gátlásokat, az erkölcsi normák teljes felrúgásához vagy akár agresszióhoz is vezethet – figyelmeztet a pszichológus.

Fogjon össze a család

Arra a kérdésre, hogy mit tehetnek a szülők, Kutas Márta azt válaszolta, serdülőkorban, kamaszkorban az a legfontosabb, hogy nagyon sok türelme legyen a szülőnek. Ha korábban bizalmas kapcsolatban volt a szülő a gyerekkel, ennek hatása akkor is lesz, ha ez a kapcsolat közben megváltozott, ezért erre építeni lehet. Ugyanakkor időt kell fordítani erre a kapcsolatra, beszélgetni kell a gyerekkel, de nem úgy, hogy „gyere, üljünk le és beszélgessünk”, mert ez a fajta párbeszéd nem működik, csak egy bizonyos pontig – mondta a pszichológus. Azt tanácsolja, közös tevékenységeket szervezzenek a szülők a kamaszokkal, és a közös időtöltés során a beszélgetésekre is adódik idő és lehetőség. Ugyanakkor a gyereknek éreznie kell, hogy megbíznak benne. Lehet büntetni is, például az anyagiak megvonásával, a túl szigorú büntetés viszont nem biztos, hogy jót tesz, gyakran elmélyíti a kamaszban a lázadást.

Ha már bekerült egy gyerek egy nem megfelelő csoportba, akkor a szülő következetességével ki tudja vonni a gyereket onnan – mondta a pszichológus. A szakember szerint meg kell hallgatni a gyereket, meg kell érteni, mi az, amit a csoportban ő érdekesnek talált, mit nyújtott az neki és ehelyett valami egyebet kell neki felkínálni. Ilyen esetben fel lehet keresni például a gyerek olyan régebbi barátját, aki nem tagja a bandának és akivel megszakadt a kapcsolata, de fel lehet ezt újítani. A „bandatagokat” is meg lehet ismerni, ha a gyerek nem viszi haza a barátait, akkor lehet ezt kezdeményezni, mondván, „meg akarom ismerni a barátaidat”, hisz sokszor a látszat csal – mutatott rá a szakember. Ha a szülő szerint gond van, és a kamaszok nem fogadják el a felkínált segítséget, hisz ilyenkor általában azt mondják, hogy nincs probléma, akkor a szülő is fordulhat szakemberhez – mondta Kutas Márta. Kifejtette, szakszerű segítséggel a szülő megtanulhat olyan lépéseket, amelyek a gyerek viselkedését is befolyásolni tudják. A pszichológus ugyanakkor leszögezte, nagyon fontos, hogy minél többet együtt legyen a család, és hogy – legalább ebben – összefogjon anyuka és apuka, illetve ha vannak, akkor a testvérek is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. A számos díjjal elismert néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául.

Moldva csodálatos világának gyűjtője
Moldva csodálatos világának gyűjtője
2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjaként Gál Sándor nevét szokás emlegetni. Szülőfaluja, a csíkszentgyörgyi közösség az elmúlt években több előrelépést is tett emlékének és munkásságánk megőrzésében.

Egy elfeledett hős: Gál Sándor
Egy elfeledett hős: Gál Sándor
2023. február 26., vasárnap

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

A ballagás dátuma körül kialakult helyzet ugyanis nem a betegség maga, hanem egy kitüremkedő szimptómája egy komplex folyamatnak – állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott véleménycikkében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium egykori diákja.

Rég nem „egy dátumról” van szó
Rég nem „egy dátumról” van szó
2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

2023. február 04., szombat

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén

Két hete, hogy kénytelenek voltak felfüggeszteni a csíkszeredai ideiglenes távolsági buszállomás működését egy bírósági ítélet nyomán, akkor elszállították az információs irodaként, és váróteremként működő konténereket.

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén
2023. január 26., csütörtök

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről

Az öreg, kihalt fákban is megannyi lehetőség rejlik még – erre hívja fel a figyelmet a Projekt Bag Egyesület és a Sapientia EMTE csíkszeredai karának eseménye, amelyet hétfőn tartanak Csíkszeredában.

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről
2023. január 17., kedd

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál

Megcsúszott és lesodródott az úttestről egy Kománfalva és Csíkszereda útvonalon közlekedő pótkocsis teherautó kedden Gyimesközéplokon, a 12A jelzésű országúton – tájékoztat a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál
2023. január 13., péntek

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében

Átfogó közúti ellenőrzést végeztek Hargita megyében a rendőrök pénteken, ezúttal a tömegközlekedési járművek voltak az akció célkeresztjében. Kimagasló kihágást nem tapasztaltak.

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében
2023. január 11., szerda

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába

A csíkszeredai városkasszába tavaly összesen 22,6 millió lej folyt be a helyi adókból és illetékekből. A több mint 54 ezer befizetés java része, hozzávetőleg 37 ezer ügylet készpénzben történt.

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába
2023. január 11., szerda

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Egy turnéfilmmel és egy előadással készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január folyamán: először az együttes dubaji világkiállításon készített Sivatagi álom című filmje lesz megtekinthető.

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2023. január 10., kedd

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit

Készülnek Csíkszereda általános városrendezési tervének (PUG) frissítésére, amelyhez január 30-ig várják a lakók javaslatait – ez az első lépés a témában zajló közvita során. A város nemsokára kiírja a közbeszerzést a dokumentáció naprakésszé tételére.

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!