Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Többnyire téli ruhák gyűlnek a konténerekben

Barabás Hajnal 2014. augusztus 10., 21:29 utolsó módosítás: 2014. augusztus 10., 21:44

Az elmúlt egy hónapban heti 1600-1800 kilogramm ruhanemű gyűlt össze Csíkszeredában a Gyulafehérvári Caritas által kihelyezett gyűjtő-konténerekben. A megyeszékhelyen magas az adakozási kedv – fogalmazott a ruhagyűjtéssel kapcsolatban Péterfi Attila Csongor, a Caritas gazdasági ágazatának vezetője.

Fotó: Veres Nándor

Május végén tizenhárom ruhagyűjtő tárolót bocsátottak a csíkszeredai lakosság rendelkezésére, hogy ezekbe a konténerekbe dobhassák a használt vagy feleslegessé vált ruhaneműket, cipőket és gyermekjátékokat. Azóta hozzávetőleg heti 1600-1800 kilogramm ruhanemű gyűl össze bennük, de ez a mennyiség változó. Többnyire a téli ruhaneműktől szabadulnak meg az emberek. Ezeknek a ruhaneműknek mindössze tíz százalékát tudják adományba adni, olyan az állapotuk, a többit újrahasznosítják.

Bővítenék a konténerek számát

„Heti rendszerességgel ürítjük a konténereket, de olyan hét is volt, hogy kétszer szállítottuk el a ruhaneműket. Nagyon adakozók a csíkiak, reméljük, hogy ez a kedv továbbra is fennmarad” – mondta Péterfi Attila. Tapasztalataik alapján a zöldségpiac, a Merkúr áruház közelében, valamint a Lendület sétányon kihelyezett tárolókban gyűlt a legtöbb ruhanemű. Egyelőre csak két hónap adatai állnak rendelkezésre, de ha úgy látják, hogy van igény rá, még helyeznek ki tárolókat, amennyiben engedélyt kapnak rá az önkormányzattól.

Guberálók ellen

A telt vagy háromnegyedig telt konténerek tartalmához férnek hozzá a legkönnyebben a guberálók, ezért is szeretnének a gyakran használt gyűjtőpontokhoz újabb konténereket kihelyezni. Ajánlott továbbá a ruhákat zsákokba helyezve bedobni. Kettős céllal: egyrészt, nem károsodik a ruhanemű, ha háztartási szemetet is a tárolóba dobnak – merthogy erre is van példa –, másrészt pedig a zsákokba helyezett ruhákat nehezebben tudják kihalászni a guberálók, magyarázta Péterfi.

Azt viszont pozitívan értékelte az ágazati vezető, hogy egy gyűjtőkonténert sem rongáltak meg eddig Csíkszeredában, viszont Sepsiszentgyörgyön már volt rá eset. Péterfi arra is felhívta a figyelmet, hogy akinek nagyobb mennyiségű, eldobni való ruhaneműje van, és nem férne a konténerekbe, az ne tegye a tároló mellé, mert a guberálók szétszórják, hanem szívesen átveszik, ha a Caritas Szék úti székhelyére viszi.

Gyűjtések a községekben

A Gyulafehérvári Caritas vezetősége nem találta indokoltnak, hogy a csíkszéki falvakban is kihelyezzen tárolókat, viszont szeretnének évi két alkalommal, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek előtt nagyobb gyűjtést szervezni a falvakban, ha partnerek ebben a helyi közösségek, az iskolák, a plébániák, az önkormányzatok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS