HIRDETÉS

Terítéken a méhegészségügyi problémák

Kömény Kamilla 2016. március 05., 20:31

Éves gyűlésükön vettek részt a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai szombaton: az előadások iránt érdeklődőkkel benépesedett a megyei önkormányzat amfiteátruma. Mézet adományoztak a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ lakóinak is.

Fotó: Iochom Zsolt

A Csíkszéki Mézlovagrend bevonulását követően elsőként Lázár Tibor, az egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Később Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is szólt a megjelentekhez, kiemelve a megyei méhészek által termelt méz jó minőségét, a méhészek kiváló munkáját. Továbbá bátorította az egyesületet és a lovagrendet, hogy éljenek a megyei önkormányzat által biztosított pályázati lehetőségekkel.

Tánczos Barna szenátor felszólalásában először a mezőgazdasági ágazat jelenlegi helyzetét ismertette az összegyűltekkel, majd rátért a méhészeket érintő újdonságokra. Mint mondta, az elkövetkező időszakban nyújtják be Brüsszelben az ágazatot érintő, következő három évre vonatkozó programot, amely októberben lép majd életbe. Rámutatott, ebben számos módosítás szerepel az előző pályázati időszakhoz képest, például külön kezelnék a 75 családnál kisebb és az annál nagyobb méhészeteket, ami a méhcsaládvásárlásra vonatkozó előírásokat illeti.

Az előkészített tervezetben a 75 családnál kevesebbel gazdálkodók állami támogatásban részesülhetnek, hogy elérjék azt a kritikus számot, amellyel a vidékfejlesztési pályázatokban részt vehetnek − azaz a 150 családos méhészetet. Emellett bővül a gyógyszervásárlási támogatás is, illetve a méhészeti kellékvásárlással is élhetnek majd a méhészetek, sőt az egyesületek is. Emellett elkülönítenének egy összeget arra a célra, hogy itthon is tudjanak elvégezni olyan vizsgálatokat a méhészetek, amelyekre eddig csak külföldön volt lehetőség. A beszámolót követően a méhészek megfogalmazták észrevételeiket, és felhívták a szenátor figyelmét az ágazatot érintő problémákra, a következő időszak pályázati kiírásaiban vélt ellentmondásosságra.

Méhegészségügyi problémákról két előadást is hallhattak a méhészek. Elsőként Németh Zoltán magyarországi méhész 13 éves tapasztalata alapján beszélt a varroa atkák elleni − Hargita megyében még nem alkalmazott − védekezési technikákról. Rácz László állatorvos a varroa destructor atka szaporodásbiológiai jellegzetességeire és a gyomorvész növényi táplálékkiegészítőkkel való megelőzésére, kezelésére világított rá. Az előadások sorát Gubicza András méhész-szakoktató előadása zárta.

A rendezvényen adományozás is helyet kapott: a méhészek egy-egy kilogramm mézzel, illetve annak pénzbeli értékével járultak hozzá a Böjte Csaba ferences szerzetes alapította csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központ lakóinak szervezett gyűjtéshez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS