HIRDETÉS

Támogatást szavaztak a tanintézeteknek

Barabás Hajnal 2013. október 19., 18:04 utolsó módosítás: 2013. október 20., 13:42

Csíkdelnén tartotta kihelyezett ülését Hargita Megye Tanácsa, szombaton. A megyei önkormányzati képviselő-testület, többek között 23 tanintézet támogatásáról, valamint a székelykeresztúri kórházi étkezde felújításának finanszírozásáról döntött.

Fotó: Kristó Róbert

Az önkormányzati képviselőket a házigazda, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere köszöntötte, majd ezt követően szavazásra bocsátották a napirendi pontokat. Egyik legfontosabb határozattervezet a megye költségvetés-kiigazításáról szólt, amely által lehetővé tették a kaláka programba jelentkező tanintézetek egy részének támogatását.

„Nyolcvanöt igénylés érkezett a megyei tanácshoz, ezek közül első körben 23-nak tudunk sürgős beavatkozásokra támogatást nyújtani, ennek jogi alapját a 2006-ból származó 273-as törvény adja” – hangzott el a megyei tanácsülésen. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke továbbá elmondta, csak azokat a kérvényeket tudták figyelembe venni, amelyek a legsürgősebbek, például a székelyandrásfalvi iskola helyzete, vagy a csíkdelnei iskoláé, melyeknek nem adta meg a közegészségügyi igazgatóság a működési engedélyt. 

A Hargita megyei tanácsosok továbbá megszavazták a gyergyólibántelepi valamint a sikaszói villamosítási projekt technikai és gazdasági dokumentációját. Ugyanakkor az önkormányzati képviselők, jóváhagytak további hatszázezer lejt a csíkszeredai Haladás utca 18. szám alatt lévő, növényvédő szerekkel fertőzött terület megtisztítására. Korábban erre a célra már utaltak több, mint egy millió lejt.

„Csak engedéllyel rendelkező szakcég, ilyen célra engedélyezett tárolóban szállíthatja a fertőzött földet, ezért nem olcsó a terület megtisztítása” – magyarázta Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Mint hozzátette, a kivitelező cég elvégezte a méréseket, a legtöbb helyen a megengedett mérték körül van a fertőzöttség, viszont van egy rész, ahol mélyebben és szélesebben kell a földet kiásni, és azt elszállíttatni, ugyanis az ottani mérések eredményei jóval a megengedett érték fölötti fertőzöttséget mutattak. Ezen a területen a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság építettne családi típusú házakat és egy rekuperációs központot a Szent Anna-iskola fogyatékkal élő gyermekei számára.

Az októberi ülésen továbbá jóváhagyták a gyergyóremetei integrált hulladéktározó műszaki és kivitelezési tervét, amelyet a környezetvédelmi minisztérium is engedélyezett, így elkezdődhet az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS