HIRDETÉS

Segítő háló egymásért

Péter Beáta 2013. szeptember 01., 19:45 utolsó módosítás: 2013. szeptember 01., 20:28

Az anyatejjel való táplálás fontosságát kívánták hangsúlyozni a Csíki Anyák Egyesületének tagjai a szombaton megtartott Szoptatás napja rendezvényükkel.

A Hargita Megyei Kulturális Központ alagsorában a rendezvény családias hangulatban zajlott, az összegyűlt édesanyák vagy leendő édesanyák kötetlen beszélgetésen vehettek részt, melyen többnyire a szoptatás szépségeiről, nehézségeiről, a szoptatással kapcsolatos tévhitekről esett szó, mindenki megoszthatta saját tapasztalatait, feltehette kérdéseit a többieknek. Fontos tudatosítani, hogy egymás között nagyon sokat tudunk segíteni – hangzott el a beszélgetésen. „Szeretnénk, ha tudnák az édesanyák, hogy van, akire számítani a szoptatással kapcsolatban. Nagyon sok tévhit van, ami az édesanyákat elviszi rossz irányba, és jó lenne, ha megerősödnének abban, hogy igenis, jól végzik a dolgukat, a feladatukat, és tudatosulna bennük, hogy milyen jelentősége van a szoptatásnak. Azért is vannak ezek a beszélgetések, hogy minél több édesanyának segítsünk abban, hogy sikeresen tudja szoptatni a gyermekét, és bízzon magában” – osztotta meg portálunkkal Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér, az egyesület egyik tagja.

Lipeczky Erna Andrea, az egyesület egy másik tagja szerint ahhoz képest, hogy mennyit beszélnek különböző fórumokon manapság az anyatejes táplálásról és annak fontosságáról, a statisztikák szerint kevesen szoptatják a gyereküket egy vagy akár fél éves korig. „Ha probléma van, keressünk meg olyan embereket, akik biztatnak, vállon veregetnek, mert sokszor csak annyi az ok, hogy önbizalomhiányban szenvednek az anyukák, amelyben sok minden közrejátszik, például a környezete nem támogatja, vagy éppen ő maga olyan beállítottságú.” Elmondta, az egyesület keretében létrehoztak egy segítő csoportot is, szeptember közepétől kéthetente tartanak majd találkozókat, amelyekre várják azokat az anyukákat, akiknek kérdéseik, problémáik vannak, vagy tapasztalataikat szeretnék megosztani más édesanyákkal a szoptatással kapcsolatban.

„Ezeket a kötődő nevelést népszerűsítő eseményeket azért is szükséges időnként megszervezni, mert csoportban összeülve, társaiknak a hasonló gondjait meghallgatva, jelzéseire felfigyelve az édesanyák meg tudnak nyugodni, hogy a problémáik talán hasonlóak, hogy nincsenek ebben egyedül, és hogy orvosolható a helyzet. Vannak ezekre szaktanácsadók, akiket meg lehet keresni, így az anyuka minél hamarabb meg tud győződni, hogy jól hordoz, szoptat, vagy megfelelően felkészült a szülésre. Ugyanakkor azért is fontos, hogy a nyár végére össze tudunk gyűjteni egy érdeklődő csapatot, mert újraindulnak a barátságok, készülünk az őszi-téli periódusra, amikor megint sok munka van az egyesületi életben szervezések szempontjából, és egy kicsi emlékeztető is ez arra, hogy közösségben a problémák súlya csökken, illetve megszűnik” – mutatott rá Tiboldi Bea, az egyesület elnöke.

Lázár Márta egyesületi tag szerint ezen találkozók által erősödik az a szervezet is, amelynek lényege, hogy az anyák egymásnak segítő hálót tudjanak tartani. „Régebben a rendfenntartó falvakban ösztönösen létezett az asszonyok közötti támogatás, ez a városi létből hiányzik. Ezt próbáljuk tudatosan visszahozni, hogy mi nőként, anyaként tudjunk egymásról, fogjuk egymás kezét, és tudjunk egymásnak női segítséget nyújtani azokban a problémákban, amelyek főként anyaként – de nemcsak – érintenek. Fontos, hogy tudják az édesanyák, van, kihez fordulni bármilyen kérdéssel, ha elakadnak: várandósság, kisgyerek-táplálás, nevelési kérdés, de a nőként, anyakénti mivoltában való problémáival is. Mert van segítség” – hívja fel a figyelmet Lázár Márta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS