Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ráncfelvarrás Hargitafürdőn

Kozán István 2012. június 28., 19:22

Jelentősen átalakulna a következő két esztendőben a közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Hargitafürdő arculata – a kivitelezésre tizenötmillió lejt nyert Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

 

Csíkszereda polgármesterének nem titkolt terve egyébként, hogy Hargitafürdőt Székelyföld egyik legjelentősebb turisztikai központjává változtassa. Ehhez azonban először el kell tüntetni az egykori kaolinbánya épületmaradványait.

Bányászat kontra turizmus

„Szó szerint kikacagtak a bányászok nyolc esztendővel ezelőtt, amikor azt mertük mondani, hogy Hargitafürdő csak abban az esetben menekülhet meg az enyészettől, ha a bányászat helyett a turizmusra épít” – emlékezett vissza Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, aki minap írta alá a Regionális Operatív Program által támogatott, Hargitafürdő infrastrukturális felújítását célzó 15 millió lejes európai uniós szerződést Gyulafehérváron.

Változások a hegyvidéki településen

A két esztendővel ezelőtt megpályázott és most elnyert európai uniós program keretén belül Hargitafürdőn leaszfaltoznak négy kilométer utat, kialakítanak egy kilométer sétányt a gyalogosok számára, valamint építenek ötezer négyzetméternyi parkolót. Továbbá félezer négyzetméteresre bővítik a mofetta épületét, illetve hat kilométer hosszan felújítják a közvilágítási rendszert, a kábeleket pedig a földbe helyezik. A beruházásoktól többek között azt várják, hogy megnövekszik a településre érkező turisták száma, akik az eddigi átlagosan két vendégéjszaka helyett már több mint hármat tölthetnének a településen.

„A mofetta kibővítésének munkálatait ugyan nem támogatja az uniós program, mi mégis bevettük a pályázatba, mert fontosnak tartjuk annak átalakítását, mivel sokan a mofetta jótékony hatását keresve utaznak Hargitafürdőre” – indokolta a polgármester. A munkálatokra heteken belül kiírják a közbeszerzési eljárást, és úgy számolnak, hogy legkésőbb 2014 őszére teljesen elkészül a beruházás.

„Van két akadály\"
 
Ráduly szerint jókor jön ez a beruházás, mert – mint fogalmazott – jelenleg az év mindössze két hónapjában, a téli időszakban van igazi turistaszezon Hargitafürdőn, a feljavítások viszont olyan üzletembereket is a térségbe csalogatnának, akik befektetéseikkel nyári kikapcsolódást is biztosítanának az odalátogatóknak.

„A kalandpark, a kis sportbázis, illetve a mofetta nyáron is vonzza ugyan a turistákat, de mindez mégsem elég.  Azt gondolom, hogy Hargitafürdőt Székelyföld legjelentősebb turisztikai központjává lehetne tenni, addig azonban hosszú még az út. Az önkormányzat mostanra kiépítette a víz- és csatornahálózatot, e pályázattal rendbe tennénk a közműrendszert, ám van még két akadály, ami már nem csak rajtunk múlik” – magyarázta az elöljáró, majd sorolja a „két akadályt”: a bezárt kaolinbánya nyomainak eltüntetése, illetve a Hargitafürdőn elterjedt kaotikus építkezések rendezése.

Lebontanák a kaolinbánya épületeit

„Habár a polgármesteri hivatalt még nem értesítették hivatalosan, úgy hírlik, hogy a hargitafürdői bányavállalat tulajdonosai megegyeztek egy konstancai céggel, hogy a lebontott anyagért cserébe az eltávolítja a bánya megmaradt épületeit. Állítólag már ősszel hozzálátnak a bontáshoz” – osztotta meg ezen információt is lapunkkal a polgármester.

A megyeközponthoz 1968-ban csatolt hegyvidéki kistelepülés hivatali megbízottja, Tófalvi Ernő szerint a legfontosabb helyi beruházás egy „rendes sípálya kellene legyen, amiről már volt ugyan egyeztetés, sőt terv is készült, de a terület tulajdonosa végül mégis meghátrált”.  Sok turistát vonzana ugyanakkor egy nyári bobpálya is, vélekedett.

Hargitafürdőnek jelenleg mindössze 213 állandó lakosa van. A településen már nem folyik semmilyen bányászati tevékenység.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
12 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS