HIRDETÉS

Pénz építkezési anyagokra

Barabás Hajnal 2013. október 21., 20:02 utolsó módosítás: 2013. október 21., 20:05

Megbeszélést tartottak Hargita Megye Tanácsa Kaláka a gyermekeinkért elnevezésű programjával kapcsolatban az érintett települések polgármestereinek és a támogatandó tanintézmények igazgatóinak részvételével hétfőn a csíkszeredai megyeházán.

A megbeszélésen többek között kiemelték, csak azok a tanintézmények kaphatnak támogatást a megyei önkormányzat tartalékalapjából, amelyek esetében bizonyítani tudják, hogy sürgős beavatkozásra van szüksége az illető iskolának, óvodának. „Csak indokolt esetben tudunk pénzt adni a tartalékalapból, ezért esetenként vagy a tűzoltóságtól, vagy a népegészségügyi igazgatóságtól, vagy akár a rendőrségtől kell kérni egy igazolást. Meg kell alapozni, hogy miben áll a beavatkozás sürgőssége” – magyarázta Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A vidéki óvodák 39 százaléka nem rendelkezik működési engedéllyel. A városi elemi iskolák 2,3 százalékának nincs engedélye, míg vidéken ez az arány 33 százalék. Általában a benti mosdó, illemhely és a megfelelő fűtés hiánya miatt nem kaptak jóváhagyást a hatóságoktól, de van olyan tanintézmény is, ahol az ivóvíz sem biztosított.

Elindult a kaláka

A Kaláka a gyermekeinkért programra eddig 85 igénylés érkezett, melyből 21-et bíráltak el pozitívan. Csíkszékről az egerszéki Gál Sándor Általános Iskola 14 500 lejt, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor Általános Iskolában működő napközi 12 150 lejt, a gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola 18 400 lejt, a hozzá tartozó hidegségi iskola 38 100 lejt, a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskola 5130 lejt, a csíkdelnei Márton Ferenc Általános Iskola 4000 lejt, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola 170 000 lejt, a csíkrákosi Cserei Mihály Általános Iskola 6400 lejt, a madéfalvi Zöld Péter Általános Iskola 40 500 lejt kap, a szintén madéfalvi 4-es számú óvoda pedig 55 ezer lejt.

Ezeket az összegeket az építkezési anyagok beszerzésére költhetik, munkadíjra nem elszámolható, hiszen a kaláka önkéntes közösségi tevékenység. Elsőként a csíkdelnei elemi iskolában kezdték el közös munkával kialakítani a tanintézmény mosdóját szombaton.

Gondok a gyimesi iskolákban is

„A Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolához tartozó szalamási iskolában csak udvari illemhelyek vannak, ezért a bentiek kialakítására kértünk pénzt. A hidegségi bükkhavasi iskolában rosszak az ajtók, és a folyosó padlózatát újra kell burkolni, a megállói iskolánál pedig nekifogtunk egy óvodai terem létrehozásának, mert nagy a gyermeklétszám, és ott sincsenek illemhelyek. Ezeknek a problémáknak a megoldására kértünk támogatást” – sorolta Gergely Károly, Gyimesközéplok alpolgármestere.

A megbeszélésen felszólaltak azok a településvezetők is, akik valamilyen okból kimaradtak a listáról, legfőképp a már említett sürgősséget bizonyító dokumentáció hiánya miatt. Ők pótlistára kerülhetnek, amennyiben pótolják a hiányzó igazolásokat. A kalákaprogramot jövőben is folytatni szeretnék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS