HIRDETÉS

Nyilatkozatváltás a védőoltások kapcsán

R. Kiss Edit 2013. február 07., 18:02 utolsó módosítás: 2013. február 07., 19:26

Felerősödött az utóbbi időben a kötelező védőoltások beadatása, illetve esetenkénti elutasítása kapcsán kibontakozott nyilvános vita. Ennek keretében olyan kijelentések is elhangzottak, amelyek ellen a Csíki Anyák Egyesülete nyílt levélben tiltakozik.

Nyílt levéllel fordul a Csíki Anyák Egyesülete Tar Gyöngyihez, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetőjéhez a kötelező védőoltások ügyében a csíkszeredai Fun FM Rádióban elhangzott műsor kapcsán.

„Hangsúlyozni kívánjuk, hogy a Csíki Anyák Egyesülete soha nem folytatott oltásellenes kampányt. Sőt, amikor a tisztelt igazgatóság nem tudta biztosítani az oltóanyagok hozzáférhetőségét, közösségünk jelenlegi tagjai több ízben segítették egymást az oltóanyagok beszerzésében. (Akkoriban ezt nem mondta be a rádió.) Ugyanakkor viszont nem tartozik célkitűzéseink közé az oltásokat elutasító édesanyák meggyőzése az oltások hasznosságáról és veszélytelen voltáról. Bizonyára tudatos döntés következtében cselekedtek, amelynek hátterében nyomós okok állhatnak. Ezek felderítése és a kételyek eloszlatása a tudomány, a kutatók és az illetékes intézmények feladata. Nem gondoljuk, hogy a büntetésekkel és bírságokkal való fenyegetés célravezető lenne. Mi, szervezetként nem tudunk, és nem is óhajtunk a különböző irányból felénk érkező, egymásnak is teljesen ellentmondó számos elvárásnak eleget tenni. Szeretnénk, ha a továbbiakban minket és tevékenységünket alaptalan vádakkal nyilvánosan nem illetnék” – áll az egyesület vezetősége által közzétett nyílt levélben.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője a nyílt levél kapcsán elmondta, hallott arról, hogy a Csíki Anyák Egyesületének levelezőlistáján terjesztették egyesek a védőoltások beadatását ellenző gondolataikat, de nem vádolta oltásellenes kampánnyal a szervezetet. Sajtóbeszélgetéseken azt mondta, hogy nő Hargita megyében a beoltatlan gyerekek aránya, és hogy számos esetben fiatal, tájékozott családok utasítják el a védőoltások beadatását – közölte az igazgató. Kifejtette, örül, hogy az egyesület állást foglalt az ügyben, mert ez segít eloszlatni ezt az esetleges félreértést. „Megnyugtató, ha ez, a fiatal anyákat egyesítő szervezet támogatja a védőoltási kampányt, és az is szép gesztus, hogy amikor nem volt védőoltás, segítettek azt beszerezni a nehéz helyzetben lévő családoknak” – mondta Tar Gyöngyi. Kifejtette, az olyan nyugtalanító helyzetek, mint például amikor egy ideig nem voltak hozzáférhetők bizonyos védőoltások, hozzájárulnak az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanság növeléséhez. Az igazgató elmondta, az illető rádióműsorban ő csak érvelni kívánt a kötelező védőoltások beadatásának fontossága mellett, és nem kívánt fenyegetőzni ezek elutasítása esetére. Bár a vonatkozó törvény büntetésekre is lehetőséget ad, ők is annak a hívei, hogy a kétkedők meggyőzése a helyes út, ezért bármikor hajlandó munkatársaival elmenni az egyesülethez és beszélni a védőoltások fontosságától, ha meghívják őket – tette hozzá az igazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
29 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS