Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem akarták, hogy a „próba-zászlófelvonásról” írjunk

Pinti Attila 2015. június 25., 12:16 utolsó módosítás: 2015. június 25., 12:50

Betessékelték a rendőrségre portálunk fotósát, aki szerdán megörökítette, ahogy a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság előtti zászlórúdra próbaként felvonják az óriáslobogót. Munkatársunk közterületen, egy parkolóból fényképezett. A rendőrök arra kérték, ne jelenjen meg semmi az előkészületekről.

Fotó: Veres Nándor

A Székelyhon.ro és a Csíki Hírlap fotósa a főkapitányság csíkszeredai épülete előtt előbb a parkolóból, majd a rendőrség kerítése mellől készített szerdán délben képeket, amikor a bejáratnál megjelent Radu Sandu Moldovan megyei rendőrparancsnok. A pénteki zászlófelvonást előkészítő próbát megörökítő fényképészünket a megyei rendőrség vezetője odahívta magához, és kezet nyújtott neki. A kézfogás furcsán folytatódott: a parancsnok nem engedte el munkatársunk kezét, hanem magával húzta az udvaron át az épületbe.

Gyors igazoltatás után a sajtóosztályra kísérték, és „utánajártak”, hogy valóban szerkesztőségünknek dolgozik-e. Lévén, hogy Magyarországon született kollégánk nem beszél románul, egy tolmács segítségével közölték vele, mivel a belügyminisztérium nem adott semmilyen engedélyt arra, hogy a szerdai „tesztről” információ jelenjen meg a sajtóban, ezért arra kérik, „hanyagoljuk a témát”. Fotósunk úgy válaszolt, mivel közterületen, nyilvános helyen készített képeket, a maga részéről tárgytalannak tekinti a kérést.

Szerkesztőségünk egyébként senkitől nem igényelt olyan információt a zászlófelvonással kapcsolatban, amelyhez belügyminisztériumi jóváhagyás kellene. Az óriáslobogót a fővárosi jelentések szerint pénteken „emelik a magasba” a főkapitányság előtti zászlórúdon, jelen lesz Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő is.

Amint arról beszámoltunk, Mircea Dușa védelmi miniszter hétfőn a Brassó megyei Nagysinken jelentette be, hogy a román zászló ünnepén Hargita megye legmagasabb zászlórúdjára a megye legnagyobb román zászlaját vonják fel Csíkszeredában. „A trikolórnak Hargita megyében is otthon kell lennie” – jelentette ki a Hargita megyei származású miniszter.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
54 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS