HIRDETÉS

Mély gödörbe eshet a figyelmetlen gyalogos

Kovács Attila 2016. február 25., 19:59 utolsó módosítás: 2016. február 25., 20:37

Időről időre csatornafedelek tűnnek el Csíkszereda különböző részein. Bár a lopások mennyisége nem számottevő, a hiányzó fedőlapok jelentős balesetveszélyt jelentenek. Vannak már lopásbiztos aknatetők is.

Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai Hargita utcában, a vasúti felüljáró környékén egy hiányzó csatornafedélről értesített egyik olvasónk. Ha valaki nem észleli ilyenkor a mély gödröt, beleesve súlyos sérüléseket szenvedhet. Az említett aknafedelet, akárcsak korábban, most is ellopták, pótlásáról azonban senki sem gondoskodott – kifogásolta a panaszos.

„Az aknafedelek a szolgáltatók tulajdonai, ezeket ők kell pótolják. A városgazdálkodási osztály munkatársai bejelentés alapján, vagy a balesetveszély elhárítása érdekében ki szokták jelölni ezeket, és értesítjük a szolgáltatót” – számolt be az ilyen esetekben szokásos eljárásról Antal Attila. Csíkszereda alpolgármestere hozzátette, az esővízaknákat, tűzcsapokat a polgármesteri hivatal ügykezeli.

A múlt évben hat olyan bejelentést kaptak, amelyek aknafedelekre vonatkoztak, két aknatető a szennyvízhálózathoz, másik kettő pedig az ivóvízhálózathoz tartozó aknákról tűnt el, kettő pedig eltörött – tudtuk meg a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató vállalat vezérigazgatójától. Bogáti Csaba szerint idén eddig egy hasonló jelzés érkezett.

Előfordul, hogy ideiglenes jelleggel fából készült fedelet is használnak – ezt a szolgáltató szerint többnyire zöldövezetekben szokták alkalmazni. A Temesvári sugárúton, a Gál Sándor tér közelében viszont egy több mint egy éve elhelyezett fa aknatetőt lehet megfigyelni a járdán. Az öntvényből készült aknafedél ára kerettel együtt eléri az 500 lejt, adott esetben csak a fedelet kell pótolni, ami 388 lejbe kerül – tudtuk meg.

A Harvíz Rt. megbízásából elvégzett, uniós támogatást kapott víz- és szennyvízhálózat-építések, bővítések során már lopásbiztos aknafedeleket építettek be. Mivel ezeket speciális kulccsal lehet ki és bezárni, nem egyszerű kibillenteni és ellopni, „De szerintem a tolvaj előtt nem létezik zár” – fogalmazta meg véleményét az igazgató. A lopásokat régebben a rendőrségre is jelentette a Harvíz Rt., de mivel a tapasztalatok szerint nehéz azonosítani a tetteseket, az utóbbi időben ezt már nem teszik meg, annál is inkább, mert az aknafedelek eltűnésének idejét sem lehet pontosan meghatározni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS