Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megvan a szoborcsoport végleges helye

Kovács Attila 2012. április 27., 19:48 utolsó módosítás: 2012. április 29., 17:00

Várhatóan másfél éven belül a csíkszeredai, most még Szabadság nevet viselő téren fog állni a Márton Áron püspököt is ábrázoló szoborcsoport, Sárpátki Zoltán csíkszeredai szobrász alkotása. A pénteki önkormányzati ülésen elfogadták a szoborcsoport megvalósíthatósági tanulmányát, a művész munkáját szoborbizottság követi majd.

Nincs határidő, de másfél évesre becsülte Antal Attila alpolgármester azt az alkotói folyamatot, amelynek végén a bérmálás szentségét kiszolgáltató Márton Áron püspököt, illetve egy bérmálkozó lányt és ennek édesanyját ábrázoló, három alakos szoborkompozíció méltó helyére kerül a jelenleg felújítás alatt álló téren. Ez a megformálás a székely katolikus hitet és a családot is szimbolizálja. Korábban, évekkel ezelőtt már volt próbálkozás Márton Áron köztéri szobrának elkészítésére, szoborbizottság is alakult, de a benyújtott pályaművek közül a zsűri és a közönség nem ugyanazt tartotta a legjobbnak, végül nem került szobor a Szabadság térre. Az új elképzeléssel már sikerült megegyezésre jutni az elhelyezést illetően, a szoborcsoport a tér keleti részén, a Szakszervezetek Művelődési Háza és a Nagy István Művészeti Középiskola között kap helyet. Az elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint a bronzból öntött szoborcsoport 630 ezer lejbe kerül, 1,25-ös léptékkel készülve 2,35 méter magas lesz, klasszikus talapzat nélkül kerül a térre.

Sárpátki Zoltán munkáját egy szakértőkből álló szoborbizottság folyamatosan értékeli és véleményezi. A bizottság tagjai: Bocskai Vince és Vetró András szobrászművészek, Márton Árpád csíkszeredai képzőművész, Hegedűs Enikő egyházi művészettörténész és Gál Szabolcs, a város főépítésze. A munka több szakaszból áll, a térben való elhelyezés után a makett, Márton Áron portréja, majd egy teljes méretű szobor készül el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
9 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS