HIRDETÉS

Még várják a kalákához csatlakozókat

R. Kiss Edit 2013. október 06., 13:15 utolsó módosítás: 2013. október 06., 14:55

Szerdáig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! címmel a megyei önkormányzat által megfogalmazott összefogási felhívás keretében. Péntekig hat tanintézet kért segítséget, többek között kazánokat, nyílászárókat, csempét igényeltek.

Fotó: Pinti Attila

Azon óvodák és iskolák felújítására hirdetett meg kalákát a Hargita megyei önkormányzat, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi működési engedéllyel. Amint a felhívás megfogalmazásakor Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közölte, a bürokratikus út helyett közösségi összefogást kezdeményeznek a tanintézetekben lévő körülmények javításáért. Az elképzelés szerint az iskolák, önkormányzatok mozgósítják helyi erőforrásaikat az óvodák, iskolák feljavításához szükséges építkezési anyagok beszerzésére, illetve a munka elvégzésére, amit pedig helyben nem tudnak megoldani, ahhoz a megyei önkormányzat nyújt pénzbeli segítséget. Az iskolák és önkormányzatok mellett szülők, pedagógusok, építkezési lerakatok, közbirtokosságok bekapcsolódását várják a programba.

Borboly Csaba érdeklődésünkre közölte, péntekig hat községből, illetve városból kaptak az elvégzendő munkálatokról listát, Csíkszentmártonból, Kányádból, Galócásról,
Székelykeresztúrról, Csíkszentsimonból és Románandrásfalváról nyújtották be a helyi illetékesek, hogy mit szeretnének elvégezi és ehhez mire lenne szükségük. A megyei önkormányzat elnöke ismertette, például a fűtés megoldásához kértek az iskolák gáz- vagy fatüzelésű kazánt, fűtőtesteket, máshol pedig az illemhelyiség kialakításához az ajtótól az ablakokon át, a vízcsapokig minden szükségest. Van, ahol a tetőt kellene kijavítani, ezért ereszcsatornát, cseréptartó lécet írtak be az igénylistába – derül ki a megyei önkormányzat összesítéséből.

Az elképzelés szerint az igénylisták elbírálása után már az októberi megyei önkormányzati ülésen elkülönítik az építkezési anyagok beszerzéséhez szükséges összeget, majd ezek megvásárlása után helyi munkaerővel, összefogással elvégezhetik a szükséges munkálatokat az óvodákban, iskolákban. „A kalákarendszer közösségi összefogásról szól, erre buzdítunk mindenkit, így cégeket, civileket, szülőket, pedagógusokat egyaránt. A mozgósításban elengedhetetlen a főtanfelügyelő asszony segítsége, és várjuk a polgármesterek, iskolaigazgatók igénylését, hiszen segíteni szeretnénk” – fogalmazta meg ismételten a felhívást Borboly Csaba. Közölte, felvették a kapcsolatot egy építkezési anyagokat forgalmazó céggel is, zajlanak az egyeztetések arról, hogy a cég milyen kedvezményeket tud nyújtani a kalákákhoz szükséges anyagok megvásárlására.

Borboly Csaba úgy vélte, a kezdeményezésüknek pozitív fogadtatása volt, erről kaptak visszajelzést az egyik közösségi oldalon is (https://www.facebook.com/kalakaHR), ahol ígéretük szerint folyamatosan frissítik a kalákával kapcsolatos információkat. A megyei önkormányzat elnöke ugyanakkor úgy látja, időre van szükség ahhoz, hogy megszülessenek a döntések a településeken és az esetlegesen támogató cégeknél is, ezért a kalákába való jelentkezés határidejét meghosszabbították, hétfő helyett október 9-én, szerdán délelőtt tíz óráig várják az elképzeléseket rögzítő igénylistákat a településekről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS