HIRDETÉS

Makó Zoltán vitatja főnöke, a rektor meglátását

Iszlai Katalin 2017. január 11., 11:27 utolsó módosítás: 2017. január 11., 11:57

Értetlenül áll Makó Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) dékánja az egyetem rektorának egyik kijelentése előtt, ezért a téma kapcsán saját meglátását is elmondta.

Fotó: Veres Nándor

A Dávid László rektorral készített interjúnkban a Sapientia – EMTE vezetője többek között azt nyilatkozta, hogy: „azt a trendet is figyelni kell, hogy kevés fiatal vállalja, hogy Csíkszeredába megy egyetemre, még akkor is, ha ütőképes és jó szakokat tudnak felmutatni. Azzal kell szembesülni, hogy a vonzáskörzete csak a szűk régióra korlátozódik, és egészen más a helyzet a kolozsvári és a marosvásárhelyi karok esetében, ahová sokkal több helyről érkeznek hallgatók.” Makó Zoltán, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja erre a kijelentésre kívánt reagálni.

„A tavalyi évben Csíkszeredában a jelentkezési trend valamilyen szinten megfordult az előző évekhez képest. A gazdasági informatika szakon például túljelentkezés volt, és a többi szakunkra is a tavalyelőtti számokhoz képest többen jelentkeztek: általában húszas körüli létszám van mindegyiken, de van, ahol még több is. Azokon a mérnöki szakjainkon, amelyekkel gondok voltak az előző években, szintén nőtt a jelentkezők száma. Rengeteg munkát fejtettünk ki, hogy megmutassuk, Csíkszereda is létezik, és ennek volt is hatása. 2011-től a diáklétszám állandóan csökkent, de a tavaly másfélszeres jelentkezés volt: az előző évi számokhoz viszonyítva tavaly csak Csíkszeredában jelentkezett több diák a többi helyszínhez képest. Az interjú azon része, amelyben a rektor úr azt mondta, hogy a székelyföldi régiókból jönnek a hallgatók, valóban úgy is van. Túlnyomó többségük Hargita, Kovászna és Maros megyéből jelentkezik, de van magyarországi, bákói, Szilágy megyei, Fehér megyei, kolozsvári és szatmári hallgatónk is. Az alapvető cél, amikor megfogalmazódott, hogy Székelyföldön létrehozzunk egy egyetemet az volt, hogy székelyföldi hallgatóknak biztosítsunk felsőfokú oktatást. Soha nem volt kitüntetett célunk, hogy minden megyéből hallgatókat vonzzunk, a székelyföldi diákokat céloztuk meg. A Sapientiának az volt a küldetése, hogy Székelyföld felemelkedését segítse” – hangsúlyozta Makó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
22 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS