HIRDETÉS

Közösségeket köt össze a felújított Olt-híd

Kömény Kamilla 2016. november 05., 16:34 utolsó módosítás: 2016. november 05., 20:01

Ünnepelt pénteken Csíkszentimre közössége: két falurészt összekötő hidat avattak fel és tűzoltó látványudvart nyitottak meg. Vasárnap ünnepi szentmisén emlékeznek az egyházközösség védőszentjére, Szent Imrére.

Fotó: Veres Nándor

Felavatták pénteken a felújított csíkszentimrei Olt-hidat, amely Bedecs falurészt köti össze Pálszeggel. A helyszínen Kencse Előd polgármester köszöntő beszédében örömét fejezte ki, hogy egy korszerű, biztonságos hidat használhatnak a helyiek, amely tulajdonképpen összeköti a falurészeket, az embereket.

A híd történetével kapcsolatban elmondta, ezen a helyen évtizedeken keresztül fahidak szolgálták a helyieket, az Olt vizének szabályozása után 1980-ban készült el a most felújításra került építmény. Az elmúlt harminchat év alatt többször eszközöltek rajta javításokat, de még így is egyre leromlottabb állapotba került. Ráfért tehát a felújítás, amelyre mintegy 300 ezer lejt fordítottak: 149 ezer lejt a helyi, 110 ezer lejt a megyei önkormányzat, míg 42 ezer lejt a helyi közbirtokosság biztosított ‒ ismertette a részleteket a községvezető.

Ezt követően a helyi 5–8. osztályos diákok táncos villámcsődületét tekinthették meg a szép számmal összegyűlt helyiek. Az ifjak arra hívták fel a figyelmet, hogy milyen fontosak egy település életében a hidak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában kiemelte, a jelenlévők nagy száma is azt bizonyítja, hogy érdemes folytatni azokat a munkálatokat, amelyekhez a helyiek javaslatára hozzáfogtak. A beszédet követően Balló Imre közbirtokossági elnök, Korodi Attila parlamenti képviselő a Bedecsi hídfőn elhelyezett emléktáblát, míg Borboly Csaba és Kencse Előd a Pálszegi hídfőn lévő emléktáblát leplezte le.

A helyi nyugdíjas klub tagjai fánkokat, pálinkát kínáltak a csípős hidegben összegyűlt tömegnek, közben elhangzott egy részlet Reményik Sándor Egy virág úszik című verséből, ami után a helyiek többsége a hídról a folyóba dobta az általuk hozott „remény virágait”. Besötétedés után tűzijáték következett.

Megnyitották a látványudvart

Szintén pénteken nyitotta meg kapuit a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat látványudvara, amelyben a valamikor Szentimrén használt, régi tűzoltóeszközök kaptak méltó helyet. A tűzoltószertár mellett kialakított udvarban bárki megtekinthet többek között egy régi tűzoltó szekeret, egy régi motor-, illetve kézi hajtású pompát, valamint a felvonulásokon használt Trabantjukat. Bocskor András, a helyi önkéntes tűzoltóparancsok érdeklődésünkre azt is elmondta, már az alakulat megszervezésekor tervezték egy hasonló létesítmény kialakítását, mivel az említett eszközöket mindeddig külön helyiségekben tárolták. Mostantól bárki egy helyen tekintheti meg ezeket. A látványudvar kialakításához szükséges anyagiakat a helyi önkormányzat biztosította.

Vasárnap ünnepi szentmise keretében emlékeznek az egyházközség védőszentjére, a település névadójára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS